Gemeente Maassluis

26-8-2002

Stadsbeiaardier speelt klassieke muziek

Op zaterdag 31 augustus staat het laatste zomeravondconcert op de beiaard van de Groote Kerk op het programma; de beiaard zal worden bespeeld door stadsbeiaardier Jan van der Zwart. Een beiaardier moet vele uren met zijn muziek vullen. Daarvoor gebruikt hij in de eerste plaatst muziekstukken die voor de beiaard geschreven zijn. Daarnaast wordt regelmatig geïmproviseerd; een belangrijk deel van het repertoire wordt echter gevuld met bewerkingen van bestaande stukken voor andere instrumenten. Het valt op dat juist arrangementen uit de klassieke muziek het soms prima doen op de beiaard.
Muziek van beroemdheden als Mozart, Beethoven en latere componisten klinkt op deze wijze met grote regelmaat uit de Nederlandse kerktorens. Maassluis vormt daarop geen uitzondering; op 31 augustus zal het open-toren concert geheel gewijd zijn aan bewerkingen van bekende klassieke stukken.
Vanwege het succes in voorgaande jaren worden ook deze keer alle beiaardbespelingen gecombineerd met een orgelconcert in de Groote Kerk.
De zomeravondconcerten beginnen om 19.15 uur en zijn om 20.00 uur afgelopen.
Het hele jaar wordt wekelijks op de beiaard gespeeld door één van de beide stadsbeiaardiers. In 2002 speelt Gerard de Waardt tijdens de even weken en Jan van der Zwart tijdens de oneven weken op zaterdagmiddag tussen 14.00 en 15.00 uur.

De zomeravondconcerten zijn een ideale gelegenheid om de beiaardier aan het werk
te zien. Wie ook eens een kijkje wil nemen in de toren als de beiaardier aan het spelen
is kan zich voor de aanvang van ieder zomeravondconcert tussen 18.45 en 19.00 uur
melden aan de voet van de toren, achter de Groote Kerk. Uit veiligheidsoverwegingen zijn aan de rondleiding enkele spelregels verbonden.
Zo is de minimum leeftijd voor het beklimmen van de toren vastgesteld op 8 jaar.
Kinderen van 8 tot 14 jaar mogen uitsluitend onder begeleiding van een volwassene
de toren beklimmen.

Op zaterdag 14 september 2002 is het weer Open Monumenten Dag. Op die dag zal het wederom mogelijk zijn om de toren te beklimmen en de beiaardier aan het werk te zien. Omdat de serie zomeravondconcerten dit jaar voor de 25e keer plaatsvindt zal op Open Monumenten Dag een extra activiteit worden gehouden.