Ingezonden persbericht


PERSBERICHT PEOPLES' GLOBAL ACTION (PGA),
2e Europese Conferentie te Leiden

AAN DE REDACTIE

EUROPESE PEOPLES' GLOBAL ACTION (PGA)-CONFERENTIE IN LEIDEN

LEIDEN - 27 augustus 2002 - De Europese tak van het wereldwijde netwerk Peoples' Global Action (PGA), gecoordineerd door het Leidse Eurodusnie-collectief en het Spaanse De Movimento de Resistencia Global (MRG) in Catalonie, houden van komende zaterdag tot en met woensdag 4 september hun tweede Europese conferentie. Het 'anders globaliseren' netwerk zet zich in voor een duurzaam, grensloos, sociaal, vreedzaam en basisdemocratisch alternatief voor kapitalisme en andere vormen van onderdrukking.

De conferentie wordt gehouden op een aantal locaties in de binnenstad van Leiden. De Leidse PGA-werkgroep verwacht ongeveer vier- tot vijfhonderd deelnemers uit binnen- en buitenland. De meeste conferentiegangers arriveren in de loop van deze week in Leiden. Voor een deel van hen is onderdak gezocht bij particulieren. De organisatie heeft voor het merendeel van de deelnemers een geschikte locatie gevonden voor een in te richten conferentiecamping: het terrein van een korfbalclub, met was- en toiletgelegenheid en kantine, naast de Groenoordhallen. Om dit terrein goed toegankelijk te maken wordt deze week door de gemeente een loopbrug aangelegd.

Rond uiteenlopende thematische onderwerpen, zoals economie, basisdemocratie, natuurbescherming en migratie, worden tijdens de conferentie discussies en workshops gehouden. Naast het thematische gedeelte zijn er tijdens de conferentiedagen ook praktische werkgroepen en lezingen. Verder is er een cultureel programma met onder andere concerten, poezie en documentaires. De laatste, grote, conferentiebijeenkomst, woensdag 4 september, wordt gehouden in een van de ruimten van de Groenoordhallen.

Achter de schermen wordt deze laatste dagen voor de conferentie nog koortsachtig gewerkt aan de voorbereidingen. Veel vrijwilligers uit diverse landen zijn hierbij actief betrokken.

Om ook de inwoners van Leiden bij het programma te betrekken gaan de conferentiegangers zaterdagmorgen een wandeling houden door de Leidse binnenstad, naar het NS-station, om kennis te kunnen maken met de stad en haar bewoners. Aansluitend op deze kennismakingswandeling vertrekken de deelnemers per trein naar Amsterdam, waar zij gaan deelnemen onder andere aan een manifestatie van de stichting Milieudefensie op de Dam, gericht tegen de Wereldbijeenkomst voor Duurzame Ontwikkeling (World Summit) in Johannesburg, Zuid-Afrika. Ter gelegenheid van deze top worden zaterdag over de hele wereld akties gehouden. De Johannesburg top is het vervolg op de Earth Summit zo'n tien jaar geleden in Rio de Janeiro.

De eerste schreden in de richting van het PGA werden in het voorjaar van 1998 gezet in Geneve, thuisbasis van de WTO, waar driehonderd vertegenwoordigers van sociale bewegingen bijeen kwamen om zich wereldwijd te gaan organiseren. Vorig jaar maart werd de eerste Europese PGA-conferentie in het Italiaanse Milaan gehouden. De tweede Europese PGA-conferentie is bedoeld voor de uitwisseling van ervaringen, ideeen en coordinatie tussen de verschillende Europese bewegingen en collectieven.