Gemeente Breda

09-09-2002

Enquête over mogelijke woonplaatswijziging Nieuw Wolfslaar ca

De gemeente Breda gaat deze maand de (toekomstige) bewoners en gebruikers van woon- en bedrijfspanden in Nieuw Wolfslaar raadplegen over een mogelijke woonplaatswijziging. De eventuele wijziging betekent voor de ongeveer 100 huidige bewoners een verandering van woonplaats en in sommige gevallen van adres (woonplaats Breda in plaats van Bavel). Een aantal bestaande adressen wordt gewijzigd en ingepast in de nieuwe straatnamen. Bovendien wordt het netnummer gewijzigd van 0161 in 076. De toekomstige bewoners van de in aanbouw zijnde vinexlocatie worden via de daar werkzame makelaars geraadpleegd.

De nieuwbouwwijk Nieuw Wolfslaar is een uitbreiding van de huidige Bredase woonwijk IJpelaar met ongeveer 700 woningen. In april 2003 zullen de eerste woningen gereed zijn.
Het is de bedoeling dat de bewoners van Nieuw Wolfslaar in de woonplaats Breda komen te wonen in plaats van in Bavel, waar de grond nu deel van uitmaakt.

Historisch is de gemeentegrens tussen Bavel en Breda voor een deel bepaald door de loop van de Bavelsche Leij. Dat was toen een logische grens, gelet op de fysieke barrière door dit riviertje. Door de vele veranderingen in dit gebied, de aanleg van de A27 en nu de aanleg van de nieuwe vinexlocatie, is deze grens minder logisch geworden. Planologisch gezien sluit dit gebied aan de ene kant aan bij de bestaande bebouwing van de wijk IJpelaar. Aan de andere kant is het van Bavel afgescheiden door de A27, waardoor deze nu de feitelijke begrenzing vormt. De infrastructuur en de ruimtelijke opzet zijn gericht op Breda; dit gebied sluit aan bij de bebouwde kom van Breda. Hierover is destijds inspraak geweest vanuit de bewoners van het gebied. Als de woonplaats Bavel gehandhaafd zou blijven, ontstaat er feitelijk een nieuwe kern Bavel-West. Omdat enkel Bavel op de A58 wordt aangegeven, zal in dat geval onnodig verkeer door de kom van Bavel gaan rijden om Nieuw Wolfslaar te kunnen bereiken.

Het college overweegt nu een woonplaatswijziging van Bavel naar Breda. Het is de bedoeling dat de wijzigingen op 1 februari 2003 ingaan. Het doel van de schriftelijke enquête is de gevoelens te peilen van de (toekomstige) bewoners over de mogelijke woonplaatswijziging.

Breda, 9 september 2002