Gemeente Capelle a/d IJssel

Capelse culturele zaterdag op 14 september 2002

Muziek, dans, schminken, zelf kunstwerken maken en monumenten bezoeken. Zaterdag 14 september start het Capelse culturele seizoen. Die dag zijn er maar liefst drie culturele evenementen: Open Monumentendag, de CultuurProm en de Kunstmarkt.

Wethouder Aart-Jan Moerkerke geeft om 10.00 uur in de Dorpskerk officieel het culturele startsein. Tijdens deze opening treedt onder andere het Christelijk Gemengd Koor Capelle op. Om elf uur start er een programma in de bibliotheek met diverse ensembles en koren van de Capelse muziekschool. Tegelijkertijd start er op de locatie Rivierweg een kinderprogramma door scoutinggroep Van Naeltwijk. Om half twaalf zal er een spectaculaire openingsact plaatsvinden op het Stadsplein. Natuurlijk zal Radio Capelle de gehele dag in de lucht zijn om deze belangrijke Capelse dag te verslaan.

Open Monumentendag
De Historische Vereniging Capelle aan den IJssel (HVC) is druk bezig met de laatste voorbereidingen voor de jaarlijkse Open Monumentendag. Het thema van dit jaar is Koopmansgeest, monumenten van de handel.

U kunt tijdens Open Monumentendag een bezoek brengen aan het Dief- en duifhuisje nabij verzorgingshuis De Rozenburcht. In deze voormalige gevangenis, het kleinste museum van Nederland, heeft de Historische Vereniging Capelle aan den IJssel een foto-expositie ingericht met als titel De historie van Capelsche voetbalvereenigingen.
Ook kunt u een kijkje nemen in het gemaal Jan Anne Beijerinck, dat dankzij de medewerking van het Hoogheemraadschap van Schieland op 14 september in bedrijf wordt gesteld. Het gemaal bevindt zich aan de Bermweg 13-15 (achter de Akkerwinde).

In het Historisch Museum, gevestigd in het voormalig ketelhuis van het gemaal Jan Anne Beijerinck, is door de Historische Vereniging Capelle aan den IJssel een expositie ingericht met als titel Koopmansgeest en Vakmanschap. Het Historisch Museum fungeert die dag tevens als informatiepunt. Hier kunt u terecht voor folders, het Monumentendag Magazine 2002 en inlichtingen. Het telefoonnummer van het museum is:
010-4500080.

Op 14 september wordt gedurende de hele dag het orgel van de Dorpskerk bespeeld. De Dorpskerk staat in de oude dorpskern, Kerklaan 1. De regentenkamer aan de Dorpsstraat 164 is wegens restauratiewerkzaamheden dit jaar niet te bezoeken.

Vanaf de aanlegsteiger tegenover het veerhuis aan de Dorpsstraat 199-201, even voorbij de Dorpskerk kan een rondvaart worden gemaakt op de Hollandsche IJssel met 3 oude zeilschepen. Dankzij samenwerking met de gemeente Krimpen aan den IJssel kunnen de schepen tijdens Open Monumentendag aanleggen aan de andere IJsseloever, vlakbij de molen De Schelvenaer. Vanaf daar is het 5 á 10 minuten lopen naar Streekmuseum Crimpenhof.

CultuurProm
Toneel, zang, dans en muziek. Tijdens de CultuurProm die eveneens op 14 september gehouden wordt, zal het weer bruisen in het Capelse stadshart. De CultuurProm is het startschot van het Capelse culturele seizoen. Om 11.30 uur vindt er een spectaculaire openingsact plaats op het Stadsplein. Op het Stadsplein staan vele kraampjes van culturele instellingen. Tot 17.00 uur zijn er presentaties van tal van groepen en is er een korenmanifestatie in het Isala Theater. De bibliotheek aan het Stadsplein is langer open en daar worden voor kinderen diverse activiteiten gehouden.

Stadsplein: presentaties van diverse groepen

* Djembe

* Dans

* Balletstudio Marijke

* Brassband /DJ/Break- Streetdance

* Theater

* Noes Fiolet Studio

* Sense Productions

Bibliotheek:

* Diverse ensembles en koren van de Capelse Muziekschool
* Demonstratie koersbal

* Knutselen

* Voorlezen Cappie

* Optreden Gera Hartog

Bomeneiland:

* Schminken

* Schilderen

* Jongleren

* Inspringtoneel

* Majorettes van EMM

Isala Theater: groots korenprogramma

* Koor Cantabile

* Diverse koren van Zanginstituut Charles Vermeer
* Ketense Vrouwen

* Zaverom Dameskoor

* RET Mannenkoor

* Politiemannenkoor Hermandad

Om 16.15 uur vindt dan op het Stadsplein een massale afsluiting plaats met onder andere een optreden van EMM.

Kunstmarkt
Dezelfde dag is er voor de 32e keer de Capelse Kunstmarkt. De kunstmarkt wordt gehouden in de Oude Kern. Bij de oude Dorpskerk aan de Kerklaan zullen zon 45 kunstenaars hun werk vertonen en verkopen. Tijdens de kunstmarkt kunnen aanwezigen de gehele dag genieten van straattheater. Papa Dré en Toontje Ongeregeld begeven zich gedurende de kunstmarkt al musicerend onder het publiek. Alle kinderen zijn voor even kunstenaar als zij onder leiding van een deskundig docent hun eigen kunstwerk maken. Deze activiteit zal dit jaar plaatsvinden in de tuin van de oude muziekschool. Ook de inmiddels traditionele kunstloterij zal dit jaar niet ontbreken. Deelnemers hebben een kans van 1 op 50 om een kunstwerk naar eigen keuze te winnen.