Gemeente Zoetermeer

Open Monumentendag, zaterdag 14 september a.s.

Op zaterdag 14 september a.s. is het alweer voor de zestiende keer Open Monumentendag.
Het landelijke thema is dit jaar 'Koopmansgeest', oftewel de handel. De Hollandse koopmansgeest is immers sinds de tijden van de VOC over de hele wereld een begrip. Ook in Zoetermeer kon men er wat van. Niet voor niets heeft Zoetermeer aan een bloeiende handel in boter, kaas en eieren haar bijnaam 'Boterdorp' te danken!

Dorpsstraat
Een plaats waar vele sporen van handel te vinden zijn, en wel in de vorm van winkels, is de Dorpsstraat, het historische centrum van Zoetermeer.
Een prachtige straat met vele monumenten die ter promotie van dit monumentenbezit zullen worden voorzien van de bekende ANWB-informatiebordjes.

Het eerste bordje zal op zaterdag 14 september om 09.45 uur worden onthuld door de voorzitter van de winkeliersvereniging Dorpsstraat, Jacques Boonekamp. Het bordje wordt bevestigd aan het monument Dorpsstraat 46. Dit is een voormalige winkel en handelsnering in koloniale en kruidenierswaren. (nu Voorberg Makelaars). Tevens zal hierbij het eerste exemplaar van de Zoetermeersche Handelscourant worden gepresenteerd. Hierin zijn artikelen en advertenties opgenomen uit de periode 1910 tot 1970.

Dagprogramma
Tussen 10.00 en 16.00 uur kunnen belangstellenden terecht bij o.a. de Oude Kerk (Dorpsstr.59), Nicolaaskerk (Dorpsstr.24), 't Oude Huis (Dorpsstr.7), Atelier Oranje Bomen (Dorpsstr.2), Galerie en kunstuitleen Zoetermeer (Dorpstr.36), De Bakkerswinkel (Dorpsstr.125), Pelgrimskerk (Eerste Stationsstraat 86), Korenmolen De Hoop (Eerste Stationsstraat 37a), Galerie en artotheek De Vlaming (Vlamingstraat 2/4 en Stadsboerderij Het Buitenbeest (Voorweg 93).

Laatste wijziging: 29-08-2002