FNV BONDGENOTEN

FNV Bondgenoten presenteert reorganisatieplannen

FNV Bondgenoten presenteert reorganisatieplannen

FNV Bondgenoten heeft vanmiddag plannen bekendgemaakt om de bond weer financieel gezond te maken en de organisatie klaar te stomen voor de toekomst. Algemeen directeur ad interim Jos Herberigs presenteerde vanmiddag het personeel zijn visie op de toekomst van de bond. Hij sprak van een pijnlijke, maar noodzakelijke ingreep wil de bond een gezonde toekomst tegemoet gaan. 'Het is de laatste efficiencyslag die de bond moet maken na de fusie in 1998'. Herberigs stelt een wijziging in de organisatiestructuur voor met daarnaast een forse kostenbeheersing op huisvesting en personeel. De dienstverlening aan leden blijft voor de bond uitgangspunt.

Het plan van aanpak van Herberigs, dat per 1 januari 2003 van kracht moet zijn, houdt onder meer in dat:

- er 4 miljoen Euro bezuinigd wordt op huisvesting, gerealiseerd in 2004; een aantal regiokantoren wordt ingekrompen tot vakbondscentrum. Er komen totaal 16 vakbondscentra met daarnaast vier regiokantoren, inclusief het hoofdkantoor.

- er op het personeel zo'n 200 FTE bezuinigd wordt. Met de vakbond zal een sociaal plan worden afgesloten.

- doordat er een kwart minder aanvragen zijn voor behandeling van individuele ledenkwesties, zal er bezuinigd worden op de kosten van service aan individuele leden. FNV Ledenservice presenteert hiervoor zelf een plan. FNV Ledenservice is een samenwerkingsverband van meerdere FNV-bonden.

- de contributie voor leden zal extra worden verhoogd met ongeveer 6,5 %.

- er komt een aanpassing van de organisatiestructuur, zodat er alleen sprake is van een sectorale aansturing. De nu ook hiernaast bestaande regionale aansturing verdwijnt hiermee en levert daardoor ook een bezuiniging op.

- daarnaast komt er een nieuwe bestuursstructuur waarbij de dagelijkse leiding van de bond bij de directie komt te liggen. Nu lag die leiding nog bij het hoofdbestuur. In de toekomst zal het hoofdbestuur zich alleen nog bezig houden met de vereniging, visie en beleid.

De financiële huishouding van de bond moet in 2004 met deze plannen weer op orde zijn. In 2003 zullen de totale lasten met 30 miljoen zijn gedaald. Desondanks wordt er voor het komende jaar nog een begrotingstekort van 7 miljoen ingecalculeerd. Bij de uitvoering van het plan zal een vermindering van dit tekort moeten worden gerealiseerd. Voor 2004 wordt gerekend op een winst van 4 miljoen en in 2005 6 miljoen. Daarnaast wordt het verwachte rendement uit beleggingen niet langer opgenomen in de begroting. Hiermee worden mogelijke tegenvallers op dit gebied voorkomen.

De vakbond denkt met deze reorganisatie definitief af te rekenen met de financiële problemen die de bond al jaren parten spelen. Oorzaken daarvan zijn met name de tegenvallende beursinkomsten, hoger uitgevallen kosten op het gebied van individuele dienstverlening, personeelskosten en kosten met betrekking tot huisvesting. Het hoofdbestuur heeft in mei van dit jaar aangekondigd geen mogelijkheden meer te zien om de noodzakelijke veranderingen door te voeren. Het hoofdbestuur kondigde aan in november 2002 af te treden. Daarop is Jos Herberigs (Ernst & Young) aangetrokken als algemeen directeur ad interim om een plan van aanpak te maken voor de financiële en organisatorische mogelijkheden.
Over de plannen moet nog verder worden onderhandeld met de OR en de vakbond. Op 20 september wordt de bondsraad, het parlement van de bond, geïnformeerd over het plan van aanpak.