Federatie van Ouderverenigingen

Persbericht: Van Zorgboerderij tot Yoga

10 september 2002

Van Zorgboerderij tot Yoga

Markt van mogelijkheden voor en door mensen met een verstandelijke- of meervoudig handicap

Twente biedt veel mogelijkheden voor verstandelijke of meervoudige handicapen. Niet alleen op het gebied van zorg, maar ook op het terrein van wonen, dagbesteding, scholing, arbeid en vrijetijdsbesteding. Zoals zorgboerderijen, dagopvang, logeerhuizen, speelotheken, kunstzinnige vorming, thuiszorg, oppascentrales, belangenverenigingen, etc. Het is niet altijd makkelijk een goed overzicht te krijgen van wat er allemaal in Twente geboden wordt. Daarom hebben een aantal belangenorganisaties (te weten de Regionale Federatie van Ouderverenigingen in Twente, het Patiënten Consumenten Platform Twente en de Sociaal Pedagogische Dienst Twente) gezamenlijk het initiatief genomen tot de Markt van Mogelijkheden. Op zaterdag 14 september in het gebouw van het recreatiepark De Waarbeek in Hengelo zijn stands te vinden die inzicht geven in de mogelijkheden voor mensen, jong en oud, met een verstandelijk of meervoudige handicap. Op de meest uiteenlopende gebieden, naast zorg, ook over wonen en dagbesteding, over scholing, werk en vrijetijdsbesteding. De markt is bedoeld voor de gehandicapten én hun naaste omgeving (zoals ouders en familie), maar ook voor mensen die hiermee beroepsmatig te maken hebben, zoals verzorgenden (in-opleiding).
Door de Markt van Mogelijkheden te bezoeken, krijg je een goed beeld van het bestaande aanbod in Twente. Maar er kunnen ook nieuwe ideeën worden opgedaan die in de persoonlijke situatie een oplossing kunnen bieden. Daarnaast is het een gezellige dagje uit en is er veel te beleven.

Informatie krijgen, avonturen beleven en zélf dingen doen

Er is veel te zien én te doen op de Markt van Mogelijkheden. Meer dan 50 instellingen en organisaties presenteren zich met een informatiestand, een videopresentatie of voordracht. Er zijn spreekuren om individuele vragen te stellen. Er is uitgebreide informatie over het Persoonsgebonden Budget (PGB) bij diverse stands en er wordt (om 13.00 uur) hierover een lezing gehouden door Per Saldo.
Bij de stands van de zorgboerderijen, werk-leerplekken en andere arbeidsactiviteiten en dagverblijven kan je proeven van het aanbod. De bezoeker kan zelf meedoen aan bijvoorbeeld een yogales van de Stichting Purusha (van 11.00 tot 12.00 uur) en genieten van diverse optredens, zoals de muziekgroep The Flying Birds, tijdens de opening en later op de dag de muziekgroep Batamba en de rolstoeldansgroep De Klup. Er is een snoezelkamer ingericht. Als klap op de vuurpijl krijgen bezoekers aan de Markt van Mogelijkheden (dankzij een aantal giften) gratis toegang tot het recreatiepark De Waarbeek.

De Markt van Mogelijkheden wordt zaterdag 14 september officieel om 10.00 uur geopend door Mevr. H.J.Nap-Borger, Gedeputeerde Zorg van de provincie Overijssel. De dag duurt tot 16.00 uur. Het totale aanbod en het programma is (v.a. 4 september) te bekijken op de website van de SPD: www.spdtwente.nl bij de rubriek actueel en wetenswaardigheden.

Kom dus op zaterdag 14 september voor een informatief dagje uit naar De Waarbeek!