Koninklijke bibliotheek



Dossier Terrorisme

Een jaar geleden, op 11 september 2001, troffen drie vliegtuigen strategische doelen in New York en Washington. Een vierde stortte neer in Pennsylvania. De wereld was geschokt en betuigde zijn medeleven met de slachtoffers en zijn afschuw over deze terreurdaad.

Om 8.45 plaatselijke tijd, boorde het eerste vliegtuig, vlucht 11, van American Airlines met 92 mensen aan boord, zich in de noordelijke toren van het World Trade Center (WTC) in New York. Het was toen nog niet duidelijk of het om een ongeluk of een aanslag ging. Achttien minuten later vloog vlucht 175 van United Airlines de zuidelijke toren van het WTC binnen. Er zaten 65 mensen in het toestel. Kort daarop werden de vliegvelden rondom New York gesloten en drong het besef door dat er geen sprake was van een ongeluk. Krap een uur na de eerste aanslag werd het Pentagon - het Amerikaanse ministerie van Defensie - in Washington getroffen door een passagiersvliegtuig, vlucht 77 van American Airlines. Aan boord van dit toestel bevonden zich 64 mensen. De zuidelijke toren van het WTC, die als laatste geraakt werd, stortte als eerste in, ruim een uur nadat het vliegtuig de toren raakte. Een half uur later volgde ook de noordelijke toren. Ondertussen was een vierde toestel, volgens geruchten op weg naar het Witte Huis of het Capitool, in Pennsylvania neergestort. Reeds drie dagen na 11 september werd Osama Bin Laden door de Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, als hoofdverdachte aangewezen. Het bewijs voor deze veronderstelling werd op 2 oktober 2001 door de VS aan hun NAVO-bondgenoten getoond. Het bleek voldoende overtuigend om de NAVO formeel artikel 5 'Een aanslag op één lid is een aanslag op allen' in werking te laten stellen. Op 7 oktober begint de Amerikaanse aanval op Afghanistan, waar Osama Bin Laden zich schuil zou houden.

In dezelfde maand september werd de angst in Amerika nog verder opgevoerd door brieven met wit poeder, dat miltvuur (anthrax) bleek te bevatten. De vrees voor grootschalige bio-terroristische aanslagen stijgt, maar wordt uiteindelijk niet bewaarheid. De aanvallen op Afghanistan werden voortgezet. Ruim een maand na de eerste bombardementen viel Kabul en nog eens een maand later viel ook het laatste bolwerk van de Taliban, Kandahar. Inmiddels was er al een overgangsregering in Afghanistan geformeerd, onder leiding van Hamid Karzai. Met de val van Kandahar kwam er officiëel een einde aan het Taliban-bewind. Osama Bin Laden is nog steeds voortvluchtig en doet door middel van videobanden nog regelmatig van zich spreken.

De resten van de Twin Towers zijn inmiddels opgeruimd. Op 30 mei werd 'Ground Zero' officiëel 'schoon' verklaard, de discussies over wat er met de grond moet gebeuren zijn nog in volle gang. De gevolgen van de aanslagen in Amerika, waarbij ruim 3000 doden vielen, zijn echter nog in vele geledingen van de maatschappij zichtbaar. Zowel immaterieel, in de discussies over de multiculturele samenleving, als materieel, in de problemen van met name luchtvaartmaatschappijen zullen de gevolgen van de aanslagen op 11 september 2001 nog lang doorwerken.

Dit dossier is bijgewerkt tot 30 augustus 2002

Koninklijke Bibliotheek - Nationale bibliotheek van Nederland