Jaarbeurs Utrecht


Persberichten Perskamer : Algemeen

Designexpositie Beauty is Only Skindeep in de Jaarbeurs in Utrecht

In het Beatrixgebouw van de Jaarbeurs in Utrecht is van zondag 15 tot en met woensdag 18 september de designexpositie 'Beauty is Only Skindeep' te zien, met eindexamenwerk van studenten van de Hogeschool voor de Kunsten uit Arnhem, afdeling 3D-Design. De presentaties leveren verrassende staaltjes op van industriële vormgeving die erom vragen in productie te worden genomen. De tentoonstelling staat opgesteld in de publieksruimten tijdens de Najaarsbeurs 2002. Door de presentatie van het werk krijgt jong talent de unieke kans de eerste stap te zetten in de beroepspraktijk. De toegang is gratis en de openingstijden zijn dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur. De toegang tot de Najaarsbeurs is slechts voorbehouden aan de professionele bezoeker.

Bezoekers kennis kennis nemen van de recente ontwikkelingen in het hedendaagse design. De afdeling 3D-Design van de Hogeschool voor de Kunsten staat landelijk bekend om het ambachtelijk hoge niveau en leidt studenten op tot productontwerpers van gebruiksvoorwerpen.

Opblaasbar
De studenten studeren af met een complete collectie. Het vakgebied van 3D-Design is heel breed en omvat een grote diversiteit aan ontwerpen, variërend van tassen, schoenen, porselein, eet- en keukengerei, sieraden, meubels, projecten, objecten voor bad en douche en zelfs een opblaasbar. Veel van de afgestudeerden ontwikkelen zich in de praktijk tot succesvolle ontwerpers. In de expositie gedurende de Najaarsbeurs komt de revival van 'het ambacht' tot uiting.

Activiteiten
Behalve de 3D-Design tentoonstelling worden tijdens de Najaarsbeurs tal van branchegerelateerde activiteiten ontwikkeld. Er zijn Fashions Shows, verpakkings- en hobbydemonstraties, Trend Rooms en een Noviteitenshow. Eén van de publiekstrekkers wordt de 'City Hall' (Expozaal), waar duizenden bezoekers in de ambiance van de toonaangevende Europese inkoopcentra Milaan, Parijs en Londen kunnen flaneren over sfeervolle promenades, door straatjes en steegjes. Inspirerend thema van de Najaarsbeurs is 'Handelsroutes naar de Toekomst'. Met deze verfrissende aanpak geeft de Najaarsbeurs een logisch vervolg aan het succesvolle thema 'Handelsroutes' dat tijdens de afgelopen Voorjaarsbeurs met veel enthousiasme werd ontvangen. De Voorjaarsbeurs bracht exposanten en bezoekers terug naar de glorieperiode van de handel. Het aanstekelijke thema 'Handelsroutes naar de Toekomst' sluit hier naadloos op aan en biedt de bezoekers de unieke mogelijkheid in te spelen op de consumentenwensen van de nabije toekomst.

Voor meer informatie: www.trademart.nl

Pieke Bergmans (tassen, zitobjecten)
Pieke Bergmans presenteert zich in haar collectie als een ontwerpster die op zoek is naar nieuwe toepassingen van bestaande materialen. Een collectie tassen toont aan dat haar experimenteerdrang tot zeer veel verschillende eindproducten kan leiden. Ook zijn er zitobjecten die ze in ontwikkelde samenwerking met de industrie. Pieke Bergmans experimenteerde met verschillende technieken en materialen, altijd in samenwerking met bedrijven.

Ruben Feenstra (bad, douche, wastafel, spiegel) De eindexamencollectie van Ruben Feenstra illustrerend zijn verlangen naar helderheid gekoppeld aan de sensatie van de ervaring. "De douche is eigenlijk niets anders dan een grote kraan waar je onder gaat staan. De ervaring van een douche is onder iets te staan waar water uitvalt. En verder niets'', zegt hij. Het getuigt zeker van lef om opnieuw te kijken naar een bad, een wastafel, een douche om deze vervolgens te herpositioneren.

Madieke Fleuren (servies, vazen)
De eindexamencollectie van Madieke Fleuren laat prachtige eindproducten zien die met zeer veel zorg, tot in detail, zijn ontworpen. Porselein vraagt om geduld en ambachtelijke discipline. De ontwerpen overtuigen door perfectie, concentratie en de liefde voor het materiaal.

Alex Gabriel (bank, tafel, kopjes)
De fascinatie van Alex Gabriel voor pixels heeft tot veel verschillende productontwerpen geleid. Zijn begeleidende filmpje van de pixelbank illustreert goed de mogelijkheden van zijn ontwerp. De tafel draagt de pixel als een geheim in zich en wordt pas zichtbaar door temperatuurverschillen. Dit levert een poëtisch beeld op.

Gerrit Holdijk (meubelobjecten)
De eindexamencollectie van Gerrit Holdijk laat zien dat hij een perfectionist is, die bewust gekozen heeft voor het vervaardigen van unika's. Deze zijn het begin van een oeuvre wat zich verder zal moeten ontwikkelen.

Daphne Horstink (schoenen)
Daphne Horstink is zondermeer een getalenteerd schoenontwerpster. De ontwerpen waarbij de hakken geconstrueerd worden vanuit de zool is geniaal en zeer fraai.

Christel van der Hulst (opblaasbar)
Christel van er Hulst is een professioneel ontwerpster die veel kennis in huis heeft om een eindproduct af te leveren. Haar opblaasbar is een opdracht voor een whiskylabel. De bar zal gebruikt worden voor promoties.

Ferry Meewisse (tassen)
Ferry Meewisse overtuigt met zijn collectie tassen en zijn fascinatie voor vouw-pricipes levert veel verrassende oplossingen op. Zijn ontwerpkwaliteiten komen tot uiting bij het eindeloos doorpuzzelen vanuit een vlak om te komen tot driedimensionale oplossingen die als vanzelfsprekend leiden tot een ontwerp.

Lisette Schmetz (totaalconcept)
Lisette Schmetz is afgestudeerd als regisseur van een totaalconcept. (modeshow, trendplein,expositie essen. etc).

Floris Schoonderbeek (projecten)
Het door Floris Schoonderbeek zelf gecreëerde imago van "Stadsboer" dekt volledig de lading. Eenvoud, niet moeilijk doen als het makkelijk kan, eigenzinnig in de keuze van zijn projecten (buurtbar, kippenhok, trendplein).

Michiel Schouteten (meubelobjecten)
De meubel objecten van Michiel Schouteten laten zien dat hij een persoonlijk handschrift aan het ontwikkelen is. Een handschrift dat enerzijds herkenbaar is, in de zin van eigentijds, en anderzijds wars van voorspelbaarheid.

Pepijn Smit (meubelobjecten)
De interesses van Pepijn Smit liggen op de grens van het realiseerbare. Zijn filmpjes illustreren deze uitdaging, waarbij toeval en timing tot onderdeel van het ontwerpproces behoren.


Noot voor de redactie (

Jaarbeurs Utrecht