Korps: Friesland, plaats: Fryslân 31-08-2002
Politieberichten van 30/8 (13.00) t/m 31/8 (13.00)

Leeuwarden: diefstal asbak
Tussen donderdag 22.00 uur en vrijdag 14.00 uur is ingebroken in een auto die stond geparkeerd aan de Margaretha de Heerstraat. De deur van de bijrijderkant stond bol naar buiten en is beschadigd. Het enige dat gestolen werd is de asbak. Aangifte is gedaan door een 41-jarige inwoonster van Leeuwarden.

Drachten: diefstal computers
Vrijdagochtend zijn twee laptops gestolen uit een winkel aan het Moleneind. De computers zijn gestolen uit een vitrine en hebben een waarde van circa 3800 euro. Aangifte is gedaan door een 49-jarige inwoner van Haren.

Beetgum: ongeval met letsel
Vrijdag omstreeks 15.45 wilden een bromscooter in It Bosk oversteken naar de sportvelden. Op hetzelfde moment reed een auto, bestuurd door een 19-jarige inwoner van Sint Annaparochie, vanuit Beetgumermolen in de richting van Beetgum. De bromscooter stak plotseling over en een aanrijding was het gevolg. Op de bromscooter zaten een 17-jarige en een 15-jarige jongen, beiden afkomstig uit Sint Annaparochie. De 17-jarige liep een hersenschudding op, de 15-jarige raakte gewond aan zijn hand. Beiden zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Heerenveen: ongeval met letsel
Vrijdag omstreeks 17.35 uur rijden een auto, bestuurd door een 23-jarige inwoonster van Bakhuizen, en een motor, bestuurd door een 34-jarige inwoner van Heerenveen, met als passagier een eveneens 34-jarige passagier uit Heerenveen, op de Nije Fjildwei. De automobiliste wilde afslaan naar de Innovatielaan, net op dat moment werd ze ingehaald door de motor. Een aanrijding was niet meer te voorkomen. De bestuurder van de motor en zijn passagier worden van de motor geslingerd en belanden in de berm. Beiden zijn overgebracht naar het ziekenhuis, waar ze in ieder geval een nachtje ter observatie moesten blijven. Het bureau ongevalanalyse van de politie Fryslân heeft het ongeval in onderzoek.

Hijum: rijden onder invloed
Vrijdag omstreeks 21.10 uur werd een 60-jarige automobilist uit Hijum gecontroleerd op de Bredyk. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 410 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur.

Heerenveen: inbraak bedrijf
Vrijdagavond werd ingebroken in een bedrijf aan de Pallasweg. Men kwam binnen door een raam te forceren. Gestolen werd een tiental computers. Aangifte is gedaan door een 31-jarige inwoner van Leeuwarden. De technische recherche zal een onderzoek instellen.

Zwaagwesteinde: doorrijden na ongeval
Vrijdag omstreeks 19.30 uur reed een 82-jarige automobilist uit Oenkerk over de Voorweg (dit is een voorrangsweg) in de richting van Kollumerzwaag. Bij de kruising stopte een bestuurder, maar deze trok even later op. Hierbij schampte hij de rechterzijde van de auto van de Oenkerker, die door naar links uit te wijken erger kon voorkomen. De veroorzaken van de schade leek te stoppen, maar reed toch door. Deze auto zal rechtsvoor schade moeten hebben. Getuigen van het ongeval wordt gevraagd contact op te nemen met het algemene nummer van de politie Fryslân , 0900 8844. Het betreft waarschijnlijk een rode bestelwagen met een reclametekst.

Wier: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd Vrijdag omstreeks 22.10 uur werd een 47-jarige automobilist uit Berlikum gecontroleerd tussen Berlikum en Wier (Hegedyk). Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 640 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur. Ook zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Vrijdag omstreeks 22.40 uur werd een 39-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd op het Piet Kramerplein. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 825 ug/l, goed voor een rijverbod van 10 uur. De man is verschillende malen eerder gepakt voor het rijden onder invloed, ook was zijn rijbewijs in 1999 ongeldig verklaard, derhalve is de auto in beslag genomen. De auto bleek ook niet verzekerd te zijn.

Harlingen: aanhouding verdachte
Vrijdag omstreeks 22.30 uur probeerde een 31-jarige inwoner van Heerenveen een bromscooter te stelen aan de Schritsen. Dit werd gezien door de eigenaar, een 22-jarige inwoner van Bolsward, die de Heerenvener op kon houden en de politie belde, die de Heerenvener heeft aangehouden. De verdachte is overgebracht naar het bureau te Leeuwarden, de Bolswarder heeft aangifte gedaan.

Sneek: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 00.05 uur kreeg de politie een melding dat de bestuurder van een scooter steeds viel op de Wijde Noorderhorne. Ter plaatse werd een 21-jarige inwoner van Den Haag aangehouden. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 760 ug/l, goed voor een rijverbod van negen uur.

