Korps: Friesland, plaats: Friesland 15-09-2002
Politieberichten van 14/9 13.00 uur t/m 15/9 13.00 uur

Ameland: paarden op hol
Vrijdagavond omstreeks 18.55 uur veroorzaakten twee op hol geslagen paarden in Nes enkele aanrijdingen. Een 33-jarige Amelander reed met twee paarden en wagen (span) met daarop twee passagiers, een 41-jarige man en een 44-jarige vrouw, beide uit Losser, over het ruiterpad in de duinen tussen Nes en Buren, richting Buren. De paarden liepen stapvoets. Bij de oversteek ruiterpad met Paardenpad gingen de paarden in galop om het duin op te komen. Aan de rechterzijde van het pad, gezien rijrichting van de wagen, zat een verhoogde kant. De wagen reed met de rechterwielen hier overheen, waardoor de wagen kantelde. Hierbij vielen de drie opzittenden van de wagen. De geschrokken paarden draafden met de omgevallen wagen verder. Door toeval kwam de wagen even verderop weer op de wielen. De op hol geslagen paarden met daarachter de wagen draafden zonder begeleider verder over het ruiterpad richting Strandweg in Buren. Een reeds telefonisch gewaarschuwde 63-jarige inwoner van Buren probeerde de paarden ter hoogte van camping "Kiekduun" te doen stoppen. Dit mislukte echter en de paarden draafden door richting Buren. Deze man stapte vervolgens in zijn auto en reed de paarden achterop. Een 70-jarige man uit Groningen reed met zijn personenauto over de Strandweg, richting het strand. Hij stuurde naar rechts om de uit tegenovergestelde richting aandravende paarden met wagen te ontwijken. De wagen klapte/schampte met de linkerkant tegen linkerflank van de personenauto. De paarden draafden vervolgens verder. De 63-jarige Amelander reed de naar links uitgeweken paarden aan de rechterzijde voorbij. Hij probeerde met behulp van zijn auto te voorkomen dat de paarden het dorp in zouden draven. Hij ging rechts voor de paarden rijden en sneed hun met behulp van de auto de pas af. Hij probeerde de paarden een aan de linkerzijde van de Strandweg gelegen zijstraat, de Nieuweweg, in te drijven. Het paard rechts van de wagen liep met de borstkast tegen de linker achterzijkant van zijn auto liep. De paarden weken alleen verder naar de links uit en draafden verder over de Strandweg. Een aan de linkerkant van de Standweg staande boom werd door het ene paard links genomen en het andere rechts genomen. Bij deze boom kwam de wagen tot stilstand. Eén van de paarden brak uit zijn tuig en draafde het dorp in. Het paard kon kort daarop worden tegen gehouden. Het paar uit Losser raakte bij de val gewond en moesten zich onder doktersbehandeling stellen.. De paarden hebben op wat stress en wat schaafplekjes na geen letsel opgelopen.

Kimswerd: auto te water
Zaterdagavond omstreeks 19.15 uur is de bestuurder van een personenauto, een 34-jarige man uit Den Haag, met zijn auto in het water naast de N-31 beland. De bestuurder verklaarde dat hij, rijdende in de richting van Harlingen, moest uitwijken voor een auto die links van de weg reed. Hij kwam hierdoor in de berm en vervolgens op de kop in de sloot. De bestuurder en twee passagiers konden ongedeerd uit het voertuig komen. De auto raakte zwaar beschadigd en is afgesleept. De identiteit van de spookrijder is niet bekend geworden.

Leeuwarden: aanrijding met letsel
Zaterdagavond omstreeks 18.45 uur vond een ongeval plaats op de Keidam tussen een personenauto en een voetgangerster. De bestuurder van de personenauto, een 20-jarige man uit Leeuwarden, stond stil naast een bus. Omdat uit tegenovergestelde richting een andere bus kwam, reed hij achteruit om de weg vrij te maken. Hij had niet gezien dat op dat moment een voetgangster, een 74-jarige vrouw uit Leeuwarden, achter hem langs liep om de weg over te steken. Hij raakte de vrouw die ten val kwam en reed over haar arm. Het slachtoffer is overgebracht naar het MCL-zuid. De autobestuurder bleek geen rijbewijs te hebben.

