Provincie Utrecht

Persbericht

Napoleontische veldslagen, 17de eeuwse raadsvergaderingen en nog veel meer

Nieuw in Utrecht: de Provinciale Monumentennacht.

3-9-2002
Op 14 september wordt in acht Utrechtse gemeenten voor het eerst een Provinciale Monumentennacht georganiseerd. Letterlijk en figuurlijk zet de provincie dan een aantal markante gebouwen en plekken in de schijnwerpers. Het startschot voor dit bijzondere culturele programma wordt in de Ronde Venen gelost, waar gedeputeerde Jan van Bergen (cultuur) namens de provincie Utrecht de Monumentennacht zal openen in het gezelschap van soldaten uit de tijd van Napoleon.

De eerste Utrechtse Monumentennacht belooft de bezoekers een afwisselend en boeiend programma. De bedoeling van de provincie is om de Utrechtse monumenten op deze manier tot leven te brengen bij een breed publiek. Belangrijk daarbij is niet alleen het bijzondere tijdstip waarop de gebouwen zijn geopend en de sfeervolle verlichting. In en rondom de gebouwen valt vooral het nodige te beleven. Historische reconstructies, zang, dans en theater: met veel aandacht voor 'levende geschiedenis' zijn programma's gemaakt over de rijke cultuurhistorie van de provincie Utrecht.

Experimenteren met cultuur
De Monumentennacht is een initiatief van de provincie Utrecht in samenwerking met communicatiebureau Explorama. Deelnemende gemeenten zijn: Amerongen, Bunnik, Rhenen, De Bilt, Loenen, Maarssen, IJsselstein, De Ronde Venen. De provincie subsidieert deze evenementen uit het Actieprogramma Cultuurbereik. Met dit programma nodigt de provincie gemeenten en instellingen uit om experimenten aan te gaan, waarbij wordt geprobeerd om een vernieuwende wijze nieuw publiek te vinden voor kunst en cultureel erfgoed. Bijvoorbeeld door dwarsverbanden te leggen tussen verschillende kunstdisciplines of mensen op onverwachte plekken te confronteren met kunst. Het streven is om met deze Monumentennacht een publiek te bereiken dat iets jonger is dan de reguliere monumentenbezoeker (45 jaar en ouder). Gemikt wordt op een doelgroep van mensen tussen de 25 en 50 jaar. De provincie zal meten of deze doelstelling ook wordt gehaald.

Een greep uit het programma
Met hulp van ruim 150 enthousiaste vrijwilligers en de betrokken gemeenten is een breed programma gemaakt. Zo is het gemeentehuis van De Bilt omgetoverd tot een 19de eeuws 'gekkenhuis'. Bijzonder is het optreden van het college van B&W van Rhenen in een historisch kostuumspel. De bestuurders spelen een raadsvergadering na uit 1674. Naast de kasteeltoren van IJsselstein strijkt een legerkamp neer en herleven de Middeleeuwen. Bij fort Vechten staat het programma in het teken van het theaterstuk "De soldaat en zijn liefje". En in Maarssen kunnen bezoekers de tijd van de oude trekschuiten opnieuw aan den lijve ervaren. In Amerongen tenslotte lopen bezoekers grote kans om in de fraaie kasteeltuin oude bewoners van het slot te ontmoeten.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030 258 31 96 of Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl