Korps: Brabant-Noord, plaats: Den Bosch 3-09-2002

Bossche ondernemer aangehouden

Medewerkers van de Dienst Centrale Recherche hebben vanmorgen een 48-jarige in-woner van s-Hertogenbosch aangehouden. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij een aantal misdrijven en het geven van leiding aan een criminele organisatie. Tegelijkertijd heeft zich een 40-jarige medewerker van de Bosschenaar, afkomstig uit Schilde (B.), bij de politie in Nederland gemeld. De politie deed vanmorgen in vier panden huiszoeking en nam een hoeveelheid administratieve bescheiden in beslag.

Het onderzoek naar de rol die de Bosschenaar heeft gespeeld in de handel van onroerend goed in Den Bosch en omgeving heeft ruim een jaar geduurd. De politie vermoedt dat de man, die zowel in Nederland als in België verschillende horecapanden bezit, een deel van zijn bezittingen heeft verkregen door bedreiging en intimidatie van zakenpartners. De feiten die het afgelopen jaar bekend zijn geworden en waarvan betrokkenheid van de verdachte wordt vermoed zijn onder andere een afpersing van een Engelse zakenman in september van het vorig jaar, mensensmokkel en het verschaffen van arbeid aan illegale Chinese mannen en vrouwen. Ook wordt de man verdacht van valsheid in geschrifte in verschillende bedrijven.

De in België woonachtige medewerker van de verdachte wordt verdacht van medeplichtigheid. Hij is sinds begin 2001 in dienst van de man en was betrokken bij de meeste zakelijke activiteiten. Politie en justitie denken met de aanhouding van de verdachte een begin te hebben gemaakt met een diepgaand onderzoek naar de strafbare feiten waarvan de man wordt verdacht. Behalve een aantal concrete aangiften zal de recherche zich vooral richten op onroerend goed transacties en andere zakelijke activitieiten uit het verleden, waarbij bedreiging en intimidatie een rol hebben gespeeld. Op grond van informatie uit de horecawereld denkt de politie dat verschillende zakenpartners van de hoofdverdachte in het verleden geen aangifte hebben durven doen uit angst voor de reputatie van de Bosschenaar. Naast de aanhoudingen heeft de politie vanmorgen in vier panden huiszoeking verricht. In twee panden in s-Hertogenbosch en een in Ammerzoden plus in een woning in Schilde is een aantal administratieve bescheiden in beslaggenomen. De beide verdachten zijn in verzekering gesteld en worden deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris, die zal beslissen over de voorlopige hechtenis.