Dienstenbond CNV

EDS: over ABN AMRO, de CAO en nog wat...
16-09-2002

Op 13 september j. hebben we behoorlijk opgelucht met EDS aan tafel gezeten. Opgelucht, omdat er voorlopig geen sprake is van ontslagen bij EDS. In de IT is dat bijna een unicum. De reden is dat EDS in vergaande contractbesprekingen is met ABN AMRO over de outsourcing van de IT-afdeling. De conclusie luidt dat deze deal heel positief kan uitwerken voor EDS Nederland.

ABN AMRO
De onderhandelingen duren nog 1,5 maand en daarna wordt het definitieve contract gesloten. Het is de bedoeling dat de medewerkers van ABN AMRO overgaan per 1 januari 2003. Het lijkt het verstandigste om de bijna 350 medewerkers van ABN AMRO zo snel mogelijk onder te brengen bij EDS. Dat geldt ook voor de arbeidsvoorwaarden, omdat in het algemeen het apart houden van groepen binnen EDS averechts werkt.

De CAO van ABN AMRO loopt tot 1 juli 2003, terwijl de CAO van EDS afloopt op 1 januari 2003. Natuurlijk kunnen we proberen om de totale overgang inclusief de harmonisatie van arbeids-voorwaarden per 1 januari a.s. af te ronden, maar het is zeer de vraag of dat realistisch is.

De medewerkers van EDS willen natuurlijk graag op tijd een nieuwe CAO. Daar zijn we de afgelopen maanden al mee bezig geweest. We doen ons uiterste best om dit af te ronden voor het einde van 2002. Een mogelijke keuze is om de nieuwe CAO voor EDS af te ronden voor 1 januari 2003 en tegelijk afspraken te maken over de harmonisatie van de arbeidsvoorwaarden per dezelfde datum of per 1 juli 2003.

Binnenkort praten we als betrokken vakbondsbestuurders met de bestuurders die bij ABN AMRO aan tafel zitten over de volgende onderwerpen:

* 36-urige werkweek (4 x 9 uur)

* openbaarheid van het salarisgebouw

* looptijd van de CAO EDS en harmonisatie arbeidsvoorwaarden
Het sociaal plan dat nodig is om de overgang te bewerkstelligen, wordt afgesproken tussen ABN AMRO en de betrokken vakbonden.

Real Estate
Het gebouwenbeheer van EDS (Real Estate) wordt geoutsourced naar Dalkia. Dit bedrijf valt onder de CAO Kleinmetaal. In totaliteit gaat het om 8 medewerkers van EDS. De OR van EDS volgt de overgang op de voet en als CNV Dienstenbond worden we betrokken bij de vergelijking van arbeidsvoorwaarden. Verder ligt het in de bedoeling dat de overgang individueel met de betrokken medewerkers wordt afgehandeld. We spreken dus geen sociaal plan af, maar we blijven wel betrokken! Bovendien is afgesproken dat de medewerkers 1 op 1 overgaan, dus er vindt geen verslechtering van arbeidsvoorwaarden plaats.

CAO EDS 2003
EDS heeft ons een nieuw voorstel gedaan voor de salarissystematiek. Het lijkt een verbetering te zijn omdat het zgn. midpoint (salaris van een vakvolwassen medewerker) wordt geschrapt. EDS wil gaan werken met een brede salarisband (range) per functie. Het basissalaris (base-entry) is het gemiddelde salaris van een junior-medewerker (zonder ervaring) in de IT-branche. Het maximum-salaris wordt het gemiddelde salaris van een senior-medewerker. In economisch goede of slechte tijden stijgt/daalt het midpoint heel snel. Daar is in het nieuwe voorstel aan gedacht. Salarisbanden blijven altijd bestaan en zullen minder variëren. Vervolgens wordt dit verhaal gekoppeld aan een matrix die weer wordt vermeld in de CAO. De invulling van de matrix geschiedt door EDS en vakbonden.

EDS wil gaan werken met een salarisbudget en op basis daarvan wordt de matrix ingevuld. Als CNV Dienstenbond vinden wij een salarisbudget de uitkomst van de discussie over het loon. Wij kijken naar de getallen in de matrix en dan willen we weten in welke vakjes de meeste mede-werkers zitten. EDS wil echter het budget gebruiken om de kosten in de hand te houden. Kortom: we zijn er nog niet uit en de discussie wordt zeker vervolgd!

Op 11 oktober onderhandelen we verder. We doen ons uiterste best om er een goede CAO van te maken die ruim voor 1 januari 2003 klaar is.

Lid worden
Bent u al lid van de CNV Dienstenbond? Uw collegas wellicht nog niet. Misschien kunt u hen wijzen op het nut van een lidmaatschap. U krijgt er veel voor terug!
lid worden

Uiteraard kunt u altijd contact opnemen met Wim Burggraaf over de ontwikkelingen bij EDS via tel. (055) 577 26 40 of per email: w.burggraaf@cnvdibo.nl.