Universiteit van Amsterdam


Oudemanhuispoort bestaat 400 jaar

De Oudemanhuispoort bestaat 400 jaar en de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de UvA viert dit met verschillende lustrumactiviteiten. In die afgelopen 400 jaar was de Oudemanhuispoort een belangwekkende plek in Amsterdam. Er was onder meer een opvanghuis voor arme bejaarden, een ziekenhuis, een museum en vanaf 1877 was hier de gehele Universiteit van Amsterdam gevestigd. Nog steeds is de Oudemanhuispoort een bijzondere plek in de binnenstad van Amsterdam. Het vormt nu de thuisbasis van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de UvA en de tweedehandsboekenstalletjes in de passage van de Oudemanhuispoort. In het kader van het lustrum vindt een wetenschappelijk juridisch symposium en openluchtconcert plaats, is een boek geschreven over de geschiedenis van het gebouw en zijn gebruikers en zal in de passage een kunstpresentatie te zien zijn.

Symposium Rechtsgeleerdheid
Tijdens het symposium Juridisch onderzoek in de schijnwerpers op vrijdag 13 september (vanaf 12.00 uur) vertellen wetenschappers van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de UvA over hun onderzoek. In de middag zijn er workshops over informatierecht, arbeidsrecht, internationaal recht, milieurecht en privaatrecht. Ook is er een forumdebat over de gevolgen van globalisering voor het nationale recht, onder leiding van prof. mr. W. Konijnenbelt, hoogleraar Bestuursrecht. Prof. mr. P.A. Nollkaemper, prof. mr. M.W. Hesselink, prof. mr. E.J. Dommering, dr. R. Knegt en prof. mr. N.S.J. Koeman leveren vanuit hun vakgebied een bijdrage aan het debat. Het symposium wordt afgesloten met een openluchtconcert door het Crea-orkest met muziek van Sybelius en Bizet.

Boekpresentatie
Op zaterdag 14 september om 11.00 uur neemt burgemeester Job Cohen het eerste exemplaar van het boek De Poort: De Oudemanhuispoort en haar gebruikers, 1602-2002 in ontvangst. Met veel gevoel voor detail beschrijft historicus Jurjen Vis hierin de geschiedenis van het Oudemanhuispoortcomplex, de loterijen, de bestuurders, het personeel en de bewoners. Jurjen Vis belicht ook de historie van de boekverkopers, die al 180 jaar in de 'passage' hun boekenstalletjes hebben. Het boek wordt uitgeven bij Uitgeverij Boom, ISBN 9053528458.

Kunstwerk
Loek Grootjans heeft in opdracht van het Amsterdamse Fonds voor de Kunst en de Faculteit der Rechtsgeleerdheid een tijdelijk kunstwerk over de vierhonderdjarige poort gemaakt. Het werk met de titel De geest van de plek bestaat uit een serie lichtbeelden op het plafond van de onderdoorgang van de Oudemanhuispoort. Het kunstwerk is te bezichtigen vanaf donderdag 12 september tot en met november 2002.



Universiteit van Amsterdam