Ingezonden persbericht


KIT- PERSBERICHT

KONINKLIJK INSTITUUT VOOR DE TROPEN OPEN VOOR PUBLIEK OP OPEN MONUMENTENDAG 2002

Amsterdam, 12 september 2002

Ter gelegenheid van Open Monumentendag 2002 opent het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam aanstaande zaterdag zijn deuren voor het publiek. Open Monumentendag 2002 heeft als thema "Koopmansgeest, monumenten van de handel". Het bijzondere monumentale KIT-gebouw aan de Mauritskade 63 mag daarin natuurlijk niet ontbreken. Het Instituut, destijds opgericht voor studie van de tropen, is gevestigd in een pand met grandeur en een overvloedige rijkdom aan decoraties die verwijzen naar handel en nijverheid in de voormalige koloniën. Het KIT is op zaterdag 14 september voor iedereen toegankelijk. Er zijn rondleidingen, videopresentaties en een leestafel.

Een markant gebouw in Amsterdam-Oost

Het gebouw van het Koninklijk Instituut voor de Tropen van de architecten Van Nieukerken vertelt een bijzonder verhaal. In het begin van de vorige eeuw werd de Vereeniging Koloniaal Instituut opgericht met als doel voorwerpen uit en studie over de tropen op een centrale plaats, in één gebouw, bijeen te brengen. Particulieren, bedrijven en de overheid zorgden voor een startkapitaal voor de bouw van een instituut met grandeur op het terrein van de voormalige Oosterbegraafplaats. De bouw ging in 1915 van start, maar liep door WO I, stakingen en barre winters flinke vertraging op.

Het complex bestaat uit verschillende vleugels die een eenheid vormen doordat ze alle in een neorenaissance stijl zijn opgetrokken. De rijke decoraties aan en in het gebouw verbeelden handel, nijverheid, en betrekkingen met overzeese gebiedsdelen. Het interieur is ongekend rijk door bijvoorbeeld het gebruik van marmer.

Weekblad Eigen Haard wijdde in 1926 een artikel aan de opening: 'In een der beschrijvingen van het gebouw staat te lezen, dat de uitvoering geschiedde op onbekrompen wijze. Nu ja, dan toch wel zeer onbekrompen wijze, zoo, dat wie thans vertoeft te midden van al dat marmer, die kostbare houtsoorten, dat beeldhouwwerk, vergeet dat hij verkeert in het hart van een stevig werkende Hollandsche stad, doch waant te vertoeven in het paleis van een Oostersch monarch, die in zijn omgeving alles wist te verzamelen wat het oog bekoort, de zinnen streelt.'

Begonnen als instituut voor onderzoek naar de tropen heeft het KIT zich ontwikkeld tot een kenniscentrum op het gebied van internationale samenwerking en interculturele communicatie. In Nederland draagt het KIT bij aan de ontwikkeling van kennis en begrip voor andere culturen door middel van tentoonstellingen, theaterprogramma's, publicaties, bibliotheekdiensten en trainingen. In het buitenland levert het KIT expertise op het gebied van cultuur, gezondheidszorg, landbouw, organisatie en intercultureel management.

Rondleidingen

Tijdens de Open Monumentendag 2002 op zaterdag 14 september is het KIT-gebouw aan de Mauritskade van 13.00 tot 17.00 uur voor iedereen toegankelijk. De rondleidingen beginnen om 13.00, 13.45, 14.30, 15.15 en 16.00 uur. Gidsen leiden de bezoekers langs de Marmeren Hal, de Leeszaal, de Raad- en Bestuurszaal, en delen van het gebouw die hun geheimen gewoonlijk alleen aan de medewerkers prijsgeven. In de prachtige uitgevoerde Grote Zaal symboliseren twaalf houten beelden van W.M. Retera disciplines als wetenschap, didactiek, beeldende kunst en muziek.