Nieuw-Vlaamse Alliantie


Spanje zaait zelf kiemen van geweld, geen Belgisch verbod op Batasuna (30/08/02)

N-VA-kamerlid Karel Van Hoorebeke verzet zich met klem tegen de poging van de Spaanse regering om haar strijd tegen het Baskisch nationalisme te exporteren naar heel de Europese Unie. De eis van de Spaanse regering tot een Belgisch verbod op Batasuna is ronduit grotesk, net als de vraag om Batasuna op de Europese lijst van terroristische organisaties te plaatsen.
Van Hoorebeke diende reeds een interpellatieverzoek in ten aanzien van de ministers Michel en Verwillghen. De N-VA vraagt van hen een krachtige afwijzing van de Spaanse eisen. De federale regering dient in de Europese Unie daarentegen aan te sturen op een vredesproces naar Noord-Iers voorbeeld, met respect voor het democratisch zelfbeschikkingsrecht van de Basken.

Zoals een legitieme eis naar zelfbestuur geen excuus kan zijn voor het ETA- terrorisme, kan de strijd tegen het terrorisme noch het Spaans EU-lidmaatschap een vrijgeleide zijn om ongestoord een volledige onafhankelijkheidsbeweging te illegaliseren.

De Spaanse overheid heeft het Baskisch nationalisme vogelvrij verklaard, men poogt élke uiting van Baskisch autonomiestreven te criminaliseren door het op één hoopje te gooien met het ETA-geweld. Baskische journalisten en media (o.a. dagblad Egin en radiostation Egin Irratia) worden vervolgd. Diverse basisbewegingen (Ekin, Haika, Gestorak, Askatasuna en Segi) worden zonder enige vorm van proces buiten de wet gesteld. Rekeningen van AEK (avondscholen voor Baskisch taalonderwijs) en Herriko Tabernak (lokalen van de Baskische beweging) worden geblokkeerd. Daarnaast bevestigen rapporten van mensenrechtenorganisaties als Amnesty International dat folterpraktijken in Spaanse commissariaten en gevangenissen schering en inslag blijven.

De N-VA veroordeelt het nietsontziende geweld van de ETA en het schuldig zwijgen van sommige Baskische organisaties, maar evenzeer de blinde en contraproductieve repressie van de Spaanse overheid. De Spaanse repressie versterkt enkel de voedingsbodem voor de ETA-acties en creëert nieuwe ETA-rekruten.

Een geweldloze, democratische uitweg voor het conflict kan volgens Van Hoorebeke enkel gevonden worden aan de hand van een politiek overleg naar analogie van het Noord-Ierse voorbeeld. Het is deze boodschap die de federale regering in de Europese Unie dient te verkondigen.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Karel Van Hoorebeke, kamerlid

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be


---