Gemeente Brunssum

Laatste wijziging 21 augustus 2002 Publicaties - 21 augustus 2002
Parelmarkt 2002 op 31 augustus Gebouwen gemeente Brunssum legionellavrij
Open Monumentendag Raadsvergadering van 3 september Kledinginzamelactie Polen Laat uw stem horen via het referendum Wijkpost Noord krijgt een 8 Heeft m'n buurman bouwplannen? DUALISME IN DE GEMEENTEPOLITIEK: BRUNSSUM ZOEKT NIEUWE BURGEMEESTER: Dualisme in de gemeentepolitiek Brunssum zoekt een nieuwe Inspreekuur voor burgers Profielschets nieuwe burgemeester VERKEER/VERVOER: VEILIGHEID:
Omleidingen bussen te Brunssum Spreekuur maatschappelijk werk en politie in Egge
Verkeersspreekuur Spreekuren wijkpost in Brunssum-Noord MILIEU: RECONSTRUCTIE BODEMPLEINROUTE:
Ondergrondse afvalcontainers in Brunssum Akerstraat vanaf 13 augustus afgesloten
Maximaal tien gratis bezoeken aan het milieupark Inleveren asbest
Papier ophalen in augustus/september

---

Parelmarkt 2002 op 31 augustus

Op zaterdag 31 augustus vindt voor de 21e keer de Parelmarkt plaats. Van 10 uur 's ochtends tot 5 uur 's middags is het centrum van Brunssum veranderd in een kilometerslange braderie, met attracties en koopjes voor het hele gezin.

De Parelmarkt strekt zich uit van het Bodemplein via de Rumpenerstraat en Lindeplein tot halverwege de Kerkstraat. Langs deze route staan vele honderden kraampjes, verkoopwagens en grondplaatsen opgesteld waar naar hartelust gekocht, gegeten en gedronken kan worden. Er zijn optredens met levende muziek en op diverse plaatsen kunnen bezoekers terecht op gezellige terrasjes. De Parelmarkt is inmiddels uitgegroeid tot een echte Brunssumse traditie, een bont volksfeest dat garant staat voor een gezellige, sfeervolle dag, voor jong en oud!

Kinderen
Ook voor de kinderen is de Parelmarkt een feest. Verspreid over de markt staan diverse attracties opgesteld, zoals een springkussen, een carrousel en treintjes. En bij het gemeentehuis staan pony's waarop kinderen een ritje kunnen maken. Uiteraard zijn alle kinderattracties gratis!
Overigens kunnen de kinderen ook zelf deelnemen aan de markt. Op het Lindeplein zijn speciaal standplaatsen gereserveerd voor kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar. Hier kunnen ze hun eigen spulletjes, zoals overtollig speelgoed, verkopen (dus geen spulletjes van anderen!). Deelname is gratis. Wel is aanmelding vooraf nodig. Dat kan, tot en met vrijdag 30 augustus 12.00 uur, bij Sigarenspeciaalzaak Hermans in de Rumpenerstraat.

Verkeersmaatregelen
Vanwege de Parelmarkt is op zaterdag 31 augustus een deel van het centrum afgesloten voor al het verkeer (met uitzondering van voetgangers). Zo is geen verkeer mogelijk op de Rumpenerstraat, het Lindeplein en de Kerkstraat (tot aan de Dorpstraat). Ook een deel van de centrumring is afgesloten, vanaf de Ir. Op den Kampstraat. Wel is nog verkeer mogelijk in de richting Koutenveld, Raadhuisstraat - Lindestraat.

Parkeren
Vroege bezoekers van de Parelmarkt kunnen parkeren op het Koutenveld, in het centrum van Brunssum. Wanneer deze voorziening vol is, is parkeren in de aangrenzende woonwijken van Brunssum mogelijk.
---

Kledinginzamelactie Polen

Binnenkort krijgen alle huishoudens van Brunssum een plastic zak in de bus, ten behoeve van een kledinginzamelactie voor Polen. De kleding wordt op vrijdag 6 september ingezameld door de Stichting Sociaal Medische Hulpverlening Oost-Europa. De opbrengst van de inzameling komt geheel ten goede aan het Poolse stadje Maków Podhalanski, waarmee Brunssum bijzondere banden onderhoudt.

