Vereniging Milieudefensie

Persbericht

VN-top dreigt handels-top te worden Manifestatie op Dam trekt duizenden mensen Duizend planken met boodschappen-voor-VN op JohannesBrug

Amsterdam, 31 augustus 2002 --- De manifestatie 'Handel kent grenzen' op de Dam in Amsterdam heeft duizenden mensen getrokken. Meer dan duizend planken met persoonlijke boodschappen voor de VN-top werden bevestigd aan de JohannesBrug. De JohannesBrug symboliseert de betrokkenheid van burgers in Nederland met de thema's van de duurzaamheidsconferentie in Johannesburg. De Brug is een oproep aan ministers en regeringsleiders dat handel niet langer ten koste mag gaan van mens en milieu. De manifestatie was georganiseerd door Milieudefensie samen met vijftig andere maatschappelijke organisaties.

Om 15.45 u werden vanuit Amsterdan ex-minister Pronk, speciaal gezant van Kofi Anan voor de duurzaamheidsconferentie, en milieu- staatssecretaris Van Geel aan de tand gevoeld over de ontwikkelingen op de VN-top. Het gesprek was op de Dam te volgen via een groot videoscherm.
Pronk en Van Geel blijven hopen op een goede afloop van de conferentie.
De maatschappelijke organisaties zijn vooralsnog minder gelukkig met de ontwikkelingen op de VN-conferentie. Een tijdbom voor duurzaamheid vormt de tekst over handel die nu op tafel ligt. Daarin staat dat verdragen op het gebied van duurzame ontwikkeling ondergeschikt zullen zijn aan handelsverdragen. In hoog tempo lijkt deze VN-top zich te ontwikkelen tot een nieuwe WTO-top. Meer dan 200 verwijzingen naar Wereldhandelsorganisatie WTO zijn opgenomen in de tekst.

Gisteren besloten o.a. Friends of the Earth, Oxfam, Greenpeace, WNF en Consumers International uit protest weg te blijven van het overleg over handel en duurzaamheid. Pas als duurzaamheid serieus genomen wordt, willen ze verder meepraten.


1 september: Art Action in Johannesburg Morgen vindt in Johannesburg de Art Action: Hear our voice plaats, een gezamenlijke manifestatie van alle Friends of the Earth-groepen uit de wereld en mede georganiseerd door Milieudefensie (Friends of the Earth Netherlands). Voor deze manifestatie hebben kunstenaars uit Soweto 51/2 duizend poppen van papier-maché gemaakt, die geconfronteerd worden met een corporate giant, symbool voor het machtige bedrijfsleven. Radioboodschappen vormen er een geluidsdecor bij.