Korps: Flevoland, plaats: Gehele regio 15-09-2002 Dagelijkse nieuwsberichten
Stafdienst Communicatie, tel.: 06-51401952

Brand
ALMERE - Op het Trosroospad stond zaterdagochtend een auto van een 56-jarige Almeerder in brand. Vermoedelijk door een technisch mankement vatte de wagen, waarvan de gastank half gevuld was, vlam. De politie nam het zekere voor het onzekere, waarschuwde omwonenden en zette de omgeving af. De brandweer bluste uiteindelijk het vuur. Het voertuig is volledig uitgebrand.

Aan de Palmpolstraat in Almere was er zaterdagavond ook sprake van een brand, waarvan de oorzaak nog niet bekend is. Voor het pand trof de politie een 30-jarige Almeerder aan. Hij verklaarde dat er nog iemand in het gebouw - een 19-jarige Almeerder- aanwezig was. De brandweer heeft hem daarna uit het pand gehaald. De man die buiten het pand zat, is per GGD ambulance vervoerd naar het Flevoziekenhuis. Dat gold in eerste instantie ook voor de 19-jarige Almeerder. Later op de avond werd hij overgebracht naar een ziekenhuis in Groningen.

Aanrijdingen
ALMERE - Zaterdagmiddag vond op het John Gielgudpad in Almere een aanrijding plaats, waarbij een 16-jarige bromfietser bij betrokken was. Door nog onbekende oorzaak kwam hij in een botsing met een andere bestuurder van een bromfiets. De 16-jarige jongen kwam daarbij te vallen en liep daarbij licht letsel op. Ook raakte zijn voertuig beschadigd. De andere bromfietser reed door.

Op de Havendreef in Almere vond zaterdagnacht een aanrijding plaats tussen twee automobilisten. Een 27-jarige Almeerder reed op die weg, komend vanaf de A6 en wilde in de richting van de Radioweg gaan. Een 18-jarige Almeerder reed op dat moment achter hem. Op een gegeven moment remde de 27-jarige Almeerder, omdat de verkeerslichten op rood stonden. De 18-jarige man uit Almere merkte dit te laat op en botste tegen zijn voorganger. In de auto van de 27-jarige bestuurder zat ook een 20-jarige vrouw uit Almere. Zij werd met onbekend letsel overgebracht per GGD ambulance naar het Flevoziekenhuis. De beide bestuurders werden door ambulancepersoneel ter plaatse behandeld.

In Zeewolde aan de Zeewolderdijk, vond zaterdagmiddag een aanrijding plaats tussen een voetganger (leeftijd onbekend) en een scooterrrijder. Dit gebeurde op het fietspad. De bestuurder van de scooter, een 16-jarige Zeewoldenaar kwam vanaf de Knardijk en wilde richting de Zeewolderweg gaan. Ook de voetganger volgde die weg en liep op het fietspad. De verdachte verklaarde dat hij met hoge snelheid over het fietspad reed en daarbij de voetganger niet tijdig kon ontwijken. Een botsing volgde, waarbij de voetganger licht gewond raakte. Hij werd ter plaatse behandeld door ambulancepersoneel. De verdachte is vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De scooter is in beslag genomen.

Op Urk op de Schelpenhoek vond zaterdagmiddag een aanrijding plaats. Een 28-jarige Urker reed in zijn auto op die weg en naderde de kruising met de Holkenkamp en De Noord. Hij wilde rechtdoor. De Urker stopte om verkeer van rechts voorrang te verlenen. Op het moment dat hij de kruising wilde oversteken, kwam vanaf links een scooter aanrijden, bestuurd door een 16-jarige Urker. De bestuurder van de scooter zag de auto over het hoofd, waarna een botsing volgde. Hoewel de ambulance ter plaatse was, hoefde het personeel niet in actie te komen.

De politie was zaterdagmiddag ter plaatse bij een ongeval op De Noord op Urk tussen een snorfiets en een automobilist. Daarbij was geen sprake van letsel. Een 34-jarige Urker passeerde op een gegeven moment een lossende auto in de bocht. Hij minderde daarom snelheid. Vervolgens kwam uit de tegengestelde richting een 40-jarige vrouw uit Urk op haar snorfiets aanrijden. Hierdoor kwamen de twee met elkaar in botsing, waardoor schade aan beide voertuigen ontstond.

Op het fietspad van de Vormtweg op Urk was zaterdagmiddag sprake van een aanrijding. Twee fietsers, een 49-jarige vrouw en een 55-jarige man, beiden afkomstig uit het Duitse Dormund, kwamen vermoedelijk doordat de sturen tegen elkaar kwamen, met elkaar in botsing. De vrouw liep door de val letsel op aan haar hoofd en been. Ze werd per GGD ambulance vervoerd naar het Zuiderzeeziekenhuis in Lelystad.

Verdachte van vernieling aangehouden
ALMERE - Een 22-jarige Almeerder is in de nacht van zaterdag op zondag aangehouden, omdat hij in de Stadhuisstraat een aantal winkelruiten vernielde. Een omstander zag dit gebeuren en achtervolgde de verdachte. De 22-jarige Almeerder kon ter hoogte van de busbaan tegengehouden worden. Inmiddels verleende een andere omstander assistentie, waarna de politie werd gebeld. Deze was snel ter plaatse en hield de man aan. Hij werd overgebracht naar het politiebureau. Op het Markerkant kon de politie zaterdagavond vier mannen uit Almere, in de leeftijd van 18 en 19 jaar aanhouden. Ze werden verdacht van het vernielen van een bushokruitje. De verdachten werden overgebracht naar het politiebureau voor verder verhoor.

