Ingezonden persbericht

Nederland moet VS niet steunen in aanval op Irak

KRABBENDIJKE, 20020915 -- De dreiging van een aanval van de Verenigde Staten, met of zonder steun van de VN, op Irak wordt steeds nadrukkelijker. Abdullah Haselhoef en Jasper Hörmann zijn van mening dat Nederland onder geen enkele voorwaarde steun of goedkeuring mag verlenen aan de VS voor de oorlog tegen Irak.

Ten eerste is de argumentatie dat een aanval op Irak bij de "war on terrorism" hoort veel te veel een gelegenheidsargument en ingegeven door politieke motieven van binnenlandse aard van de Bush-regering. Ten tweede zou Nederland eindelijk eens de kant van Europa moeten kiezen, en de Atlantisch georiënteerde buitenlandpolitiek moeten laten voor wat het is.

Als land wat het Internationaal Gerechtshof op zijn grondgebied heeft is het gepast en zeer wenselijk om een vorm van neutraliteit na te streven waar dit mogelijk is. Er is geen noodzaak om in de zaak van Irak 'partij' te kiezen. Als Saddam Hussein opgepakt wordt dient deze berecht te worden in Den Haag. Het is beter voor het rechtsgevoel dat het land waarin het Internationaal gerechtshof staat geen deel uitmaakt van het team van het 'veroveringsleger'. Bovendien is de steun van Nederland voor de Amerikanen alles behalve noodzakelijk. Het zou daarom vanwege bovengenoemde twee redenen goed zijn wanneer Nederland zich voor een koers van neutrale buitenlandpolitiek zou kiezen en het "haantje de voorste gedrag" van de afgelopen jaren laat varen. Het falende optreden van Nederlandse militairen in voormalig Joegoslavië is een extra reden voor een terughoudendere buitenlandpolitiek.

Er leven bijna 800.000 moslims of meer in Nederland. Zelfs onder de Koerden in Nederland, die zeer veel te lijden hebben gehad onder het bewind van Saddam Hussein, bestaat geen support voor een aanval op deze wijze. De periode na Hussein zou vele malen erger kunnen worden dan het nu is. Deze aanval die gedragen wordt door een deel van de autochtone bevolking maar niet door moslims, vergroten onnodig de reeds bestaande en groter wordende tegenstellingen. Bovendien bevestigen ze het beeld dat de oorlog tegen het terrorisme gebruikt wordt als dekmantel voor een oorlog tegen de Islam. Irak en VS hebben een probleem. Waar is de noodzaak dat dit probleem naar Nederland mogelijkerwijze geïmporteerd wordt en daarmee de kans vergroten dat tegenstellingen tussen moslims en niet-moslims in dit land groter wordt?

Nederland als ondertekenaar van het verdrag van Kyoto vaart over het algemeen een koers waar het belang van de internationale gemeenschap voorop staat. Een oorlog zoals in Afghanistan, Irak, Kuwait en de militaire ondersteuning van Irak in de Irak-Iran oorlog doet vermoeden dat het ingrijpen van de VS in dit gebied vaak mede ingegeven wordt door economische belangen. Het is in de geschiedenis van de buitenlandpolitiek van de VS vaker twijfelachtig geweest of de motieven van militair ingrijpen op louter humanitaire gronden gebaseerd waren. Het is de vraag of Nederland zich met een twijfelachtig mission-statement van een aanval op Irak moet inlaten.

Boven alle bovengenoemde argumenten speelt de ongeloofwaardige opstelling van de VS in eerdere oorlogen in de regio een grote rol in onze afweging over een eventuele aanval op Irak. Irak heeft massavernietigingswapens of kan deze ontwikkelen, zo luidt het argument van de VS om tot een aanval over te gaan. In de Iran-Irak oorlog is echter met behulp of met medeweten van de CIA gifgassen gebruikt tegen Iraniërs en tegen Koerden. Toen was dit geen probleem want Irak vervulde een wenselijke rol en was in deze onze 'bondgenoot'. Nu is dat plotseling anders en is er het plotseling driegende gevaar van massavernietigingswapens. Van waar deze willekeur, en waarom valt de VS dan ook geen landen als Pakistan of India aan?

Nederland moet zich bezinnen voor ze, net zoals de iets te volgzame Blair, onvoorwaardelijk de kant van de VS kiest. Het zou veel beter zijn wanneer Nederland eindelijk eens werk maakt van een gezamenlijke Europese stem in internationale crises, in plaats van te blijven varen op de Atlantische koers. De Franse president Chirac en de Duitse Kanselier Schröder hebben al laten weten niet zo snel mee te gaan in de wildwest plannen van de Verenigde Staten. Nederland moet dat ook doen, in de hoop dat een krachtigere EU -dan maar zonder het Verenigd Koninkrijk- de VS kan weerhouden van omstreden en mager onderbouwde aanvalsplannen op Irak.

Abdullah Haselhoef,

Jasper Hormann, landelijk voorzitter van de Jonge Democraten



Ingezonden persbericht