Centraal Bureau voor de Statistiek

CBS

CBS: Iets grotere aardappeloogst

De aardappeloogst zal dit jaar naar verwachting uitkomen op ruim vijf miljard kilo. Dat is 3 procent meer dan in 2001. De opbrengst per hectare is volgens het CBS ook iets hoger dan in het afgelopen jaar. Overigens is de opbrengst per hectare nagenoeg gelijk aan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. De cijfers zijn gebaseerd op een inventarisatie van begin september, waardoor er nog geen rekening gehouden is met de arealen die vanwege het weer niet geoogst zullen worden. Voor zaaiuien verwacht het CBS een recordproductie.

Minder zandaardappelen
De opbrengst per hectare van consumptie- en pootaardappelen in 2002 is gemiddeld 45 duizend kilo. Dat is iets meer dan vorig jaar. Zand- en veengrond brengen per hectare duidelijk minder aardappels op dan in 2001, terwijl de opbrengst per hectare van kleiaardappelen iets toeneemt. Het is voor het eerst sinds 1998 dat de gemiddelde opbrengst van zandaardappelen minder is dan die van kleiaardappelen. De totale aardappeloogst afkomstig van zand- en veengrond valt dit jaar 8 procent lager uit dan in 2001 en die van de kleigrond is 6 procent hoger.

Veel uien
De oogstraming van zaaiuien is dit jaar bijna 15 procent hoger dan vorig jaar. De bruto productie komt uit op 880 miljoen kilo. In 2002 is in ons land bijna 15 duizend hectare grond in gebruik voor de teelt van uien. Dat is ruim anderhalf keer zo veel als in 1990. Een landbouwer haalt dit jaar gemiddeld 60 duizend kilo uien van een hectare, terwijl dit vorig jaar 10 procent minder was. Zaaiuien hebben jaarlijks sterk wisselende opbrengsten.
Per regio zijn er verschillen in de opbrengsten per hectare. In Flevoland, waar de helft van de hoeveelheid zaaiuien wordt geproduceerd, is de gemiddelde opbrengst 12 procent hoger dan in Nederland als geheel. Daardoor drukt Flevoland een duidelijke stempel op de landelijke opbrengst. Bovendien neemt in Flevoland de geteelde oppervlakte zaaiuien in 2002 ook sterker toe dan elders.

Technische toelichting
Bij de gepresenteerde cijfers wordt uitgegaan van de hoeveelheid die van het land gehaald zal worden, met andere woorden er wordt geen rekening gehouden met uitval. Ook is nog geen rekening gehouden met oppervlakten die om wat voor reden dan ook niet geoogst zullen worden. De inventarisatie heeft plaatsgevonden in de week van 2 - 6 september 2002. Tijdens de inventarisatie van de gegevens zijn veel aardappelen en uien nog niet geoogst. Weersomstandigheden na die periode kunnen de opbrengst nog beïnvloeden.
De uitkomsten zijn ontleend aan de jaarlijkse Landbouwtelling van het Centraal Bureau voor de Statistiek, die uitgevoerd wordt in samenwerking met het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. De cijfers zijn gebaseerd op circa 60 procent van de verwerkte opgaven van bedrijven en hebben daardoor een zekere onnauwkeurigheidsmarge. De uitkomsten van deze oogstraming zijn voorts gebaseerd op schattingen van de DLV.
De definitieve raming van de aardappelen en zaaiuien zal vermoedelijk eind december verschijnen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS.
Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

16 sep 02 09:30