Gemeente Deventer

OUDE ERVEN EN STADSDREK OP RIELERENK

Archeologen van de gemeente hebben onder leiding van drs. Norbert Eeltink deze zomer aan de Rielerenk een proefopgraving verricht. In april 2003 start het Deventer Ziekenhuis daar namelijk met de bouw van zijn nieuwe complex. Bij de opgraving zijn resten gevonden van een nederzetting uit de Bronstijd/IJzertijd. Verder zijn restanten gevonden van middeleeuwse boerenhoeven en van een verdedigingswerk. Opmerkelijk is de vondst van stadsafval in de kunstmatig opgehoogde landbouwgrond. Dat afval is al vanaf de middeleeuwen gestort.

In de afgelopen weken heeft een team archeologen van Archeologie en Monumentenzorg van de gemeente een proefonderzoek verricht op de Rielerenk. Het vermoeden bestond dat op het terrein resten uit het verleden te vinden zouden zijn. In totaal zijn in het gebied vier vindplaatsen uit verschillende periodes gevonden.

De vindplaatsen worden vermoedelijk vóór april 2003 verder onderzocht. Het vervolgonderzoek is voor de start van de bouw van het Deventer Ziekenhuis gereed.