Maków Podhalanski is een stadje van ongeveer 18.000 inwoners, bestaande uit vijf dorpen. Het is een plattelandsgemeente gelegen in een natuurrijk gebied in Zuid-Polen. Het welvaartsniveau is niet erg hoog en de stad kampt met problemen op het gebied van infrastructuur.

Maków Podhalanski en Brunssum onderhouden al enkele jaren vriendschappelijke betrekkingen. Zo doneerde Brunssum in 1995 een brandweerwagen aan de Poolse stad en bood Brunssum in de afgelopen jaren verschillende malen hulp aan toen Maków Podhalanski door wateroverstromingen werd bedreigd. In november 2001 ontving de gemeente Brunssum twee gemeenteambtenaren in het kader van het uitwisselingsprogramma 'Gemeentelijke Samenwerking met Toetredingslanden' van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Voetgangersbrug
Begin dit jaar bezocht een delegatie van het college van B&W van Brunssum Maków Podhalanski. De delegatie liet zich tijdens dat bezoek informeren over een aantal projecten, waaronder de nieuwbouw van de brandweerkazerne en de bouw van een voetgangersbrug. Deze brug verbindt twee dorpen die door een rivier van elkaar gescheiden zijn en is onder meer bedoeld voor een grote groep schoolkinderen die nu nog dagelijks 4 kilometer moeten omlopen. Brunssum zegde toe bij beide projecten de helpende hand uit te steken. Dat gebeurt nu in de vorm van een kledinginzamelingsactie. De opbrengst daarvan is bestemd voor de voetgangersbrug.

6 september inzameling
De gemeente Brunssum heeft de Stichting Sociaal Medische Hulpverlening Oost-Europa (SMHO) gevraagd om de kledinginzamelingactie te organiseren. Op vrijdag 6 september mogen de plastic zakken, die u heeft ontvangen, op straat geplaatst worden. Vrachtwagens van de Stichting, herkenbaar aan het logo van de SMHO, halen de zakken in de loop van diezelfde dag op.
Mocht u toevallig geen zak hebben ontvangen, of meer kleding kwijt willen dan in de zak passen, dan kunt u uiteraard ook gebruik maken van andere plastic zakken of kartonnen dozen.

Heeft u oude kleding of dekens, doe dan mee aan de inzamelactie. Dankzij uw bijdrage kunnen Poolse kinderen straks op een veilig manier van thuis naar school en terug reizen!

---

Omleidingen bussen te Brunssum

Vanaf maandag 19 augustus zijn er in Brunssum de volgende aanpassingen gedaan aan de omleidingen van de lijnen 8, 36 en 37.

Lijn 8 rijdt vanaf Rumpenerstraat/Bodemplein de normale route in beide richtingen.
De lijn 36 rijdt vanaf de Kennedylaan de normale route in beide richtingen.
De lijn 37 rijdt vanaf het Bodemplein/Prins Hendriklaan de normale route in beide richtingen.

De omleidingen zullen duren tot begin 2003.

Meer informatie
Meer informatie? Bel Hermes Klantenservice 0900-8212208 (¤ 0,10 pm), of kijk op www.hermes.nl, of bel 0900-9292 (¤ 0,50 pm).
---

Open Monumentendag

Op zondag 15 september vindt in Brunssum/Onderbanken de jaarlijkse Open Monumentendag plaats. De Open Monumentendag is een landelijke activiteit - het thema dit jaar is 'handel'. Wethouder Akkermans van Brunssum en de wethouder Monumentenzorg van de gemeente Onderbanken verzorgen die dag om 11.00 uur de openingshandeling in het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten (Schrieversheide).

Op de Open Monumentendag 2002 worden diverse activiteiten in Brunssum en omgeving georganiseerd. Zo start op 15 september een twee maanden durende tentoonstelling in het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten over handel in Brunssum en omgeving. Aan bod komen thema's als veehandel, zuivelhandel, marskramers (döppesjurgers), handel in delfstoffen, mijnwinkels en de keramische industrie. Op zondag 15 september zelf worden rondleidingen over de Brunssummerheide georganiseerd met als thema schapenhandel. Verder zullen etalages van winkels in het centrum van Brunssum foto's tonen van winkelhandel vroeger en nu.