Leeuwarden: twee staatrovers aangehouden
Vrijdag omstreeks 23.20 uur kreeg de politie een melding van een getuige dat hij achter twee straatrovers aanzat. De roof had plaatsgevonden op de Tweebaksmarkt. Hier was een 64-jarige inwoner van Leeuwarden beroofd van zijn handtas. Alle beschikbare eenheden, inclusief een fietspatrouille, gingen ter plaatse. De getuige, een 46-jarige inwoner van Leeuwarden, die per fiets achter de verdachten aanging, meldde dat de verdachten in de richting van de Langemarkstraat gingen. De twee verdachten fietsten op één fiets. In deze straat kreeg de getuige klappen van de twee verdachten. Ook werd zijn gsm ontvreemd De Leeuwarder heeft hiervan aangifte gedaan. Op de Westersingel werd nog iemand mishandeld. Graag komt de politie in contact met deze persoon. Ondertussen vluchtten de verdachten in de richting van de Molenstraat, richting Harlingerstraatweg. Hier werd over een schutting geklommen. De fietspatrouille kon in de Harlingerstraat, ter hoogte van de kerk, een 18-jarige inwoner van Amsterdam aanhouden. Na het horen van geritsel in het struikgewas werd een tweede verdachte aangehouden, een 17-jarige inwoner van Leeuwarden. Een speurhond vond in de struiken de handtas van de 64-jarige Leeuwarder. De 18-jarige Amsterdammer krijgt ook nog proces-verbaal voor het beledigen van een ambtenaar in functie.

Harlingen: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 00.30 uur werd een 40-jarige automobiliste uit Sneek gecontroleerd op de Westerzeedijk. De vrouw bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies zij 540 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur.

Gorredijk: twee aanhoudingen
Zaterdag omstreeks 00.40 uur wilde de politie een auto controleren op de Stationsweg. Verschillende mensen meenden zich met de controle te moeten bemoeien. Hierbij probeerde een 23-jarige inwoner van Gorredijk een politieman weg te duwen. Op het moment dat deze man aangehouden werd, gingen de overigen zich ermee bemoeien. Een 21-jarige inwoner van Gorredijk maakte hierbij beledigende opmerkingen. Hierop heeft de patrouille assistentie gevraagd. Met verschillende wagens en twee diensthonden zijn vervolgens, in een horecagelegenheid, een 46-jarige inwoner van Gorredijk en een 21-jarige, die van de beledigingen, aangehouden. De 23-jarige wist de dans te ontspringen, maar heeft zich inmiddels gemeld op het bureau.

Sneek: aanhouding na tweemaal in brand steken van auto Zaterdag omstreeks 02.40 uur kreeg de politie een melding dat een auto in de brand stond in de H. Mollstraat. Een 46-jarige Sneker wist de brand te blussen. De auto was van een 45-jarige inwoner van Emmeloord. Het rechterportierraam was vernield en er was een fles spiritis, met lont, naar binnen gegooid. Om 04.40 kwam een nieuwe melding: de auto was weer in brand gestoken. De brandweer heeft de brand geblust. Om 05.05 uur kon in de G. Nautastraat een 41-jarige Sneker worden aangehouden, als verdachte van de brandstichting. De technische recherche stelt een onderzoek in. De reden van de brandstichting moet worden gezocht in de relationele sfeer.

Harlingen: rijden onder invloed zonder helm
Zaterdag omstreeks 03.30 uur werd een 20-jarige inwoner van Midlum, rijdend op een bromscooter, gecontroleerd op de Kanaalweg. Hij viel op omdat hij geen helm droeg en met hoge snelheid reed. Ook bleek hij te hebben gedronken. Op het bureau blies de man 425 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur.

Akkrum: gekantelde vrachtwagen
Zaterdag omstreeks 04.45 kreeg de politie een melding dat een vrachtwagen was gekanteld op de A32, ter hoogte van Akkrum, rijrichting Heerenveen Leeuwarden. Het betrof een melktankauto met aanhangwagen, totaalgewicht 50 ton. De chauffeur, een 20-jarige inwoner van Staphorts, is vermoedelijk in slaap gesukkeld en daardoor raakte de combinatie de vangrail. Na tegensturen kwam de combinatie in de rechterberm tot stilstand, op de rechterzijkant. De meeste melk is in de sloot gelopen. Het bureau ongevalanalyse van de politie Fryslân heeft een onderzoek ingesteld. De brandweer heeft de sloot afgebakend. Rijkswaterstaat heeft het wegdek gereinigd. De verkeershinder was minimaal, omdat de combinatie op de vluchtstrook/berm lag. In de loop van zaterdagochtend was de zaak geklaard.

Surhuisterveen: discriminerende teksten op winkels In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn twee winkels aan de Kolk beklad met discriminerende teksten. De teksten waren aangebracht met een zwarte stift. De aangeefster, een 44-jarige inwoonster van Drachten, heeft, samen met de politie, de teksten verwijderd. De vrouw heeft aangifte gedaan van vernieling en discriminatie. Voor de bewijslast zijn fotos van de teksten gemaakt. Ook de eigenaar van de andere winkel, een 44-jarige inwoner van Houtigehage, heeft aangifte gedaan.

Bureua Communicatie, telefoon 058 - 880 8272