Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Economische Zaken
Persbericht ministerraad
30 augustus 2002

MINISTERRAAD STELT `COMMISSIE SWITCH-OFF' IN

De ministerraad heeft op voorstel van minister Heinsbroek van Economische Zaken ingestemd met het instellen van een adviescommissie overschakeling van analoge naar digitale distributie van televisie via de ether. De commissie krijgt de naam Commissie Switch-Off.

Op 31 januari 2002 zijn de vergunningen voor digitale televisie via de ether verstrekt. Na een periode met proefuitzendingen rond de zomer volgt in het najaar van 2002 de introductie van een commercieel aanbod in en rondom Amsterdam en daarna fasegewijs in de rest van Nederland. Met de uitrol van Digital Video Broadcasting-Terrestrial (DVB-T) wordt de vraag van beëindiging van analoge etherdistributie actueel. Beëindiging van analoge etherdistributie heeft consequenties voor zenderexploitanten, omroepen, vergunninghouders, industrie en consumenten. Om de maatschappelijke, frequentietechnische en wettelijke consequenties van uitschakeling van analoge etherdistributie in kaart te brengen, heeft de regering in de kabelnota uit 2000 aangekondigd dat zij een commissie van externe experts zal instellen.

Digitale televisie zal een bijdrage leveren aan de oplossing van de frequentieschaarste. Het bevordert de concurrentie tussen omroepinfrastructuren en vergroot de keuzevrijheid voor burgers en bedrijven. Bovendien zal het de ontwikkeling van nieuwe diensten bevorderen.

RVD, 30.08.2002