Gemeente Amersfoort

Onafhankelijk onderzoeksbureau start onderzoek naar ketelwagen incident

datum: 6 september 2002

Vrijdag 6 september, heeft de burgemeester van Amersfoort, mevrouw van Vliet-Kuiper alle gegevens en het feitenrelaas van de gemeente en de betrokken hulpdiensten omtrent het incident met de ketelwagen overhandigd aan medewerkers van de B&A Groep, bureau voor beleidsonderzoek en advies.
Afgesproken is dat het onderzoeksteam van dit bureau het onderzoek voor 15 oktober heeft afgerond.
Het college zal zich in zijn vergadering op 15 oktober buigen over de resultaten en de aanbevelingen die het rapport van het onafhankelijk onderzoeksbureau zal opleveren.
In de raadsvergadering van 30 oktober zal het onderzoeksrapport over het ketelwagenincident worden besproken.

Evaluatie en onafhankelijk onderzoek

De gemeente Amersfoort is volgens de wet verplicht een evaluatie uit te voeren en voldoet graag aan die plicht. Het college heeft besloten een onafhankelijk onderzoek aan deze evaluatie te koppelen. Burgemeester en wethouders hebben aangegeven dat zij verwachten dat uit de evaluatie, maar ook op basis van signalen vanuit de bevolking, zeker zaken naar voren zullen komen die beter kunnen of anders moeten. Het college en ook de raad hebben uitgesproken dat zij willen leren van de gebeurtenissen van 20 augustus.
Daarom ook heeft het college, naast de verplichte evaluatie, een onafhankelijk onderzoeksbureau de opdracht gegeven om de lokale aanpak van het incident met de lekkende ketelwagen te onderzoeken. De opdracht aan het bureau richt zich in hoofdzaak op drie aspecten:
- waren de gemeente en de operationele diensten adequaat voorbereid op een incident zoals plaatsvond op 20 augustus?

- Hebben het beleidsteam, het operationeel team en de afzonderlijke betrokken operationele diensten adequaat gefunctioneerd? En hoe was de wisselwerking tussen en samenwerking met deze betrokkenen?
- Hoe is de informatievoorziening naar de bevolking verlopen, zowel qua reikwijdte als inhoud van de berichten? Zijn de gekozen middelen en methoden om de bevolking te waarschuwen en te informeren adequaat geweest?
Verschillende leden van de gemeenteraad van Amersfoort hebben naar aanleiding van het incident mondelinge en schriftelijke vragen gesteld. Deze vragen worden meegenomen in het onderzoek. Ook heeft de gemeente in de week na de ramp het gemeentelijk bureau Onderzoek en Statistiek (O&S) opdracht gegeven een onderzoek te doen naar de informatieverschaffing rond het giflek. O&S heeft hiervoor in de afgelopen weken 360 omwonenden binnen de cirkel van 500 meter geenqueteerd, 60 winkeliers en horeca-ondernemers geinterviewd en heeft gesproken met 15 grotere bedrijven en instellingen in het gebied. De resultaten van dit onderzoek worden betrokken bij het onafhankelijk onderzoek van de B&A Groep.

Andere onderzoeken

Ook de KLPD (Korps Landelijke Politie Diensten) en de inspectie van Verkeer en Waterstaat stellen een onderzoek in naar de gebeurtenissen van 20 augustus. Dit is een gebruikelijke stap na een incident op het spoorwegennet. Railned is ook gestart met een onderzoek. De Raad voor de Transportveiligheid, belast met het onafhankelijk onderzoek naar de oorzaken van (bijna) ongevallen of incidenten in alle
-transport-sectoren (luchtvaart, scheepvaart, rail- en wegverkeer en buisleidingen) heeft aangekondigd ook een onderzoek in te stellen.