Amsterdam Airport Schiphol

Amsterdam Airport Schiphol start proef met irisherkenning

Amsterdam Airport Schiphol start een proef met irisherkenning in een personeelsdoorgang. Deze proef start op 16 september en eindigt op 17 november. Aan de proef zullen ongeveer 250 Schipholwerkers meewerken. De proef behelst de toegangscontrole tot het beschermde gebied; in de personeelsdoorgang in Vertrek 2 wordt hiervoor een sluis met een iriscamera geplaatst.

Met de proef wordt o.a. het gebruiksgemak van de toegangssluis en de iriscamera in de
personeelsdoorgang getest. De personen die mee doen aan de proef zullen vooraf instructies en uitleg krijgen over de werking van de toegang tot het beschermde gebied door middel van irisherkenning. Tijdens de proef bij de personeelsdoorgang in Vertrek 2 dienen de deelnemers zich ook nog aan de reguliere securitycontrole te onderwerpen.

Irisherkenning is de meest betrouwbare en snelle vorm van biometrische identificatie.

Schiphol Group is in oktober 2001 al gestart met een automatische grenspassage via irisherkenning voor passagiers. Dit gebeurt via het zogenaamde Privium programma, dat daarnaast ook voordelen biedt zoals de mogelijkheid om dichtbij de terminal te parkeren en snel in te checken bij speciale balies van
deelnemende luchtvaartmaatschappijen. Inmiddels zijn ruim 3500 mensen lid van Privium. Sinds juni jl. is het ook mogelijk om lid te worden van PriviumBasic, dat alleen de automatische grenspassage via irisherkenning omvat.