ABU

CAO voor Uitzendkrachten tot 1 januari 2003

Vandaag hebben ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen) en FNV Bondgenoten,CNV Dienstenbond en de Unie een nieuwe CAO voor Uitzendkrachten afgesloten. De CAO geldt als tussen-CAO en heeft een looptijd van negen maanden tot 1 januari 2003. Uitzendkrachten krijgen 2,75% loonsverhoging per 30 september 2002. Tevens hebben beide partijen afgesproken nog deze maand onderhandelingen te starten over een nieuwe vereenvoudigde CAO voor Uitzendkrachten.

Met dit resultaat komt een eind aan een maandenlang conflict tussen FNV Bondgenoten en de ABU. Eind vorig jaar liet de uitzendkoepel aan FNV Bondgenoten weten niet langer meer te willen onderhandelen met bestuurder, de heer H. (Han) Westerhof. Sinds die tijd lag het overleg stil. Beide partijen spraken af een onafhankelijke Commissie van Twee een conflictanalyse te laten maken. Enkele informele besprekingen en een gesprek onder leiding van de commissie hebben de basis gelegd voor het herstel van de verhoudingen.

ABU en FNV Bondgenoten hebben vertrouwen in elkaar uitgesproken en daarmee is ook het vertrouwen in de heer Westerhof hersteld. Beide gaan ervan uit dat er weer constructief overleg mogelijk is. Afspraken hoe partijen met elkaar - ook communicatief - om gaan, moeten zorgen voor het verder verbeteren van de onderlinge verhoudingen. Uiteindelijk heeft voor alle partijen het belang van een nieuwe CAO voor Uitzendkrachten zwaar gewogen.

ABU, FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en de Unie hebben bij gelegenheid van deze tussen-CAO tevens afspraken gemaakt over vereenvoudiging van de CAO. Eind september starten de bonden en de ABU de gesprekken op basis van het eind vorig jaar verschenen NEI-rapport Schakels voor een nieuwe CAO. In de onderhandelingen zal onder meer gesproken worden over het fasensysteem, de beloningsregeling en de naleving van de CAO. Het streven is erop gericht 1 maart 2003 gereed te zijn zodat zo spoedig mogelijk daarna de nieuwe CAO in werking kan treden. Ten slotte hebben CAO-partijen de wens uitgesproken te willen komen tot gedeelde uitgangspunten over de positie en waarde van uitzendarbeid. Deze moeten bijdragen aan stabiele arbeidsverhoudingen en duurzaam vertrouwen.

Voor de redactie:
De ABU vertegenwoordigt de belangen van circa 270 uitzendondernemingen, met in totaal meer dan 2.600 vestigingen in Nederland. Dat is ruim 90 procent van de uitzendmarkt. Elk jaar worden circa 750.000 uitzendkrachten geplaatst. Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met mevrouw drs. E.I. de Gelder, telefoon: 020 - 658 01 01/ 06 - 53 64 13 21.


06 sep 02 16:06