Centrum voor Arbeidsverhoudingen

www.minszw.nl

Benoeming Van Lieshout voor project Sociale Zekerheid en Zorg

De ministerraad heeft besloten de heer Van Lieshout voor te dragen voor benoeming als project-directeur-generaal Sociale Zekerheid en Zorg bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). De voordracht wordt gedaan door minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, in overeenstemming met minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De benoeming gaat in op 1 september 2002 en duurt tot 1 januari 2004. De heer Van Lieshout is op dit moment nog directeur-generaal Gezondheidszorg bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Het project Sociale Zekerheid en Zorg heeft een tijdelijk karakter en is door minister De Geus voorgesteld om een antwoord te geven op de gebrekkige samenwerking tussen arbodiensten, de bedrijfsgezondheidszorg, de praktijk van de WAO- keuring en de gewone gezondheidszorg. Doel van het project is om de oorzaken van ziekteverzuim beter te bestrijden, arbeidsongeschiktheid te voorkomen en de kwaliteit van de zorg op dat punt te verbeteren; speerpunten van het kabinetsbeleid. Zo moet de project-directeur-generaal bevorderen dat arbodiensten en zorginstellingen, bedrijfs- en huisartsen, medisch specialisten en keuringsartsen beter met elkaar samenwerken. Hierdoor kan vroegtijdig en effectief worden ingegrepen bij dreigend langdurig verzuim en ontstaat er een beter beeld van de acties die tijdens een ziekteperiode zijn ondernomen.

Daarnaast moet er meer ruimte komen voor brede verzekeringspakketten, zogenaamde zorg- en verzuimverzekeringen. De
project-directeur-generaal zal werken aan het wegnemen van belemmerende regels en verkeerde prikkels op dit vlak en zo de beide stelsels meer met elkaar in overeenstemming brengen.

Het project overstijgt de afzonderlijke beleidsterreinen van de ministeries van SZW en VWS. De project-directeur-generaal wordt ondergebracht bij het ministerie van SZW. Minister De Geus is projecthoudend minister. De ministeries van SZW en VWS dragen ieder de helft van de kosten van het project.
De heer Van Lieshout trad in 2000 in dienst als directeur-generaal bij het ministerie van VWS. Daarnaast is hij (sinds 1992) parttime hoogleraar Theorie van de zorg aan de Universiteit Utrecht. Van Lieshout promoveerde in 1989 in de wijsbegeerte. Ook is hij afgestudeerd in de psychologie (1980) en de filosofie (1982) en studeerde hij enkele jaren economie. Na andere betrekkingen was hij van 1994 tot 1999 directeur van het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn. Hij heeft een ruime bestuurlijke ervaring.

De benoeming van de heer Van Lieshout is tot stand gekomen via de procedure voor de topmanagementgroep van de Algemene Bestuursdienst. Ook na afloop van de projectperiode blijft de heer Van Lieshout lid van de topmanagementgroep van de Algemene Bestuursdienst en zal er worden gezocht naar een andere passende functie.


---