Landschapsbeheer Nederland

Actueel Kennis- en Informatiesysteem Bos

Actueel

Eindelijk is er een manier om op een snelle en effectieve manier uw informatie over specifiek bos- en terreinbeheer te verkrijgen. U kunt nu terecht bij de Bostelefoon (0318-650602), met vragen over o.a. bosaanleg, bosbeheer, beheerplanning, subsidies in het kader van het Overlevingsplan Bos en Natuur (OBN), subsidieregeling Natuurbeheer (SN) en relevante wet- en regelgeving. Naast de Bostelefoon is ook de digitale netwerkgids www.bosinfo.nl geopend: ook hier kunt u terecht voor informatie over deze onderwerpen.

KIS
De bostelefoon en de digitale netwerkgids maken deel uit van het project 'Kennis- en Informatiesysteem Bos' (KIS). Hiermee krijgt de voorlichting naar particuliere boseigenaren, bosbeheerders, gemeenten, provincies en natuurbeschermingsorganisaties over bos een nieuwe impuls. Dit communicatieproject wordt uitgevoerd door de Unie van Bosgroepen (www.bosgroepen.nl) in samenwerking met de Stichtingen Bos en Hout/Bosdata (www.sbh.nl) en Landschapsbeheer Nederland. Het project wordt voor drie jaar gefinancierd door het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij.

Het project bestaat uit de volgende onderdelen:
· Bostelefoon.

· Digitale netwerkgids.

· Planmatig beheer en beheersvormen gericht op multifunctionaliteit van bossen.

· Operationele innovatiegroepen.

· Voorlichting over bosaanleg.

· Voorlichtingsprogramma voor het beheer van kleine boselementen in het cultuurlandschap.

Kleine bosjes
Landschapsbeheer Nederland voert het onderdeel uit voor de kleine boselementen uit. Kleine bosjes vormen circa 15% van het Nederlandse bosareaal. Dergelijke boselementen kennen specifieke waarden, maar ook specifieke problemen. Zo herbergen kleine bossen vaak bijzondere planten (veel bosrandsoorten) en zijn zij een belangrijk reservoir voor inheems genenmateriaal. Ook spelen zij een sleutelrol als ecologische schakels en bezitten veelal bijzondere cultuurhistorische waarden. Anderzijds zijn kleine bosjes door hun afmeting extra kwetsbaar voor ingrepen, worden veelvuldig verwaarloosd en hebben vaak hun oorspronkelijke functie verloren.

Voorlichtingsprogramma
Het voorlichtingsprogramma voor het beheer van kleine bosjes bouwt voort op eerdere resultaten van een enquête die Landschapsbeheer Nederland in 2000 met het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) uitvoerde. Deelnemers van deze enquête hebben geparticipeerd in een workshop die in januari is gehouden. Uit de workshop kwam naar voren dat de eigendomssituatie van kleine bosjes vaak zeer onduidelijk is. Ook is ingegaan op de wijze waarop boseigenaren kunnen worden gestimuleerd tot een beter beheer. Belangrijke punten hierbij bleken verduidelijking van de meerwaarde van de bosjes, een goed aanbod van dienstverlening en goede voorbeelden. In het najaar komen een voorlichtende brochure en folder beschikbaar, die zijn gebaseerd op de resultaten van de workshop en een werkdocument van Alterra over kleine bosjes. Vervolgens zal door middel van een tweetal pilots worden geëxperimenteerd hoe dit materiaal het beste kan worden gebruikt in de voorlichting naar de eigenaren van kleine bosjes.


---

Landschapsbeheer Nederland, Postbus 9756, 3506 GT Utrecht Telefoon 030-2345010, Fax 030-2310315
Email: post@landschapsbeheer.com