Programma
Het programma van de Open Monumentendag in Brunssum/Onderbanken is samengesteld door de werkgroep Open Monumentendag. Deze werkgroep is een samenwerkingsproject van de heemkundeverenigingen Onderbanken en Brunssum, de Vereniging Natuurmonumenten en de gemeente Brunssum. Tevens wordt samengewerkt met alle Parkstadgemeenten en de VVV. De commissie voor de bezwaarschriften houdt op woensdag 11 september een openbare hoorzitting.
Om 10.30 uur behandelt de commissie een bezwaarschrift tegen een weigering om een bouwvergunning te verlenen.
Om 11.00 uur behandelt de commissie een bezwaarschrift tegen een weigering om een bouwvergunning te verlenen.
Om 11.30 uur behandelt de commissie een bezwaarschrift tegen een weigering om een bouwvergunning te verlenen.
hoorzitting is openbaar en kan door iedereen worden bijgewoond.. Raadsvergadering op 3 september
De gemeenteraad komt voor een vergadering bijeen op dinsdag 3 september om 18.30 uur in de raadzaal van het Bestuurscentrum. Deze vergadering zal door de Lokale Omroep Onderbanken rechtstreeks op televisie worden uitgezonden op kanaal 50+ (704,25 Mhz). Belangstellenden zijn ook van harte welkom op de tribune in de raadzaal.
De agenda en bijbehorende vergaderstukken liggen voor publiek ter inzage bij de balie in de hal van het Bestuurscentrum, in de bibliotheek en in d'r Brikke-oave.

Op de agenda onder meer de volgende onderwerpen:

Commissie Ruimtelijke Kwaliteit
De raad wordt gevraagd de Verordening voor de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit vast te stellen. Deze nieuw in te stellen commissie zal zich bezighouden met vraagstukken op het gebied van welstand en monumenten.

Windpark Kranenpool
Het bedrijf Eline Group wil op het industrieterrein Kranenpool een windpark met vier windturbines bouwen en exploiteren. De bouw is in strijd met het bestemmingsplan en de aanleg van het windpark is alleen mogelijk als er vrijstelling wordt verleend. Aan de raad wordt gevraagd akkoord te gaan met het opstarten van een vrijstellingsprocedure.

Onttrekking Venweg
AFNORTH heeft aan de gemeente het verzoek gedaan om een gedeelte van de Venweg (vanaf huisnummer 2a tot aan de kruising van de Rimburgerweg) te onttrekken aan het openbaar verkeer. Deze maatregel maakt het voor AFNORTH mogelijk om aan de Rimburgerweg een nieuwe hoofdingang te realiseren. De raad wordt gevraagd aan dit verzoek te voldoen.

Terrassen Lindeplein
De gemeente wil de terrasvorming op het Lindeplein stimuleren. Daarvoor is het nodig dat een deel van de weg wordt verplaatst. De raad wordt gevraagd in te stemmen met de plannen.

Winkelgebied De Kroon
De gemeente wil in het centrum van Brunssum een winkelgebied creëren door een concentratie van het winkelgebied in de Schiffelerstraat, Kerkstaat en door de bouw van een nieuwe winkelpassage tussen het Koutenveld en de Kerkstraat. De revitalisering van het centrum wordt uitgevoerd door BAM NBM Vastgoed BV in samenwerking met de gemeente Brunssum. De voornaamste reden om dit te doen zijn het geven van een impuls aan de lokale economie, en het opwaarderen van het huidige winkelcentrum om daarmee verdergaande verloedering en leegstand een halt toe te roepen. De raad wordt gevraagd in te stemmen met een samenwerkingsovereenkomst met BAM NBM Vastgoed BV.

Bureau Vroegtijdige Schoolverlaters
De raad wordt gevraagd in te stemmen met de hoofdlijnen van het rapport 'De operationele blauwdruk voor Bureau Vroegtijdige Schoolverlaters'. In dat rapport zijn onder meer de organisatiestructuur, formatie en financiële onderbouwing van het Bureau Vroegtijdige Schoolverlaters (VSV) beschreven. Het Bureau VSV legt zich toe op een sluitende leerplichtregistratie en het voorkomen van voortijdig schoolverlaten binnen Parkstad Limburg.

