Voedingscentrum
Is verse groente gezonder dan diepvries-, pot- of blikgroente? 30 augustus

Groente uit de diepvries, pot of blik is even gezond als verse groenten. Diepvriesgroente bevat evenveel vitamines als verse groente. Pot- en blikgroente bevatten iets minder vitamines dan verse groente, maar zijn nog steeds een prima alternatief.

Dat diepvriesgroente evenveel vitamines bevat als verse groente komt door de manier van verwerken. Groente die als diepvriesgroente wordt ingevroren, gaat direct van het veld naar de fabriek. Daar wordt de groente verwerkt en diepgevroren.
Ook groente die bestemd is voor pot en blik wordt zo snel mogelijk verwerkt, maar bij het inmaken in blik of pot (het steriliseren) gaan wat meer vitamines verloren.
Het is overigens een misverstand dat bij verse groente geen vitamines verloren gaan. Tijdens het vervoer van de groente naar de winkel, maar ook tijdens het bewaren daalt de hoeveelheid vitamines enigszins.

Vitamines behouden
Door de groente op de juiste manier te koken blijven echter zoveel mogelijk vitamines behouden. Een paar adviezen:
- zet verse groente op met weinig water en kook het niet langer dan 10 tot 20 minuten;

- verwarm blikgroente kort tot het kookpunt;
- bereid diepvriesgroente volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking;

- houd groente niet te lang warm. Hierdoor gaan extra vitamines verloren.