Kimswerd: inbraak woning
In de nacht van vrijdag op zaterdag is, tijdens aanwezigheid van de bewoners, ingebroken in een woning aan de Dijksterbuursterlaan. Men kwam binnen door de uitzetijzers van een raam te verbuigen. Vanuit de woning werden alleen de autosleutels gestolen. Vervolgens werd de voor de deur geparkeerde auto van de bewoner ontvreemd. Deze auto werd zaterdagmiddag door de politie aangetroffen in Schagen. De 53-jarige bewoner en eigenaar van de auto deed aangifte.

Leeuwarden: verdachte van autodiefstal aangehouden Zaterdagavond omstreeks 21.00 uur werd bij de politie gemeld dat door de inzittenden van een auto vermoedelijk een fietsdiefstal werd gepleegd in Hurdegaryp. Een getuige had het merk en kenteken van de auto opgenomen. Ongeveer een uur later werd de auto aangetroffen langs het water van de Grote Wielen. Gestolen fietsen werden niet gevonden. Wel bleek de auto eerder die dag te zijn gestolen vanaf het Jansoniusstraat in Leeuwarden. Een 44-jarige vrouw uit Hindeloopen had hiervan aangifte gedaan. Ter plaatse werd een 32-jarige man uit Leeuwarden aangehouden. Het onderzoek naar mededader(s) wordt voortgezet.

Surhuisterveen: inbraak bedrijf
In de nacht van vrijdag op zaterdag is ingebroken in een bedrijf aan de Molenweg. Men kwam binnen door een raam te forceren. Het gehele pand werd doorzocht. Een door de politie ingesteld buurtonderzoek leverde niets op. Een 60-jarige man deed namens het bedrijf aangifte. Het is nog niet bekend of, en zo ja wat, er weg is.

Rottevalle: mishandeling
Zaterdagavond omstreeks 23.30 uur werd in een horecabedrijf aan de Brouwersgreft een 14-jarige meisje uit Rottevalle mishandeld. Ze deed aangifte van het feit, dat ze zonder aanleiding door een haar onbekende man tegen het hoofd was geslagen. Hier had ze een bloedende wond aan het oor aan over gehouden. Op aanwijzing van getuigen werd in de zaak een 31-jarige man uit Surhuisterveen als verdachte aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.
Daarmee was de zaak niet af. Tijdens de aanhouding waren er meerdere horecagangers die zich verbaal bemoeiden met de aanhouding. Eén van hen maakte het te bont. Hij schold de politiemensen meermalen uit voor klootzakken, maakte een aantal keren het bekende middelvinger-gebaar en maakte een aanwezige vrouw voor hoer uit. De man, een 40-jarige inwoner van Rottevalle, werd eveneens aangehouden Tegen hem wordt proces-verbaal terzake belediging opgemaakt.

Dokkum: inbreker op heterdaad aangehouden
Zondagochtend omstreeks 02.45 uur kon de politie in de brandweerkazerne aan de Rondweg-Noord een 22-jarige Dokkumer op heterdaad aanhouden voor inbraak. Een omwonende had glasgerinkel gehoord, vermoedde een inbraak en alarmeerde de politie. Deze was binnen enkele minuten ter plaatse, zagen een kapot ruit van de kazerne en vermoedde dat de dader nog binnen was. Met behulp van een politiehond werd het pand doorzocht en werd de verdachte aangetroffen. Hij is voor nader onderzoek ingesloten Namens de brandweer deed een 45-jarige man uit Dokkum aangifte.

