De Vlinderstichting

Jan van der Made geridderd bij afscheid

Directeur De Vlinderstichting benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Jan van der Made, directeur van De Vlinderstichting in Wageningen, is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij ontving de koninklijke onderscheiding uit handen van de burgemeester van Amerongen, mevrouw W.C. Doorn bij zijn afscheid als directeur van De Vlinderstichting op 30 augustus 2002.

De onderscheiding is Jan van der Made toegekend wegens zijn grote verdiensten voor het behoud en herstel van de Nederlandse vlinders en voor De Vlinderstichting. Eerst vanuit zijn werk als universitair docent bij de Landbouwhogeschool Wageningen (tegenwoordig Wageningen Universiteit), vervolgens als mede-oprichter/voorzitter en vanaf 1991 als directeur van De Vlinderstichting heeft hij zich zijn gehele beroepsleven ingezet voor de vlinders. Door zijn inspanningen zijn de vlinders in Nederland op de kaart gezet en wordt er rekening mee gehouden in het natuurbeleid en -beheer.

Vanaf de oprichting in 1983 was Jan van der Made de drijvende kracht achter De Vlinderstichting. Sinds De Vlinderstichting de belangen van de dagvlinders - en later ook van de nachtvlinders en libellen - behartigt, is het maatschappelijk draagvlak voor deze bedreigde diergroepen enorm toegenomen. In beleid en beheer is de vlinder momenteel de diergroep waar veel rekening mee wordt gehouden. Ook op Europees niveau is het vlinderwerk dankzij de inspanningen van Jan van der Made steeds belangrijker geworden. De Vlinderstichting groeide onder zijn leiding uit van een vrijwilligersorganisatie met een enkele betaalde kracht tot een professionele stichting waar zon dertig personen in een betaalde functie en een tiental vrijwilligers werkzaam zijn.