Ingezonden persbericht

Persbericht

Gloednieuw Frans demonstratieteam bij Nederlandse vliegvertoning op 31 augustus:

Straaljagers en tweedekkers op Airshow Lelystad

Tijdens de Airshow Lelystad, die op zaterdag 31 augustus op de luchthaven Lelystad wordt georganiseerd, zal er een breed scala aan vliegtuigen in de lucht en op de grond te zien zijn. Vriendelijke tweedekkers uit de dertiger jaren, vervaarlijke jachtvliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog en imposante straaljagers uit recentere dagen zullen zich van hun beste zijde (voor de meeste vliegtuigen is dat de onderkant...!) laten zien.

Eén van de grote sterren van de airshow is het Franse Kalifa Jet Team, dat met vier Tsjechische L-39 Albatross-straaljagers een sprankelende show zal geven. De fel blauw/geel gespoten Albatross-straaljagers worden sinds enkele maanden gevlogen door piloten die vroeger roem hebben vergaard bij het wereldbekende demonstratieteam van de Franse luchtmacht: "Patrouille de France".

Straaljagers
Verder is het programma zowel aantrekkelijk als veelzijdig. Met zowel civiele en militaire als historische vliegtuigen komt iedereen aan zijn trekken...! Een variëteit aan straaljagers zal zijn opwachting maken: een Gloster Meteor, waarmee in de jaren veertig en vijftig ook de Nederlandse luchtmacht vloog, en een historische Hawker Hunter worden afgewisseld met een Jaguar van de Britse Royal Air Force uit de jaren zeventig, die o.a. bekend werd in de Golfoorlog.

Politie
De moderne burgerluchtvaart zal met een groot aantal bijzondere vliegtuigen vertegenwoordigd zijn. Zo zullen, naast een reusachtige Afrikaanse Lockheed Tristar met ruimte voor 300 passagiers, enkele lichte Robinson R-22-helikopters een flitsende demonstratie verzorgen en zal bij geschikte weersomstandigheden 's-werelds grootste passagiersballon op het vliegveld te zien zijn. Tegenover 's-werelds grootste passagiersballon staat het kleinste tweemotorige vliegtuigje ter wereld de Franse Cri-Cri, en Piloten Zonder Grenzen is bij de show aanwezig met een ambulancevliegtuig. De politie zal één van haar helikopters vertonen en het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium is aanwezig met twee bijzondere laboratoriumvliegtuigen.

Spitfire
Ook vele historische vliegtuigen zullen hun opwachting maken. De bekendste vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog, zoals een Brits Spitfire- en een Amerikaans P-51 Mustang-jachtvliegtuig en een Amerikaanse B-25 Mitchell-bommenwerper. De jubilerende stichting Fokker Four zal een formatie van tien Fokker S-11-lesvliegtuigen uit de vijftiger jaren in de lucht proberen te brengen en de historische Douglas DC-2 "Uiver" van het luchtvaartmuseum Aviodome zal op de grond te zien zijn. Indien het toestel op tijd in ons land arriveert, zal ook de viermotorige Lockheed Constellation, het intercontinentale passagiersvliegtuig uit de veertiger jaren dat door het luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol is aangekocht, op zaterdag 31 augustus zijn opwachting bij de airshow maken. Vanzelfsprekend is dit nog maar een klein deel van de bijzondere vliegtuigen die te zien zullen zijn bij de Airshow Lelystad en zijn alle genoemde vliegtuigen onder voorbehoud.

De Airshow Lelystad 2002 duurt op zaterdag 31 augustus van 10.00 tot 17.00 uur. Met het oog op de verwachte publiekstoeloop wordt een buspendel uitgevoerd tussen NS-station Lelystad en de luchthaven voor ¤ 5,- p.p. Bezoekers die per auto komen, worden naar speciaal ingerichte parkeerplaatsen verwezen. Volg de borden "P-Airshow Lelystad". Ook tussen deze parkeerplaatsen en de luchthaven rijdt tegen betaling van ¤ 5,- p.p. een buspendel. In de bus is het airshowprogramma tegen gereduceerd tarief verkrijgbaar. Meer informatie, het programma en een routebeschrijving is te vinden op www.airshowlelystad.nl. In 2003 staat er opnieuw een airshow geprogrammeerd op de Luchthaven Lelystad. Deze zal in het teken staan van 100 jaar luchtvaart.

(Noot voor de pers,