Gemeente Utrecht

MAATREGELEN TEGEN OVERLAST OP SPORTPARK DE DREEF

Om de overlast op het sportpark De Dreef (Overvecht) tegen te gaan, hebben de gemeente, de betrokken sportverenigingen UDSV, VVOO en VOGEL en wijkpolitie Overvecht vandaag na overleg een aantal acties afgesproken. Deze acties moeten de overlast van vandalisme aan het park, diefstal, bedreigingen en ongeoorloofd gebruik van de velden tegen gaan.

Een aantal fysieke maatregelen zijn al uitgevoerd zoals snoeien van het groen, extra verlichting op de parkeerplaats en aanpassing van het hekwerk. Vanaf vandaag komen daar extra maatregelen bij.

Zo zal een toezichthouder worden aangesteld op het sportpark voor 20 uur week via de I/D-regeling (Instroom/Doorstroom). Een beveiligingsbedrijf zal dagelijks tegen middernacht een sluitronde uitvoeren met driemaal controle na sluiting. Deze maatregel is een proef van drie maanden en zal in overleg met de verenigingen praktisch worden ingevuld. Verder zullen alle omwonenden worden aangeschreven en worden gevraagd melding te maken van onraad of overlast op het sportpark. Behalve bij de politie kunnen zij deze onregelmatigheden 24 uur per dag melden bij het beveiligingsbedrijf Protect Eye Nederland dat onmiddellijk actie onderneemt. Deze proefmaatregel loopt van oktober tot eind december. Verder zal op beide toegangshekken het bord 'verboden toegang voor onbevoegden' worden geplaatst', de juridische basis waarop overtreders kunnen worden aangepakt. Tot slot wordt een extra toezichthouder aangesteld: de raad heeft dit onlangs met vaststelling van de nota 'Sportaccommodaties, alles onder controle' mogelijk gemaakt. Deze toezichthouder gaat voor alle Utrechtse sportaccommodaties maar zal een groot deel van de tijd voor sportpark De Dreef worden ingezet.

Met de politie is verder afgesproken dat meldingen over overlast bij sportpark De Dreef een speciale status krijgt, dat wil zeggen dat de politie er direct op afgaat. De wijkagent en het Asterix-team zullen hun surveillance in de omgeving van het sportpark opvoeren. Ook zal achterhaald worden welke kinderen en jongeren overlast veroorzaken op het park. Met hun ouders zal contact worden opgenomen.

Alle aanwezigen bij het overleg hebben er vertrouwen in dat deze gezamenlijke aanpak gaat werken. Op deze wijze is immers ook de overlast bij sporthal Zuilen bestreden. Uitgangspunt is dat sportpark De Dreef weer veilig wordt en het daar goed sporten is.

Eind november wordt bezien of deze maatregelen de overlast hebben teruggedrongen.

Utrecht, 30 augustus 2002.