Gemeente Eersel


Nieuwsberichten

09-09-2002
Landmacht oefent Bosnië-gangers van 16 t/m 27 september a.s. in de gemeenten Oisterwijk, Oirschot, Veldhoven, Eersel en Bladel

Ruim duizend militairen van de Koninklijke Landmacht bereiden zich van 16 tot en met 27 september a.s. voor op hun uitzending naar Bosnië-Herzegovina die medio oktober van dit jaar begint. Voor het eerst wordt er een eindoefening buiten het reguliere oefenterrein gehouden en wel in de gemeenten Oisterwijk, Oirschot, Veldhoven, Eersel en Bladel. De oefening heeft als naam 'Rhino Preparation 2002'. Het gros van de uit te zenden eenheden is afkomstig van de 13 Gemechaniseerde Brigade uit Oirschot.

Metamorfose locaties in betrokken gemeenten
De vooraf bepaalde locaties in de gemeenten worden omgetoverd naar de actuele situatie in Bosnië-Herzegovina. De oorden in de Area Of Responsibility (AOR) in Bosnië komen dus terug op de oefenkaart van de troepen. Wel is hiervoor een kleine ondemocratische ingreep nodig. Zo wordt onder meer de locatie in Vessem omgedoopt tot Jajce, Wintelre heet Bugojno en Knegsel wordt Gornji Vakuf genoemd. Daarnaast worden vier bases opgericht, waaronder een kleine pelotonsbase in Duizel. Aangezien er in Bosnië nog veel landmijnen liggen, verplaatsen de troepen zich veilig via hoofdwegen. In beginsel geldt dat niet van deze wegen in het oefengebied wordt afgeweken. Deze zogenaamde Stabilisation Force routes worden in de gemeenten met bordjes aangegeven.
De militairen zullen zich met voertuigen of te voet buiten de routes verplaatsen, want met
name net buiten of in de bebouwde kom vindt een rollenspel (role-play) plaats. Een uitgebreide 'crew' en 'cast' met slachtoffers en tolken die een Bosnische taal beheersen, spelen allerlei gebeurtenissen na. Deze variëren van een verkeersongeluk tot een relletje of demonstratie.

De gebeurtenissen zullen niet geheel onopgemerkt blijven bij omwonenden en andere inwoners van de gemeente. Daar waar het past kunnen zij zelfs 'meespelen' in een gebeurtenis, zoals bijvoorbeeld bij een verkeersongeluk waar je ook vaak 'toeschouwers' ziet.

Binnen de gemeente Eersel zijn de volgende locaties aangewezen als oefenterrein:
Wintelre: gedeelte van parkeerplaats sportpark De Meren Vessem: gedeelte van parkeerplaats voor gemeenschapshuis D'n Boogerd Knegsel: parkeerplaats achter gemeenschapshuis De Leenhoef Duizel: gedeelte van parkeerplaats sportpark De Meer.