Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
6 september 2002

WETSVOORSTEL BEPERKING BEVOEGDHEID ENKELVOUDIGE KAMERS

De ministerraad heeft ingestemd met een wetsvoorstel van minister Donner van Justitie om de bevoegdheid van de politierechter te beperken. De politierechter oordeelt nu over zaken met een strafeis tot maximaal 1 jaar. Het voorstel beperkt die bevoegdheid tot drugskoerierszaken.

Bij de plenaire behandeling van de wet verruiming van de bevoegdheid van enkelvoudige kamers in de Eerste Kamer op 4 juli j.l. bleek dat de meerderheid alleen met deze wet wilde instemmen onder toezegging van een nieuw wetsvoorstel dat de verruiming van de bevoegdheid van de politierechter zou beperken tot drugskoerierszaken en deze verruiming bovendien zou koppelen aan de tijdsduur van de Tijdelijke wet noodcapaciteit drugskoeriers, eventueel met uitloop. De vorige minister van Justitie heeft daarop een wetsvoorstel van deze strekking toegezegd. Het wetsvoorstel waarmee de ministerraad heeft ingestemd doet deze toezegging gestand.

De wet die heeft geleid tot verruiming van de bevoegdheid van enkelvoudige kamers is op 12 juli 2002 in werking getreden. Daarin staat dat de competentie van de politierechter wordt uitgebreid naar zaken met een strafeis tot 1 jaar en de competentie van de enkelvoudige kamer in appel naar zaken met een strafeis tot zes maanden.

RVD, 06.09.2002