Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN MINISTER PAUL VAN GREMBERGEN, VLAAMS MINISTER VAN

BINNENLANDSE AANGELEGENHEDEN, CULTUUR, JEUGD EN AMBTENARENZAKEN 30

augustus 2002

Dienstverlening bibliotheken verbetert door geautomatiseerd informatienetwerk

Vlaams minister van Cultuur Paul Van Grembergen wil dat de bibliotheken een volwaardige plaats kunnen innemen in de digitale informatiesamenleving van morgen. Hij is daarom deze week met de Vereniging van Vlaamse Provincies (VVP) en met de Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) overeengekomen om samen werk te maken van een doorgedreven en uniforme automatisering van de Vlaamse bibliotheken. Dit project moet de werking van de openbare bibliotheken efficiënter maken en de dienstverlening aan de gebruiker verder optimaliseren. De eerste resultaten moeten vanaf 2005 zichtbaar zijn.

Automatisering en het gebruik van netwerkdiensten zijn voor een hedendaagse bibliotheek onmisbaar, zowel op het vlak van de bibliotheekorganisatie als wat de dienstverlening aan de gebruiker betreft. Elke bibliotheek voorziet vandaag in haar eigen automatiseringsbehoeften. Maar door een beperkte technische, organisatorische en financiële draagkracht kunnen de meeste openbare bibliotheken de technologische uitdagingen niet op hun eentje aan. Schaalvergroting kan een uitkomst bieden. Dit ligt ook in de lijn van het nieuwe decreet op het Lokale Cultuurbeleid, dat samenwerking tussen bibliotheken aanmoedigt.

Vlaamse Gemeenschap, VVP en VVSG gaan nu samen werk maken van een nieuwe en verbeterde Vlaamse centrale catalogus en de daaraan gekoppelde diensten. Een Vlaamse centrale catalogus verzamelt de bibliografische gegevens van al het materiaal dat in de plaatselijke openbare bibliotheken aanwezig is. Het VCOB (Vlaamse Centrum voor Openbare Bibliotheken), een steunpunt dat in 2000 door de Vlaamse Gemeenschap opgericht werd, zal dit samenwerkingsproject realiseren en wordt met het oog daarop hervormd.

Bibliothecarissen zullen de Vlaamse centrale catalogus kunnen raadplegen via een geautomatiseerd bibliotheeksysteem. Vandaag werken de meeste openbare bibliotheken met een eigen lokaal (beperkt en duur) systeem. In het kader van het streekgericht bibliotheekbeleid, zullen de provincies de bibliotheken aanbieden om gebruik te maken van een gecentraliseerd provinciaal systeem. Beheer en onderhoud zullen centraal gebeuren. De schaalvergroting door een provinciaal bibliotheeksysteem biedt de mogelijkheid om diensten die een bibliotheek zelf minder makkelijk of met minder rendement kan aanbieden (bijvoorbeeld interbibliothecair leenverkeer, coördinatie van collectievorming, enzovoort), toch efficiënt te organiseren. Via de internetmodule van het provinciale bibliotheeksysteem krijgt de bibliotheekgebruiker in alle bibliotheken en vanuit elke plaats het aanbod van meerdere bibliotheken (collectie, diensten en faciliteiten) op eenzelfde wijze aangeboden.

Vandaag is de bibliotheek, met ruim 1,6 miljoen frequente leners (ongeveer 27 procent van de Vlaamse bevolking), één van de meest gebruikte publieke voorzieningen in Vlaanderen. Met de kwaliteitsimpulsen in het nieuwe decreet Lokaal Cultuurbeleid en met deze revolutie op het gebied van informatie en - communicatietechnologie willen minister Van Grembergen, de VVP en de VVSG de rol van de bibliotheken in de toekomst verzekeren.

Info: Koen.Jongbloet@vlaanderen.be , woordvoerder (02/553 23 11)