Leeuwarden: messteek
Zondagochtend omstreeks 02.15 uur trof de politie na een melding op de Voorstreek een 43-jarige man aan, met een lichte wond in de nek en een snijwond aan de hand. De man verklaarde te zijn gestoken door een kennis. Het slachtoffer werd ter behandeling overgebracht naar het MCL-Zuid. Over de aanleiding is niets bekend. Naar de verdachte (de door het slachtoffer genoemde kennis, volledige personalia nog niet bekend) is vervolgens uitvoerig gezocht. Hij is nog niet aangetroffen.

Sneek: vernieler aangehouden
Zondagochtend omstreeks 04.45 uur kon op de Boeierstraat de vernieler van een telefooncel op heterdaad door de politie worden aangehouden. In verband met eerdere vernielingen werd door de politie onopvallend gepost in de omgeving van het Eiland. Van de telefooncel werd de hoorn vernield, waarbij de verdachte aan zijn hand gewond raakte. Het betrof een 22-jarige inwoner van Sneek. Hij is na verhoor en bekentenis heengezonden.

Burgum: inbraak woning
Zaterdagnacht is ingebroken in een woning aan de G./W. Navislaan. Aan de achterzijde werd een ruit ingeslagen, waarna een achter het raam staande laptop is weggenomen. De 43-jarige bewoner deed aangifte.

Leeuwarden: inbraak woning
Zaterdag tussen 14.00 en 22.00 uur is ingebroken in een woning aan de Harro Vancestraat. Een ruit werd ingeslagen, waarna de schuifpui geopend kon worden. Alleen de benedenverdieping werd doorzocht. Er werd geluids- en videoapparatuur gestolen. De 56-jarige bewoner deed aangifte.

Noordwolde: brandstichting
Zondagochtend omstreeks 03.45 uur is brand gesticht in de nachtkluis van een bank aan de Hoofdstraat-Oost. Door een onbekend persoon is iets brandbaars in de kluis gegooid. De brandweer kwam ter plaatse en kon met een poederblusser de brand doven. Hoe groot de schade is, is niet bekend. Er moet nog aangifte gedaan worden.

Kollum: inbraak bedrijf
Zondagochtend omstreeks 00.05 uur is ingebroken in een bedrijf aan de Rijdstraat. Met grof geweld omwonenden werden er wakker van werd een ruit ingeslagen. De politie, die binnen enkele minuten ter plaatse was, heeft direct het pand afgezet in afwachting van een politiehond. Het vermoeden was dat de dader nog binnenzat. Het pand werd met hond doorzocht. Helaas werd niemand meer aangetroffen. Er moet nog aangifte gedaan worden.

Leeuwarden: doorrijden na aanrijding met gestolen auto Zondagochtend omstreeks 00.50 uur meldde een 27-jarige inwoner van Leeuwarden dat hij enkele minuten daarvoor op het Ruiterskwartier was aangereden. Hij stond stil om een passagier uit te laten stappen. Vervolgens wordt zijn auto aan de linkerzijde geraakt door een bestelauto, die direct doorrijdt. Hij weet nog wel het kenteken op te nemen. Het blijkt om een op zaterdagochtend in Veenwouden gestolen bestelauto te gaan. De bestelbus wordt later die nacht in de Groene Ster aangetroffen, helaas zonder bestuurder. De auto is door de politie afgesleept en veilig gesteld.
De auto was zaterdagochtend om 06.45 uur gestolen bij een woning aan het Oosteinde in Veenwouden. Er was eerst ingebroken in de woning. Hier werden de autosleutels gestolen, waarna men de auto meenam. Een getuige was hiervan wakker geworden en heeft de bestelbus zien wegrijden. Door de 25-jarige eigenaar is aangifte gedaan.

Leeuwarden: inbraak woning
Tussen dinsdagavond en zaterdagmorgen is ingebroken in een woning aan de Iepenstraat. Men kwam binnen door een raam te forcderen. Er werden cds, een telefoon en geluids- en videoapparatuur gestolen. De 53-jarige bewoonster deed aangifte.

