Gemeente Heerenveen

Persberichten

Open Monumentendag in Heerenveen: Slenteren langs Heeren(veensche) pak- en koopmanshuizen
5-9-2002
De rijke handelsgeschiedenis van Heerenveen krijgt tijdens de Open Monumentdag op 14 september volop aandacht. Speciaal voor deze dag is een wandeling gemaakt langs nog bestaande en restanten van pakhuizen, winkels en handels- en koopmanshuizen onder de titel KOOPMANSGEEST, slenteren langs Heeren(veensche) pak- en koopmanshuizen. Zelfs de 'lapkepoep' ontbreekt niet. De wandeling gaat dwars door Museum Willem van Haren langs de maquette van Heerenveen anno 1830. In het museum is bovendien uitgebreide informatie te krijgen over de panden waar de wandeling langs gaat.

Heerenveen is al vanaf het ontstaan een levendig handelscentrum, met dank aan de heren Dekema, Cuyck en Foeytes die in 1551 de Schoterlandse veencompagnie hebben opgericht. Met deze 'heeren van het veen' begon de handelgeschiedenis. Ook de 'lapkepoepen', marskramers veelal afkomstig uit Duitsland die met hun marskramerkastje hun waar en lappen aan de man probeerden te brengen, drukten hun stempel op de handel in Heerenveen. Menig lapkepoep stond aan de basis van de latere textiel- en warenhuisgiganten. Veel lapkepoepen vestigden zich aan de Lindegracht, dat in de volksmond al gauw "poepebuurt' werd genoemd. Acteur Rense Westra loopt tijdens de Open Monumentendag als 'lapkepoep' met zijn marskramerkist door het centrum. Regelmatig zal hij een demonstratie geven van de 'ambulante handel' uit vervlogen tijden. Zoals ook in het verleden gebeurde vrolijken muzikanten het centrum op. Het ensemble 'Pot met twee deksels' bestaande uit twee trekzakspelers en een fluitspeler, is regelmatig op verschillende plaatsen te horen.

Veel van wat herinnert aan de rijke handelsgeest van weleer is verdwenen, soms staan er alleen nog restanten, zoals de schoorsteen van tabaksfabriek De Rokende Moor of de verminkte topgevel uit 1658 van een lakenvollerij aan de Lindegracht. Hun gescheidenis is net als van alle andere panden boeiend. Ook van de vele pakhuizen resteren nog slechts een paar, waarvan Het Pakhuis aan de Fok nog het meest herinnert aan de bestemming pakhuis. Op de bovenste etage waar nu muziekcentrum De Speeldoos is gevestigd, kunnen bezoekers de sfeer van weleer proeven. Liefhebbers mogen zelfs een kijkje nemen op de zolder. In De Speeldoos geven leerlingen om 11.00, 13.00 en 15.00 uur een concert.

Koopmanshuizen
Van de koopmanshuizen zijn Crackstate en het monumentale pand aan het Breedpad waarin nu Kuiper Verzekeringen is gevestigd van 11.00 tot 15.30 uur te bezichtigen. Het befaamde carillon van Crackstate wordt bespeeld en is te bekijken van 13.30 tot 15.30 uur. Dan kan er tevens een kijkje worden genomen. Omdat het op 14 september nationale Molendag is, is de molen Welgelegen geopend tot tien uur 's avonds. Bij voldoende wind maalt de molen graan en vanaf twaalf uur kunnen er pannenkoeken worden gegeten. Bijzonder is dat ook de Tjongermolen in Mildam kan worden bezichtigd, van 13.00 tot 16.00 uur. De Jachtweide van het Posthuis, waar ooit reizigers onderdak vonden en postkoetsen hun paarden wisselden, is geopend en om 12.00 en 14.00 uur treedt het ensemble Pot met twee deksels er op.

Wandelen met gids
De wandeling Koopmansgeest kan die dag vier maal onder leiding van een gids worden gemaakt, om
10.30, 12.00, 13.30 en 15.00 uur. Belangstellenden kunnen zich hiervoor aanmelden tijdens de openinguren van het Museum Willem van Haren en tot een half uur voor aanvang. Per groep kunnen maximaal 25 wandelaars mee. Voor de bezoekers die liever op eigen houtje rondwandelen is een routeboekje met een korte historische en soms anecdotische beschrijving van de panden en een plattegrond verkrijgbaar in onder andere Museum Willem van Haren. Het museum is op 14 september gratis toegankelijk.

---

---