Vechtpartij op Grote Markt
ALMERE - Zaterdagnacht zagen politie-agenten tijdens de surveillance dat er een vechtpartij aan de gang was op de Grote Markt, waarbij een aantal omstanders was betrokken. Daarbij werden twee diensthonden ingezet en konden uiteindelijk drie verdachten worden aangehouden: een 23-jarige man uit De Bilt, een 22-jarige man uit Loosdrecht en een 20-jarige vrouw uit Breukelen. Aanleiding was een geschil over een tasje, dat eigendom was die vrouw. Daardoor ontstond een opstootje, waarbij over en weer geweld werd gebruikt. De verdachten zijn afgevoerd en overgebracht naar het politiebureau.

Alcoholcontrole
ALMERE - De politie heeft zaterdagavond en -nacht op diverse locaties in Almere alcoholcontroles uitgevoerd. De verdachten kunnen een boete tegemoet zien en kregen een rijverbod. Op de Markerdreef werd een 39-jarige Almeerder aangehouden, hij blies 255 ug/l (0,6 promille). Op het Markerkant bleek dat een 52-jarige Almeerder met teveel alcohol op achter het stuur zat. Hij blies 605 ug/l (1,4 promille). Door dit promillage, vorderde de politie het rijbewijs in van de Almeerder. Op dezelfde weg werd ook een 36-jarige Almeerder aangehouden. Na controle bleek dat hij een promillage had van 1.0 (395 ug/l). Op de Omroepweg werd een 51-jarige Almeerder staande gehouden. Ook hij moest blazen, dat leverde 245 ug/l (0,6 promille) op. Verder werd op de Havendreef een 39-jarige vrouw uit Almere aangehouden. Zij werd gecontroleerd op het gebruik van alcohol, terwijl ze in haar auto reed. De vrouw blies 235 ug/l (0,6 promille).

Aanhoudingen
LELYSTAD - Een 19-jarige man uit Lelystad is zaterdagnacht aangehouden aan de Snijdershof. De politie kreeg melding dat daar wat onrust zou zijn, daarom werd uit voorzorg ook een politiehond ingezet. De Lelystedeling bevond zich voor een uitgaansgelegenheid toen de politie ter plaatse kwam. Hij beledigde daarbij een aantal agenten en na een aantal waarschuwingen werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar is hij ter ontnuchtering ingesloten.

Op de Noordzijde in Emmeloord zijn zaterdagmiddag drie verdachten van mishandeling aangehouden. Het gaat om een 18-jarige man uit Emmeloord, een 27-jarige man ook uit Emmeloord en een 44-jarige man uit Bantega. De eerste twee verdachten zijn in verzekering gesteld. Ze worden verdacht van mishandeling en openlijke geweldpleging. De man uit Bantega werd in verband met vernieling, na verhoor weer heengezonden. Aanleiding was een bijna ongeval tussen de auto, waarin de twee Emmeloorders zaten en de 44-jarige man die te voet op de Noordzijde liep. Laatstgenoemde trapte tegen de auto, waarna de inzittenden uitstapten en geweld gebruikten tegen de voetganger. Hij liep daarbij oog- en hoofdletsel op en moest vervoerd worden naar het Dr. Jansenziekenhuis. Een aantal omstanders ging zich ook bemoeien met de vechtpartij, waarna de politie ingreep. De politie heeft zondagochtend een 31-jarige man uit Emmeloord aangehouden. Hij wordt verdacht van het vernielen van en inbreken in zes auto`s aan de Korte Achterzijde in Emmeloord. De politie kon de man na een achtervolging aanhouden op de Lange Dreef. Hij is overgebracht naar het politiebureau.

Ongeval
MARKNESSE - Een 33-jarige man uit Swifterbant is zaterdagmiddag gewond geraakt bij een ongeval aan de Blokzijlerweg. De Swifterbanter kwam met zijn been vast te zitten in een aardappelrooimachine. De hulpverleningsdiensten, waaronder politie, brandweer, ambulance en traumahelikopter waren bij de hulpactie betrokken. De man werd, nadat hij door de brandweer uit de machine was bevrijd, overgebracht naar het Dr. Jansenziekenhuis.

Zoekactie
CREIL - Een 13-jarige jongen uit Creil is zaterdagavond weer teruggekeerd in zijn woonplaats, nadat zijn familie de hele dag naar hem had gezocht. De jongen was op de fiets vertrokken en kwam niet meer terug. Er werd een zoekactie gestart, waarbij gebruik gemaakt werd van een helikopter en een aantal motoragenten. Uiteindelijk kreeg de politie een melding dat de jongen weer terecht was. Hij was naar familie in Friesland gefietst. Die waarschuwde vervolgens het thuisfront.

Verkeerscontrole
URK - De politie heeft zaterdagavond een verkeerscontrole gehouden op de Vormtweg. Daarbij werd met name gecontroleerd op de combinatie alcohol en deelname aan het verkeer. Een scooterrijder zag dat er gecontroleerd werd en keerde om. Met hoge snelheid probeerde hij vervolgens de achtervolgende motoragenten kwijt te raken. Uiteindelijk zette hij zijn voertuig neer in de buurt van een camping en liep weg. De politie kon de verdachte op dat moment niet aanhouden, maar nam wel de scooter in beslag. De volgende dag belde de man (een 30-jarige Urker) naar het politiebureau om te vragen of hij zijn scooter terug kon krijgen. Dat was niet het geval, wel zal de man door de politie nog nader ondervraagd worden.