Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN MINISTER PAUL VAN GREMBERGEN, VLAAMS MINISTER VAN

BINNENLANDSE AANGELEGENHEDEN, CULTUUR, JEUGD EN AMBTENARENZAKEN 4

september 2002

Van Grembergen presenteert de laureaten Open- Monumentenprijs

Minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken Paul Van Grembergen (SPIRIT), bevoegd voor Monumenten en Landschappen, maakte vandaag bekend wie de laureaten zijn van de Open-Monumentenprijs. De prijs toegekend door de Vlaamse Regering wordt elk jaar bekendgemaakt in de aanloop van Open-Monumentendag (dit jaar op zondag 8 september).

Dit jaar werden 10 projecten genomineerd voor de Vlaamse Monumentenprijs. Uit dat lijstje koos minister Van Grembergen per provincie één laureaat. De vijf laureaten zijn die projecten die nu kans maken op de Open- Monumentenprijs 2002. Minister Van Grembergen maakt de winnaar op vrijdag 6 september bekend tijdens het openingsfeest van de Open Monumentendag Vlaanderen 2002 (Magdalenakerk, Astridpark, 8000 Brugge).

Dit jaar werd het reglement van de Prijs grondig gewijzigd. Voor het eerst kunnen niet alleen verwezenlijkingen met betrekking tot de monumentenzorg 'stricto sensu' in aanmerking komen, maar ook projecten in het kader van de landschapszorg en archeologie worden voorgedragen en bekroond met de prijs. Bovendien wordt er vanaf dit jaar per provincie één laureaat aangeduid. Uit die vijf wordt dan de uiteindelijke winnaar gekozen. Tenslotte wordt met de nieuwe regeling het bedrag dat verbonden is aan de bekroning voor de winnaar van de Open Monumentenprijs opgetrokken van 2.500 euro naar 12.500 euro. Bovendien krijgen de vijf laureaten 2.500 euro als erkenning. De winnaar kan dus rekenen op een geldelijke steun van 15.000 euro.

De vijf laureaten zijn :

- voor de provincie Antwerpen : Het voormalige 'Hotel Van der Gracht de Rommerswael' te Mechelen (nu een bejaardenhuis) ;

- voor de provincie Limburg : De 'Kapel Onze-Lieve-Vrouw Troosteres der Bedrukten' te Opitter (Bree)
- voor de provincie Oost-Vlaanderen : Het 'Bos 't Ename' te Oudenaarde

- voor de provincie Vlaams-Brabant : de 'Abdijkerke van Averbode' te Scherpenheuvel

- voor de provincie West-Vlaanderen : de Stadsschouwburg van Brugge

Minister Van Grembergen heeft nu nog twee dagen de tijd om uit deze vijf prachtige projecten één winnaar te kiezen.

De Open Monumentendag Vlaanderen vindt zondag voor de veertiende keer plaats. Dit jaar staat Open Monumentendag in het teken van 'Symbolen'. De keuze gaat eigenlijk uit van de grondgedachte om de monumentenzorg in Vlaanderen verder te zetten vanuit de filosofie dat omgaan met monumenten, het behouden en deskundig restaureren ervan, niet kan zonder kennis van de gehanteerde symbolentaal. Het boek 'Symbolen' dat vandaag werd voorgesteld door Minister Van Grembergen in de reeks 'Cahier Monumenten en Landschappen'. Het boek handelt over de symbolen in en van onze Vlaamse monumenten.

Info: Koen.Jongbloet@vlaanderen.be , woordvoerder (02/553 23 11)