Praktijkonderzoek Veehouderij

Kwantitatieve Informatie Veehouderij

PraktijkBoek 18

KWIN-Veehouderij is een jaarlijkse uitgave van het Praktijkonderzoek Veehouderij (PV). De KWIN bevat statistische prijsinformatie over onderdelen van veehouderijbedrijven en normen voor het maken van berekeningen, bedrijfsevaluaties en begrotingen. KWIN-Veehouderij heeft betrekking op de sectoren melkvee, vleesvee, geiten, schapen, paarden, varkens, pluimvee, nertsen, konijnen en palingen.

Bij de normen staat een toelichting over de inhoud, de wijze van berekening en de bron van de gegevens. Generaliseren is bij het opstellen van normen onvermijdelijk. De normen moet u dan ook zien als een richtlijn, die echter wel een breed draagvlak hebben omdat ze met afgevaardigden uit de sectoren zijn afgesproken. Afhankelijk van de ideeën van de ondernemer en het bedrijf waarvoor u begroot, kunt u de gegeven normen aanpassen.

Saldoberekeningen

Voor alle sectoren is er een saldoberekening. Voor het maken van een saldoberekening voor de melkveehouderij is bij het PV het computerprogramma BBPR beschikbaar. Deze berekent, afhankelijk van de specifieke bedrijfssituatie, saldo- of netto-bedrijfsresultaten. BBPR werkt met de normen uit KWIN-Veehouderij. Alle in KWIN-Veehouderij gegeven saldoberekeningen zijn voorbeeldberekeningen. Voor specifieke bedrijfsbegrotingen moet u ze aanpassen aan de bedrijfssituatie.

Wat kunt u ermee?

KWIN-Veehouderij leent zich voor verschillende doeleinden. De normen geven inzicht in de hoogte van de prijzen op middellange termijn. Hierdoor zijn ze geschikt als basis voor planning- en evaluatiesystemen. Het voordeel van KWIN-Veehouderij is dat u alle informatie van de betreffende diersoorten bij elkaar hebt.

Wilt u het hele praktijkboek lezen? Dat kan. Bestel praktijkboek&nbsp18 hier voor de prijs van 50.00.

Algemeen praktijkboek 18: Kwantitatieve Informatie Veehouderij 2002-2003 - 2002 - 433 pagina's
Oudste praktijkboek Vorige praktijkboek Overzicht alle praktijkboeken


---

© Praktijkonderzoek Veehouderij - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 30-08-2002 14:54.