Nieuw-Vlaamse Alliantie


Communautair gepruts ondersteunt pleidooi voor Vlaams Rampenfonds (15/09/02)

Vrijdag publiceerde de ministerraad de lijst van gemeenten die erkend worden als rampslachtoffer van de overstromingen van eind augustus dit jaar en augustus-september vorig jaar. Daarnaast wordt plots een bijkomend aantal gemeenten erkend als rampslachtoffer van de overstromingen van juli 2000. Nauwgezet onderzoek van de lijsten doet de N-VA verstomd staan van het communautair gepruts van de regering. 'Toevallig' worden Waalse gemeenten die getroffen werden door watersnood bliksemsnel erkend als rampgebied, terwijl de Vlaamse gemeenten op hun honger blijven. Voor de N-VA ondersteunt de opeenstapeling van 'toevalligheden' haar pleidooi voor de regionalisering van het Rampenfonds waardoor nauwer wordt aangesloten bij de Vlaamse bevoegdheden inzake gemeenten en provincies en het preventief beleid.

De overstromingen van 26 tot 28 augustus werden ongewoon snel erkend als ramp. Niet toevallig zijn de slachtoffers vooral Waalse gemeenten, nog toevalliger in de electorale achtertuin van de ministers Duquesne en Michel.

Geen woord over de overstromingen van eind augustus waardoor Gent en omstreken zwaar werden getroffen.

Ook de overstromingen van eind juli, begin en midden augustus (18 tot 24) werden (nog) niet als ramp erkend. Toevallig werden toen alleen Vlaamse gemeenten getroffen, vooral in Limburg en Oost-Vlaanderen. Premier Verhofstadt belooft dat ook andere gemeenten erkend zullen worden als rampgebied, maar komt niet tot een valabele verklaring voor het uitstel.

De overstromingen van juli en september 2001 worden vandaag pas erkend als ramp. Ook nu weer gaat het toevallig om 86 Vlaamse gemeenten en amper 9 Waalse.

Tot slot worden ook enkele gemeenten toegevoegd aan de reeds erkende rampzones van de overstromingen van 2000. Ook hier geen enkele verklaring voor de plotse erkenning. Heeft het KMI hier twee jaar voor nodig gehad of verkeren de gemeentekassen in ademnood? Van de 6 gemeenten zijn er 2 Vlaamse en 4 Waalse met o.a. Geldenaken (thuishaven van minister Michel) en PS-burcht Herstal.

Voor de N-VA vormt de communautaire willekeur bij de erkenning van rampgebieden een bijkomend argument voor de regionalisering van het Rampenfonds. De gemeenten en provincies zijn reeds een Vlaamse bevoegdheid. De bijstand aan burgers in nood kan dan ook veel beter door de gewesten, in nauwe samenwerking met de gemeenten en provincies, afgehandeld worden. Daarenboven behoort ook het preventief beleid inzake milieu, ruimtelijke ordening en waterbeleid tot de gewestelijke bevoegdheden. De gewesten worden zodoende zélf verantwoordelijk gesteld voor de fouten inzake de preventie.

N-VA-kamerlid Frieda Brepoels interpelleert de ministers Duquesne en Piqué over dit alles, maar ook over de stilte rond de beloftes van premier Verhofstadt rond de verplichte verzekering.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Frieda Brepoels, kamerlid, fractievoorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be


---