Gemeentelijk Onderwijsachterstandenplan
Het Gemeentelijk Onderwijsachterstandenplan richt zich op het terugdringen van onderwijsachterstand bij (groepen) leerlingen. Het plan komt tot stand in overleg met betrokken scholen en instellingen. De raad wordt gevraagd in te stemmen met het Gemeentelijk Onderwijsachterstandenplan 2002-2006, dat een voortzetting is van het achterstandenbeleid 1998-2002.

Jaarverslag 2001 van ABW, IOAW en IOAZ
Met de invoering van de nieuwe bijstandswet is de verantwoordelijkheid voor de controle op de uitvoering van een aantal uitkeringswetten (de Abw, de Ioaw en de Ioaz) verplaatst van het Rijk naar de gemeente. Met het jaarverslag 2001 legt de gemeente verantwoording af over het gevoerde beleid. De raad wordt gevraagd in te stemmen met het jaarverslag.

Opheffing distributieregeling
De Distributiewet uit 1939 regelt de organisatie van eerste levensbehoeften in tijden van schaarste. De uitvoering was geregeld in zogenaamde distributiekringen van samenwerkende gemeenten. De gemeente Brunssum maakt deel uit van een kring waartoe ook Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Nuth, Onderbanken, Simpelveld en Voerendaal behoren. Die samenwerking is in 1989 vastgelegd in een Gemeenschappelijke Regeling. In 1997 werd door de minister het Distributiekringenbesluit opgeheven, waardoor iedere gemeente een eigen kring is. Aan de raad wordt gevraagd om in het verlengde hiervan akkoord te gaan met het opheffen van de Gemeenschappelijke Regeling inzake distributie.

Bezwaarschrift Stichting Muziekschool Kerkrade
De Stichting Muziekschool Kerkrade heeft een bezwaar ingediend tegen een besluit van de gemeenteraad waarbij voor een subsidie aan deze stichting een plafond werd vastgesteld. De Commissie voor de Bezwaarschriften heeft dit bezwaar gegrond verklaard. De raad wordt gevraagd akkoord te gaan met het voorstel om het subsidieplafond voor de Stichting Muziekschool Kerkrade voor het jaar 2002 met een bedrag van 11.344,50 euro naar boven bij te stellen.

Gemeenschappelijke regeling Werkvoorzieningschap Vanwege de invoering van het duale stelsel in de gemeentelijke politiek in maart 2002, en teneinde binnen de gemeenschappelijke regeling Werkvoorzieningschap OZL een duale structuur te realiseren conform de structuur van de gemeenten, wordt aan de raad gevraagd akkoord te gaan met een gewijzigde Gemeenschappelijke Regeling.

Centrumfonds
De raad wordt gevraagd akkoord te gaan met de overheveling van een bedrag van 3.367.778 euro aan infrastructurele werken van het Centrumfonds naar de Algemene Dienst.

Klachtencommissie
De bestaande klachtencommissie van de gemeente Brunssum is, conform de 'Verordening op de behandeling van klachten gemeente Brunssum' afgetreden op de dag van het aftreden van de gemeenteraad. De raad wordt gevraagd om de leden van de commissie (voorzitter, twee leden en twee plv. leden) opnieuw te benoemen.

Let op! Gedurende het eerste half uur van de vergadering, van 18.30 tot 19.00 uur, is er een inspreekuur. Burgers hebben het recht om tijdens dit inspreekuur het woord te voeren (maximaal 5 minuten) over een onderwerp dat op de agenda staat.
Wilt u het woord voeren over een te behandelen onderwerp van de vergadering van 3 september, dan dient u dit uiterlijk vrijdag 30 augustus, 12.00 uur, kenbaar te maken aan de griffie (telefoon 527 87 34 / 527 85 91).
Het eerstvolgende spreekuur is op dinsdag 3 september 2002. Het Papier ophalen in augustus/september Zaterdag 31 augustus: Bouwberg, Egge, Oeloven, Op gen Hoes, Treebeek, Emmapark, Op de Vos, Klingelsberg.
Zaterdag 7 september: Bexdellen, De Struiken, Heufke, Hokkelenberg, Langeberg, Kruisberg
Zaterdag 14 september: De Kling, De Streek, Klingbemden, Rozengaard, Op gen Haen, Kerkeveld, Hofpoel
Zaterdag 21 september: Rumpen/Rumpenerbeemden, Componistenbuurt, Zaterdag 28 september: Bouwberg, Egge, Oeloven, Op gen Hoes, Treebeek,