Ingezonden persbericht

Bloemencorso Vollenhove: vuurwerk aan kleuren

Met optreden muzikale wereldkampioenen

VOLLENHOVE, 20020826 -- Het Noordwest Overijsselse stadje Vollenhove beleeft zaterdag 31 augustus de kleurrijkste dag van het jaar. Door de monumentale binnenstad trekt het recordaantal van vijftien praalwagens, vele kindergroepen en zeven muziekkorpsen, waaronder de wereldkampioenen Advendo uit Sneek en Kunst en Genoegen uit Leiden. Samen vormen ze het corso, dat 's middags om 14.00 en 's avonds om 20.30 uur is te zien in het voormalige Zuiderzeestadje.

Het Vollenhoofse corso, waarvan de organisatie in handen is van de Vollenhoofse Vereniging Voor Volksvermaken, mag zich tot de toonaangevende corso's in ons land rekenen. Vergelijking van een groot aantal aspecten van bloemencorso's heeft uitgewezen dat Vollenhove behoort tot de top van ons land. Uit provinciaal onderzoek blijkt dat het corso met zo'n 50.000 bezoekers een absolute topper is op het gebied van evenementen in Overijssel.

De hoofdmoot wordt gevormd door de vijftien praalwagens, een recordaantal in de geschiedenis van de bijna een eeuw bestaande organiserende vereniging. De bouwers verwerken ruim twee miljoen dahliabloemen in bijna twintig kleuren. Het corso is dan ook met recht "een vuurwerk aan kleuren", zoals het thema dit jaar luidt. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van tal van andere natuurlijke producten zoals zaden, maïs, etc. ". De praalwagens zijn enorm van omvang. Een lengte van vijftien meter en een hoogte van ruim elf meter doet de bouwers niet terugschrikken.

Bijna tweehonderd figuranten maken de kunstzinnige creaties tot ware pronkstukken. Met name door het toneelspel op en rond de praalwagens onderscheidt het Vollenhoofse corso zich van vergelijkbare evenementen in andere plaatsen. Het evenement is in de loop der jaren eigenlijk uitgegroeid tot een "rijdend theater".

De praalwagenbouwers hebben volledige vrijheid om hun onderwerp te kiezen, hetgeen de variatie ten goede komt. De ene groep zoekt het in de uitbeelding van een sprookje of actueel onderwerp, een andere kiest voor een film- of televisietitel of werkt een eigen creatieve ingeving uit. Al in de wintermaanden is gestart met de voorbereidingen. Toen is vele avonden gepraat over het onderwerp. De eerste bouwfase betekent veel laswerk want het casco van de praalwagens bestaat uit ijzer en gaas. Dan volgt een dikke laag kranten, waarop de dahliabloemen - eerst stuk voor stuk met de hand geplukt - worden gelijmd. Deze tijdrovende klus gebeurt pas op de laatste dagen en nachten voor het corso. Over slapen hoor je in de 'Nacht van Vollenhove' niemand. Graag offeren honderden Vollenhovenaren hun nachtrust op voor een zo goed mogelijk resultaat.

MUZIEK

Een belangrijk onderdeel in de door de Dahliakoningin aangevoerde stoet is de muziek. Korpsen van naam en faam worden ieder jaar vastgelegd om de toeschouwers te vermaken. De toppers zijn dit jaar drum- en showfanfare Advendo uit Sneek en Kunst en Genoegen uit Leiden. Beide bands verdeelden op het laatste Wereld Muziek Concours in Kerkrade de drie wereldtitels. Advendo werd winnaar van het onderdeel marsparade, K&G haalde de dubbel als winnaar van de marswedstrijd en showwedstrijd. Met deze bands heeft het corso absolute publiekstrekkers in huis.

Nog drie andere aan het corso meewerkende korpsen wonnen een eerste prijs (gouden medaille) op het WMC, de Floraband uit Rijnsburg, drum- and buglecorps Jubal uit Dordrecht en het Kamper Trompetter Korps. De andere optredende korpsen in Vollenhove zijn Drumguards Delft met showgroep Valentine en Vollenhoofsch Fanfare, dat in het avondcorso wordt afgelost door SDG uit Sint-Jansklooster. Een uur voorafgaande aan het middag- en avondcorso zwerven dweilorkesten uit de hele regio door de straten, zoals De Wezenloze Spoorbloazers uit Zwolle, De Uitsmijters uit Kampen en De Kleikloeten uit Wijhe.



Ingezonden persbericht