FNV

FNV: 'Verlofknip' haalt het niet bij spaarloon

''Het is aardig geprobeerd van het kabinet, maar het is wel een verslechtering voor werknemers. Het haalt het niet bij het spaarloon.''

Dat zegt FNV-voorzitter Lodewijk de Waal in een eerste reactie op het kabinetsvoorstel om een 'verlofknip' in te voeren als alternatief voor spaarloonregelingen.

Met de verlofknip kunnen werknemers sparen voor verlof. Na 23 jaar sparen krijgen ze een bonus van de overheid en kunnen mensen uitgaande van een modaal jaarsalaris een jaar verlof opnemen.

Volgens berekeningen van de FNV wordt werknemers een rad voor ogen gedraaid. Met de huidige spaarloonregeling is de bonus van de overheid veel groter. Werknemers die nu een spaarloonregeling hebben afgesloten, hebben jaarlijks een belastingvoordeel van 300 euro als bonus.

De nieuwe verlofknip van het kabinet Balkenende levert maar 180 euro op. Daar boven op vallen bovendien alle aftrekposten voor verlof weg, zoals de subsidie voor ouderschaps- en langdurig verlof.

Verder stelt de FNV vast dat je met spaarloonregelingen sneller een jaar vrij bij elkaar spaart. Bovendien is het geld dat werknemers via spaarloon sparen voor meer doelen op te nemen: studie, een huis, verlof. De verlofknip kan alleen voor verlof aangewend worden.

De FNV voert actie om de spaarloonregeling te behouden. Via http://bondgenoten.fnv.nl/spaarloonactie is het mogelijk om een e-mail te zenden aan de regeringsfracties. Die hebben inmiddels al 50.000 protestmails ontvangen.

Meer informatie:
FNV Voorlichting, Paulus Plas (piket): 06 2001 46 47

30 aug 02 18:29