Leeuwarden: diefstal personenauto
In de nacht van vrijdag op zaterdag is vanuit de Rontgenstraat nabij de woning van de eigenaar een afgesloten personenauto gestolen. Het betreft een grijze Opel Kadett, kenteken SK-32-JV. De 39-jarige eigenaar deed aangifte.

Drachten: inbraak school
Tussen vrijdagmiddag en zondagochtend is ingebroken in een school aan De Ring. Men kwam binnen door een raam te forceren. Men heeft geprobeerd computerapparatuur te stelen. Dit is op het schoolplein achtergebleven. De apparatuur is vermoedelijk op het plein gevallen en totaal vernield. Namens de school deed een 46-jarige man uit Veenwouden aangifte.

RIJDEN ONDER INVLOED

Drachten: aanrijding en drank
Zondagochtend omstreeks 03.05 uur reed de 27-jarige bestuurder van een personenauto uit Surhuisterveen op de Nachtegaalstraat tegen een geparkeerde auto. Dit werd gezien door surveillerende politiemensen, die de bestuurder direct aanspraken. Hij bleek te hebben gedronken. Aan het bureau blies hij 430 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 4 uur en een proces-verbaal voor het rijden onder invloed.

Drachten: geen rijbewijs en onder invloed
Zondagochtend omstreeks 04.45 uur viel de bestuurder van een personenauto op omdat hij op het Haverstuk met gedoofde verlichting al hortend en stotend reed. Daarna reed hij met hoge snelheid weg. Na een korte achtervolging kon de bestuurder, een 17-jarige jongeman uit Drachten, op het Boekweitkamp worden gecontroleerd. Hij bleek onder invloed. Aan het bureau blies hij 485 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 5 uur en een proces-verbaal voor het rijden onder invloed en het rijden zonder rijbewijs.

Vrouwenparochie: rijden onder invloed van GBH
Zondagochtend omstreeks 04.50 uur trof de politie nabij de rotonde op de J.P. van der Bildstraat een personenauto aan, die recht over de rotonde was gereden. De auto stond 15 meter na de rotonde stil. Op de passagiersplaats zat een 19-jarige vrouw uit Sint Annaparochie. Zij was niet aanspreekbaar en is met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis MCL-Zuid. De bestuurder, een 21-jarige inwoner van Berlikum, zat buiten de auto op het trottoir. Hij was slecht aanspreekbaar, maar knapte op nog voor de ambulance ter plaatse kwam. Daar het vermoeden bestond dat hij onder invloed verkeerde, is hij aangehouden en meegenomen naar het bureau. Daar verklaarde hij die avond de drug GBH te hebben gebruikt. Van deze bestuurder is een bloedproef afgenomen.

Overig rijden onder invloed
Achtereenvolgens tijdstip, plaats, verdachte, ademanalyse, rijverbod en bijzonderheden:

zaterdag 23.30 uur, Op de Keppels te Dokkum, 18-jarige bestuurder van bromfiets uit Damwoude, 330 ug/l, rijverbod 2 uur, hij reed zonder verlichting en nam de rotonde verkeerd om

zaterdag 22.50 uur, De Finnen Grou, 27-jarige man uit Sneek, 320 ug/l, rijverbod 2 uur

zondag 05.05 uur, Groeneweg Leeuwarden, 35-jarige man uit Leeuwarden, 505 ug/l, rijverbod 5 uur

zondag 05.15 uur, Van Maasdijkstraat Heerenveen, 47-jarige man uit Heerenveen, 875 ug/l, rijverbod 11 uur, rijbewijs ingevorderd

zondag 06.10 uur, Van Dekemalaan Heerenveen, 28-jarige man uit Joure, 420 ug/l, rijverbod 4 uur.

Uiteraard wordt naast de rijverboden tegen alle bestuurders ook proces-verbaal opgemaakt terzake het rijden onder invloed.

Bureau Communicatie: 058 880 8272