Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
Brussel, 9 september 2002

Geslachtskeuze kan enkel om geslachtsspecifieke genetische en aangeboren ziekten te voorkomen


Agalev sluit zich volledig aan bij het wetsvoorstel betreffende het onderzoek op embryo's in vitro, dat in eerste lezing door de Bijzondere Commissie voor Bio-ethische problemen van de Senaat gestemd is.

Het wetsvoorstel stipuleert in artikel 5, ten zesde: "Het is verboden: onderzoek of behandelingen uit te voeren die gericht zijn op geslachtsselectie van het embryo, met uitzondering van de selectie ter voorkoming van levensbedreigende, geslachtsspecifieke genetische en aangeboren ziekten."

Zo gauw het wetsvoorstel gestemd zal zijn door het Parlement, zullen praktijken zoals nu door fertiliteitsarts Frank Comhaire in verband met het kiezen van het geslacht van een kind niet meer kunnen. Vooreerst omwille van bovenvermeld verbodsartikel. Bovendien stelt de wet dat een onderzoeksproject op embryo's in vitro moet worden goedgekeurd door het plaatselijk ethisch comité van het ziekenhuis. Daarna zal ook een nog op te richten Federale Commissie voor Medisch en Wetenschappelijk Onderzoek elk voorgesteld project toetsen aan de wet.

De Bijzondere Senaatscommissie vindt unaniem dat geslachtskeuze enkel en alleen omwille van een voorkeur voor een geslacht, niet kan.

De medische techniek staat trouwens voor het ogenblik niet op punt om de geslachtskeuze op een medisch verantwoorde manier uit te voeren.

De groenen zijn tenslotte van mening dat vruchtbaarheidstechnieken zoals IVF en ICSI enkel en alleen dienen om onvruchtbare koppels aan een kind te helpen. En niet om om het even welk koppel zekerheid te bieden om hun koningswens inzake kinderen te vervullen.

Jacinta De Roeck,
Agalev-senator
Voorzitter van de Bijzondere Commissie voor Bio-ethische problemen
---
Agalev Persdienst
Paskal Deboosere, persverantwoordelijke
Brialmontstraat 23, 1210 Brussel
tel (02)219 19 19 fax (02)223 10 90
gsm 0496 567 569
e-mail pers@agalev.be

---
Agalev via InterNet
e-mail persdienst: pers@agalev.be
agalev homepage : http://www.agalev.be/
persteksten : http://www.agalev.be/pers/