KERKEN IN ACTIE

Kerkinactie start klimaatfonds

Kerkinactie lanceert 9 september klimaatfonds
Van Ardenne, Pronk en Wijffels lid aanbevelingscomité

Utrecht, 2 september 2002

Kerkinactie presenteert op maandag 9 september a.s., kort na de internationale conferentie over duurzame ontwikkeling in Johannesburg, het Kerkinactie Klimaatfonds.

Het fonds is erop gericht dat iedereen (particulieren, kerken en bedrijven)die meer schone lucht gebruikt dan de norm aangeeft een bedrag stort. De storting is vrijwillig en gaat gepaard met inspanningen om het eigen energieverbruik terug te dringen. Uit het fonds worden projecten gesteund van partners die in hun eigen land werken aan duurzame ontwikkeling en in hun activiteiten voor duurzame ontwikkeling bijdragen aan beperking van CO2-uitstoot. Zo wordt er geld overgeheveld van rijk naar arm ter wille van rechtvaardigheid. Bovendien ontstaan er prikkels voor mensen, bedrijven en landen overal ter wereld om naar duurzaamheid te streven.

Het bureau Intomart Beleidsonderzoek heeft in opdracht van Kerkinactie onder het Nederlandse publiek een opiniepeiling uitgevoerd naar het draagvlak een klimaatfonds. De uitkomsten van de peiling worden tijdens de lancering van het fonds bekend gemaakt.

Om het Kerkinactie Klimaatfonds te ondersteunen en uit te dragen hebben de volgende personen zitting genomen in het Comité van Aanbeveling:

- mevr. A.M.A van Ardenne-van der Hoeven, staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking;

- drs. J. Pronk, speciaal VN gezant voor duurzame ontwikkeling
- dr. H.H.F. Wijffels, directeur SER;

- mevr. mr. P.A. Lodders-Elferich, lid Eerste Kamer CDA;
- ds. A.W. van der Plas, voorzitter van het moderamen van de Synode Samen op Weg-kerken;

- mevr. drs. H.J. Bakker, algemeen secretaris Raad van Kerken;
- prof. dr. J.B. Opschoor, rector Institute of Social Studies.
De start van het fonds vindt plaats in de kapel van de Bergkerk in Amersfoort, Doctor Abraham Kuyperlaan 2. Tel. 033 4617917. Het programma begint om 16.45 uur. Na de officiële start van het fonds maken prominenten een ballonvaart boven Amersfoort en omgeving.