Gemeente Eersel


Nieuwsberichten

09-09-2002
Uit de besluitenlijst van burgemeester en wethouders, week 35 en 36 2002

Deze wekelijkse rubriek belicht de genomen besluiten tijdens de onlangs gehouden vergadering(en) van het college van burgemeester en wethouders. Per onderwerp wordt een korte toelichting gegeven. Op de openbaarmaking van collegebesluiten bestaan twee uitzonderingen en wel in die gevallen waar geheimhouding aan de orde is en/of waarbij het openbaar belang in het geding is.
Aan deze publicatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Belvedere: behoud van cultuurhistorische waarden door ontwikkeling Het college heeft de brief van Belvedere betreffende de voortgang voor kennisgeving aangenomen. Enkele ministeries introduceerden in 1999 Belvedere als overkoepelend begrip voor hun gezamenlijke pleidooi voor een ontwikkelingsgerichte benadering van het cultureel erfgoed van monumenten, historische landschappen en bodemarchief. Anno 2002 krijgt het adagium van Belverdere, 'behoud door ontwikkeling' meer en meer zijn doorvertaling in provinciale nota's en streekplannen.

Bezwaarschrift tegen het besluit om een bouwvergunning te verlenen voor het uitbreiden en verbouwen van een woning aan de Steenstraat te Eersel
Het college heeft het bezwaarschrift ontvankelijk, doch ongegrond verklaard, in overeenstemming met het advies van de commissie voor de bezwaarschriften.

Subsidie renovatie toneelverlichting
Het college verstrekt aan de samenwerkende verenigingen uit Wintelre een budgetsubsidie van
2.000,-- in de renovatiekosten van de toneelverlichting in gemeenschapshuis de Rosdoek te Wintelre.
De toneelverlichting, daterend van 1986, is verouderd en versleten en voldoet niet meer aan de huidige veiligheidseisen.

'Leefbaarheidsonderzoek kernen'
De verzending van de enquêtes staat gepland voor week 39 2002. Onlangs stemde het college in met de inhoud, organisatie en financiering van het projectvoorstel en de startnotitie inzake een onderzoek naar de leefbaarheid in de kernen. Dit gebeurt door middel van het uitvoeren van een enquête door de GGD in alle kernen van de gemeente.

Voortgang StructuurvisiePlus
De behandeling van de StructuurvisiePlus vindt plaats in de Provinciale Planologische Commissie op 18 september a.s.

Carillon Markt Eersel
Het college heeft de nieuwe speeltijden vastgesteld voor het onlangs gerenoveerde carillon op het dak van het voormalige gemeentehuis aan de Markt in Eersel. Voortaan mag het carillon op vaste tijdstippen spelen op alle dagen van de week van 11.00 tot en met 19.00 uur. Op 6 september is het carillon officieel in gebruik genomen, wat betekent dat de klokken na drie jaar van stilte weer zijn gaan luiden.

Reactie op brief Vereniging Eigen Huis
Het college heeft gereageerd op een brief van de vereniging. Deze merkt op dat de inwoners van de gemeente gedetailleerd geïnformeerd moeten worden over de woonlastenstijging.
In de begrotingskrant die jaarlijks verschijnt worden de reden(en) van de verhoging van de gemeentelijke belastingen uitgelegd. Bij de vaststelling van de afvalstoffenheffing wordt uitgegaan van een kostendekkend tarief en het tarief van het rioolrecht wordt jaarlijks zodanig verhoogd dat er in 2007 een kostendekkend tarief wordt bereikt. De onroerende-zaakbelasting (OZB) vormt geen sluitstuk van de begroting. Het college hanteert als uitgangspunt dat een OZB-verhoging maximaal 5% (inclusief inflatiecorrectie) per jaar mag bedragen.

Overdracht werkzaamheden bijzonder onderzoek aan de gemeente Eindhoven Het college stemt formeel in met de beëindiging van het Samenwerkingsverband Bijzonder Onderzoek per 1 juli 2002 en besluit tot het aangaan van een dienstverleningsverband op basis van een inkooprelatie per 1 juli 2002 met de gemeente Eindhoven. De doelstelling van bijzonder onderzoek, (opsporen uitkeringsfraude) blijft ongewijzigd.

Evaluatie beleidsregels, zoals bedoeld in artikel 19, lid 3, van de Wet op de Ruimtelijke Ordening
Het college heeft ingestemd met het ontwerp van de aangepaste beleidsregels ter uitvoering van artikel 19, lid 3, van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Daarbij wordt de vaststellingsprocedure ingevolge de Algemene wet bestuursrecht in gang gezet. Aan de gemeenteraad wordt bij de eerstvolgende wijziging van de legesverordening een tariefaanpassing voorgesteld. In plaats van 'verkorte procedures' wordt voor bijgebouwen vanaf heden een formele procedure conform art. 19, lid 3 gevolgd.

Diverse verkeerssituaties kern Eersel en verkeersproblematiek Hazenstraat/Boevenheuvel
Het college heeft besloten de verkeersmaatregelen op de aansluiting Voortseweg/Kapelweg en Aelenstraat/Bergeijksedijk aan te passen en de Hazenstraat en Boevenheuvel in te richten als 30/60 km/uur gebieden. Bij de Voortseweg/Kapelweg wordt de Voortseweg verder afgebogen de Kapelweg in zodat de doorgaande Voortseweg duidelijker afgebogen wordt met een inritconstructie. Dit gebeurt om gevaarlijke situaties te voorkomen wegens het geen voorrang verlenen.
Bij Aelenstraat/Bergeijksedijk komt de inritconstructie die nu tussen fietspad en voetpad ligt

-daardoor is met name voor de mindervaliden te weinig ruimte overgebleven-volgens de richtlijnen tegen de rijbaan te liggen.

Vaststelling artikel 19 lid 2 WRO-vrijstelling bouw dubbel woonhuis aan de Kuilenhurk in Vessem
Het college verleent vrijstelling aan het verzoek tot het bouwen van een dubbel woonhuis aan het adres Kuilenhurk in Vessem. Hierbij wordt het bestemmingsplan 'Inbreidingslocaties II' verder in gang gezet. Vooruitlopend op het onherroepelijk worden van dit bestemmingsplan kan vrijstelling worden verleend door middel van ex artikel 19 lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening.

Verzoek voor het realiseren van twee vrijstaande woningen op een perceel aan de Oude Postelseweg in Eersel
Via dorpenplannen (2003/2004) zal inzichtelijk worden gemaakt of inbreidingslocaties wenselijk zijn, en zo ja, welke criteria er dan voor gelden. In afwachting hiervan is het voorliggende verzoek afgewezen.

Bouwen zonder vergunning en verhuur/gelegenheid bieden tot bewoning in strijd met het bestemmingsplan aan het Molenveld Het college start een dwangsomprocedure conform concept-dwangsom.


1e Begrotingswijziging 2002 Streekarchief (SA) en begrotingen Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE), Milieudienst en Streekarchief 2003 (incl. 1e begrotingswijziging 2003 SRE/SA) Het college heeft het concept-raadsstuk vastgesteld. Het SRE is van het standpunt van het college in kennis gesteld. Daarbij is medegedeeld dat een definitief gemeentelijk standpunt wordt bepaald tijdens de raadsvergadering van 17 september 2002.