FNV


FNV Nieuwsagenda, 16-20 september 2002

FNV legt in CAO-beleid 2003 prioriteit bij pensioenen

Speerpunt van het CAO-beleid 2003, dat de FNV maandag vaststelt, zijn de pensioenen. De FNV wil een verlaging van de zogenoemde franchise, waardoor werknemers eerder een aanvullend pensioen kunnen opbouwen. Nu is het nog zo, dat werknemers die niet boven het minimumloon uitkomen geen aanvullend pensioen opbouwen. Vooral jonge werknemers zijn hiervan de dupe. Verder wil de vakcentrale in CAO's afspreken dat ook alle jonge werknemers en flexwerkers voor hun oude dagvoorziening moeten kunnen sparen. Nu zijn die nog uitgesloten van de collectieve pensioen-voorzieningen. Daardoor bestaat er een oneerlijke verdeling tussen jonge en oudere werknemers. FNV-bestuurder Henk van der Kolk: "Jongeren met een leer-werkovereenkomst bouwen tot een bepaalde leeftijd nog geen pensioen op, terwijl die jaren wel mee zouden moeten tellen. Flexwerkers moeten vaak langer dan een half jaar bij een werkgever in dienst zijn voordat ze pensioenpremie gaan afdragen. Die regeling willen we schrappen. We vinden eigenlijk dat elke werknemer over elke euro die hij verdient pensioen moet kunnen opbouwen."

Langere tijd
Een mogelijkheid is de franchise, die nu op basis van een jaarloon wordt berekend, om te zetten in dag- of uurloon. "Flexwerkers bijvoorbeeld werken vaak maar een deel van het jaar en komen daardoor - over twaalf maanden gerekend - niet boven het minimuminkomen uit", zegt CAO-coördinator Van der Kolk. "Maar als je naar hun uurloon kijkt, zitten ze er vaak wel ver boven. Dat geldt ook voor jongeren." Hij vermoedt dat de werkgevers niet erg blij zullen zijn met dit voorstel, omdat het voor hen een lastenverzwaring betekent. "Dit is in ons CAO-beleid dus niet alleen een punt voor 2003, maar voor de komende jaren. Het is iets waar we langere tijd voor nodig hebben." Tenzij anders vermeld, kunt u met vragen terecht bij FNV Voorlichting. Een medewerker is in het weekend bereikbaar op telefoonnummer 06-20014647.

Maandag
16 september, 10 uur, viersterrenhotel in centrum van Rotterdam. FNV Horecabond voert verrassingsactie voor een betere CAO. Leden zullen een levensgroot spandoek onthullen aan de gevel van het hotel. Aansluitend bedrijfsbezoeken om zoveel mogelijk werknemers naar de landelijke manifestatie van 30 september in de Jaarbeurs in Utrecht te krijgen. Meer informatie over de verrassingsactie bij regiobestuurder Dick Koerselman, telefoon 06-22492201.

16 september, 12.15 uur, Lange Voorhout 19 in Den Haag. Aanbieding van protestkaarten tegen onvoldoende investeringen in het onderwijs. De AOb voerde deze actie onder het motto 'Wek het kabinet!'. Minister van Onderwijs, Maria van der Hoeven, neemt de kaarten in ontvangst. Meer informatie bij AOb-voorlichter Robert Sikkes, telefoon 06-12967847.

16 september, 14 uur, regio Utrecht. Leden van FNV Horecabond bezoeken de gehele week in deze regio horecagelegenheden om de vastgelopen CAO-onderhandelingen onder de aandacht te brengen.

16 september, 16.30 uur, FNV-hoofdkantoor, Naritaweg 10 in Amsterdam. Persconferentie waarin CAO-coördinator Henk van der Kolk de discussienota Arbeidsvoorwaardenbeleid 'Tegen de wind in' presenteert. Verder geeft FNV-voorzitter Lodewijk de Waal commentaar op de Miljoenennota. Uiteraard onder embargo.

Dinsdag

17 september, Prinsjesdag. Verschillende vertegenwoordigers vertolken de FNV-reactie in het circus rond de derde dinsdag.
7-9 uur, Hilversum. Lodewijk de Waal is onder meer te gast in Goedemorgen Nederland (Nederland 1).
12 uur, Kasteel Nijenrode in Breukelen. Henk van der Kolk houdt een inleiding tijdens 'Cliënt Seminar' KLM Pensioenfondsbesturen.
12.30 uur, Amsterdam. Agnes Jongerius in forumdiscussie over de Miljoenennota, Universiteit van Amsterdam.
13 uur, Nijmegen. Kitty Roozemond neemt deel aan het Troonrededebat bij de Economische Studentenvereniging (ESV).
15 uur, Den Haag. Lodewijk de Waal doet mee aan de traditionele Prinsjesdagbijeenkomst van Van Lanschot Bankiers in Pulchri Studio's.
16 uur, Den Haag. Lodewijk de Waal debatteert op Radio 1 met de ministers Heinsbroek en De Geus en MKB-voorzitter De Boer.

17 september, 18 uur, binnenstad Groningen. Leden van de Horecabond FNV trekken met muziek langs terrassen en café's om aandacht te vragen voor een betere CAO.

Woensdag
18 september. 8.20 uur, Luxortheater in Rotterdam. Panel over de Miljoenennota met Lodewijk de Waal tijdens de ontbijtbijeenkomst van KPMG.

18 september, 9 uur, Jaarbeurs in Utrecht. Start van de Vijftigplusbeurs, tot en met 22 september. De FNV heeft een stand, houdt een enquête en deelt flyers uit over ouderenpunten in het kabinetsbeleid. Om 14 uur doet FNV-bestuurder Agnes Jongerius mee aan een forumdiscussie over het stelsel van ziektekostenverzekeringen.

18 september, 10 uur, Den Haag. Eerste (besloten) vergadering van de werkgroep Flexibiliteit en Zekerheid van de Stichting van de Arbeid. Op 16 september beslist de federatieraad van de FNV welke inzet de vakcentrale kiest voor de evaluatie van het akkoord over uitzendwerk uit 1996.

18 september, 10 uur. Landelijke werkonderbreking op scholen gedurende een uur om de Algemene Beschouwingen te volgen en daarmee aandacht te vragen voor de verslechterende situatie in het onderwijs.

18 september, 14 uur, PMT, Leuvenumseweg 68 in Ermelo. Informatiemiddag van AFMP/FNV en MARVER/FNV over sponsortocht naar de top van de Kilimanjaro in maart 2003. Opbrengst gaat naar Child-Aid, een humanitaire organisatie van Ierse ontwikkelingswerkers en Defensiepersoneel, die zich bekommert om straatkinderen in Afrika. Meer informatie bij AFMP-voorlichter Marlies Verhoef, telefoon 033-4678015.
Donderdag
19 september, 9.30 uur, Prins Clauslaan 60 in Den Haag. Met CNV Jongerenorganisatie daagt de FNV de Staat der Nederlanden voor de rechter vanwege het ontbreken van een wettelijk minimumloon voor 13- en 14-jarigen.
Vrijdag
20 september, 8.30 uur, Regiokantoor FNV Horecabond, A-weg 19 in Groningen. Actievoerders trekken met Engelse dubbeldekker door de provincies Drenthe, Friesland en Groningen om grote horecaketens te bezoeken.
© 2002 FNV