Landelijke Huisartsen Vereniging

LHOV vraagt instemming opleiders voor nieuw beleid

Steeds meer huisartsopleiders hebben problemen met de financiÎle en inhoudelijke ondersteuning van het opleiderschap. Te lage onkostenvergoeding (die ophoudt als er geen huisarts in opleiding in de praktijk is), het ontbreken van een honorarium voor onderwijsgerelateerde taken, te weinig op de praktijk gericht instituutsonderwijs aan opleiders, zijn bij de Landelijke Huisartsenopleiders Vereniging (LHOV) veel gehoorde klachten.

Daarbij komt nog het toenemende huisartsentekort. De LHOV berekende dat in de komende vijf jaar circa vijfhonderd opleiders extra zullen moeten worden aangetrokken om de geboden opleidingscapaciteit te benutten. "Opleiderschap moet daarom aantrekkelijker worden, zowel financieel als inhoudelijk."

Doelen
De LHOV is hard aan het werk om dit doel te bereiken, onder andere via overleg in de Raad voor de Huisartsopleiding, maar ook in samenspraak met de LHV, die het beleid van de LHOV krachtig ondersteunt: opleiding heeft voor de LHV prioriteit.
In het kort streeft de LHOV met haar 1.500 leden naar:
* een onkostenvergoeding permanent op het overeenkomstige niveau van de praktijkondersteuner (circa 8.500 euro per jaar);
* passend honorarium voor onderwijstaken;
* erkenning van het opleiderschap via de Tabaksblat-module;
* landelijk curriculum voor opleiders (via het NHG en de opleidingsinstituten gezamenlijk);

* opleiders in dienst van het opleidingsinstituut ter verkrijging van een duidelijke rechtspositie.

Nieuwe website
De LHOV heeft de steun van haar huidige circa 1.500 en mogelijk toekomstige leden hard nodig om deze doelen te verwezenlijken. Daarom heeft zij daartoe twee maatregelen genomen.
Als eerste wordt binnenkort een nieuwe LHOV-website geopend met een grotere mate van toegankelijkheid. Deze site zal tegen die tijd ook via de LHV-website bereikbaar zijn. Op de site van de LHOV kunnen (toekomstige) opleiders terecht voor al hun vragen of opmerkingen over opleidingszaken. De LHOV zal al deze vragen adequaat beantwoorden. Op de nieuwe website komt informatie over voor opleiders relevante ontwikkelingen en naar aanleiding daarvan de mogelijkheid hierover met collegae te (elektronisch) te discussiÎren. Houd de berichtgeving over deze site dus in de gaten!

Ledenvergadering
Als tweede vindt op 30 oktober een algemene ledenvergadering plaats. Het bestuur van de LHOV hecht grote waarde aan het contact met haar leden, wil graag weten of de huisartsopleiders zich met het nieuwe beleid kunnen verenigen en nodigt daarom alle LHOV-leden uit deze vergadering te bezoeken in het Van Geunsgebouw in Utrecht (16.30 tot 17.30 uur). Aanmelden is tot 7 oktober mogelijk bij LHOV-secretaris W. Bosma, Zuideinde 47, 7941 GB Meppel of fax 0522-270021. Laat hier uw naam, adres, faxnummer en emailadres achter.