Rijksuniversiteit Groningen

03 sep 2002

Promotie

Nierfunctie van mensen die een hartaanval hebben gehad gaat onverwacht snel achteruit

De nier speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van hart- en vaatziekten. Zelfs als de nierproblemen nog zo gering zijn dat de patiënt ze zelf nog niet merkt, gaan ze al gepaard met hart- en vaatproblemen, ontdekte Hans Hillige in zijn promotieonderzoek. De behandeling van nierfalen kan daarom volgens hem een belangrijke bijdrage leveren aan de preventie en behandeling van hart- en vaatziekten. Ook blijkt uit zijn onderzoek dat de nierfunctie van mensen die een hartaanval hebben gehad, onverwacht snel achteruitgaat. Hillige promoveert maandag 16 september 2002 in de Medische Wetenschappen.

Vroege nierschade is eenvoudig op te sporen met een urinetest. Deze test werd voorheen alleen bij suikerpatiënten gebruikt om beginnende nierziekten te onderkennen. Uit een grootschalig bevolkingsonderzoek in Groningen (PREVEND) blijkt dat eiwitverlies zeer waarschijnlijk bij iedereen een aanwijzing is voor vaatbeschadiging en daarmee voor het optreden van hart- en vaatziekten.

Vroege behandeling van eiwitverlies

Hillege stelt vast dat hoe hoger het eiwitverlies, hoe hoger de kans wordt op overlijden aan hart- en vaatziekten. Hij verwacht daarom dat de behandeling van eiwitverlies ook wel eens een belangrijk middel zou kunnen zijn bij de behandeling van hart- en vaatziekten. In zijn promotieonderzoek bestudeerde hij wat er in verschillende stadia van hart- en vaatziekten aan de hand is met de nier, het hart en de bloedvaten. Bij hartfalen blijkt er een duidelijk verband te zijn met nierproblemen. Patiënten die naast hartfalen kampen met nierfunctieverlies blijken een veel slechtere prognose te hebben dan patiënten die alleen aan hartfalen lijden. Een verminderde nierfunctie voorspelt bovendien of iemand na een hartinfarct ook hartfalen zal ontwikkelen of niet. Verder blijkt een bepaald nierbeschermend medicijn niet alleen de nierfunctie te bevorderen, maar ook de prognose van een hartpatiënt te verbeteren.Tot slot blijkt de samenhang tussen nier- en hartproblemen uit Hilleges ontdekking dat de nierfunctie van mensen die een hartaanval hebben gehad, onverwacht snel achteruitgaat. De promovendus concludeert dat bij de preventie van hart- en vaatziekten ook een nierbeschermende therapie in de behandeling meegenomen zou moeten worden. /ImK

Hans Hillege (Zeist, 1957) studeerde geneeskunde in Groningen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de disciplinegroep Klinische farmacologie van de RUG en de afdeling Cardiologie en Nefrologie van het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG). Het onderzoek is medegefinancierd door de Nierstichting en de Hartstichting. Momenteel is Hillege hoofd van het Trial Coördinatie Centrum van het Thoraxcentrum in het AZG.

Datum en tijd

maandag 16 september 2002, 16.00 uur

Promovendus

J.L. Hillege, tel. (050)361 80 66, fax (050)361 80 62, e-mail: h.hillege@tcc.azg.nl (werk)

Proefschrift

Renal risk markers and cardiovascular disease

Promotores

prof.dr. D. de Zeeuw, prof.dr. D.J. van Veldhuisen en prof.dr. P.E. de Jong

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen