Gemeente Weert

04-09-2002

Zondag 15 september a.s.
Open Monumentendag 2002 in teken van koopmansgeest

De 16e landelijke Open Monumentendag in het weekend van 14 en 15 september a.s. heeft dit jaar als thema 'Koopmansgeest, de handel door de eeuwen heen'. Ook Weert organiseert diverse activiteiten in het kader van die Open Monumentendag. Zo houdt het Gemeentearchief op zondag 15 september een open huis en bestaat de gelegenheid een wandeling te maken langs locaties in Weert die een relatie hebben met handel.
Om 11.00 uur vindt bij het Gemeentearchief de officiële opening van de Open Monumentendag plaatst door wethouder R. van Dooren.

Het oud-archief van de gemeente pakt die zondag uit met een open dag van 11.00 tot 17.00 uur. Zowel in de ruimte van het gemeentearchief op de eerste verdieping van het stadhuis als in de archiefbewaarplaats kan het publiek die dag een kijkje nemen.
Ook is bij het Gemeentearchief die dag een gratis, speciaal samengestelde folder verkrijgbaar die toelichting geeft bij de locaties in en rond de binnenstad die men tijdens de wandeling bezoekt. De route van de wandeling voert o.a. langs de twee locaties van het gemeentemuseum die die dag extra lang zijn geopend, van 11.00 tot 17.00 uur.

Tentoonstellingen
In de bovenhal van het stadhuis (de ruimte vóór de raadzaal) is een bijzondere tentoonstelling ingericht van de Fotogroep Weert met foto's rond het thema 'koopmansgeest'. Er zijn recente, grote foto's over handel in Weert, Tungelroy en Stramproy te zien. O.a. markttaferelen, kooplustige mensen in winkels, bedrijfsgebouwen en 'werk in uitvoering'. Door hun hoge artistieke kwaliteit zijn alle foto's een lust voor het oog. Deze tentoonstelling is tot stand gekomen door samenwerking van het Gemeentearchief en de Fotogroep Weert. Van negen fotografen is werk te zien.
Alle foto's die door de Fotogroep zijn gemaakt rondom het thema handel, worden opgenomen in de fotocollectie van het Gemeentearchief. De tentoonstelling in de bovenhal van het stadhuis is te zien tot 4 oktober a.s.

In de kamers van het Gemeentearchief is een tentoonstelling ingericht over handel in Weert. Er zijn schitterende middeleeuwse akten te zien, interessante documenten van het zeventiende eeuwse Sint Nikolaasgilde (voor de handelaren), oude koopmansboeken en andere fraaie archiefstukken. Er is een groot aantal foto's geseleceerd rond het thema handel en bedrijvigheid. Het thema is zeer ruim opgevat. Zo zijn er bijvoorbeeld ook veel foto's te zien van de recente Sacramentsprocessie in Stramproy.

Film
In de ruimte naast de studiezaal van het archief wordt doorlopend een historische film over Weert gepresenteerd.

Archief en bibliotheek
In de studiezaal van het Gemeentearchief is literatuur in te zien over het thema 'koopmansgeest en handel'. Medewerkers van het archief verstrekken informatie over de dienst en over de archieven en verzamelingen die worden beheerd. Tevens kan men advies krijgen over het verrichten van archiefonderzoek en wordt er uitleg gegeven over de registers die geraadpleegd worden bij stamboomonderzoek. Bezoekers kunnen kennis maken met de geautomatiseerde bestanden van het Gemeentearchief.

Archiefbewaarplaats
Tijdens een rondleiding kan men een kijkje nemen achter de dikke kluisdeuren van de archiefbewaarplaats onder het stadhuis. Daar is op verrijdbare stellingen ruimte voor 4.500 strekkende meter archief. Behalve voor dozen met archieven is er ruimte voor de archiefbibliotheek, de fotocollectie, de kaartencollectie en het audiovisueel materiaal.

Gratis folders en brochures
Alle bezoekers van het open huis krijgen een fraaie folder over het Weerter gemeentearchief. Verder kan men gratis een extra dikke Nieuwsbrief Gemeentearchief Weert meenemen en een Archiefgids Grensland, met daarin een overzicht van de bestanden in de openbare archiefbewaarplaatsen in Limburg en het Duitse grensgebied.

Stands en koffie
Er is een stand van De Aldenborgh, de kring Weert van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap. Er zijn enkele oude publicaties van De Aldenborgh te koop.
Ook zijn er inventarissen en gidsen van het Gemeentearchief te koop. Eynderhoof, het Limburgs Openluchtmuseum uit Nederweert, is eveneens aanwezig met een stand. Bij deze stand kan men kijken naar videofilms over bepaalde aspecten van het openluchtmuseum. Na de bezichtiging kunnen de bezoekers in het stadhuis even uitrusten onder het genot van een kopje koffie of thee met een stuk vlaai.

Openingstijden
De open dag van het Gemeentearchief wordt gehouden op zondag 15 september van 11.00 tot 17.00 uur op de eerste verdieping van het stadhuis aan de Beekstraat 54 in Weert. Iedereen is welkom. De toegang is gratis.

Open Toren Dag
De toren van de St. Martinuskerk is op zondag 15 september gratis te beklimmen. Dat kan van 11.00 tot 16.00 uur.
Frank Steijns, de beiaardier, verzorgt die dag een beiaardconcert voor extra sfeer in de binnenstad. Overigens is het dan ook koopzondag en zijn veel winkels in de binnenstad geopend.