---

Ministerie van Defensie



---

Foto: Rhino Preparation 2002

Landmachtmilitairen oefenen voor vredesmissie in Brabantse Kempen

10-09-2002

Als voorbereiding op hun uitzending naar Bosnië-Herzegovina in oktober van dit jaar doen ruim duizend militairen van de Koninklijke Landmacht van 16 tot en met 27 september mee aan de oefening "Rhino Preparation 2002". Deze oefening wordt gehouden in de Brabantse gemeenten Oisterwijk, Oirschot, Veldhoven, Eersel en Bladel. Het gros van de uit te zenden eenheden is afkomstig van 13 Gemechaniseerde Brigade uit Oirschot. Aangevuld met een Bulgaars Infanteriepeloton en een Roemeens Transportpeloton vormen zij uiteindelijk 1 (NL) Gemechaniseerd Bataljon SFOR 13 en 1 (NL) National Support Element SFOR 13. Het is de eerste keer dat de 13 Gemechaniseerde Brigade haar eindoefening buiten het reguliere oefenterrein houdt.

Voor "Rhino Preparation 2002" wordt gespeeld of de plaatsen Oisterwijk, Oirschot, Veldhoven, Eersel en Bladel in Bosnië-Herzegovina liggen. Ook de plaatsnamen worden daarvoor aangepast. De oorden in de Area Of Responsibility (AOR) in Bosnië komen dus terug op de kaart van de oefenende troepen. Zo wordt Oirschot omgedoopt tot Vitez, Middelbeers heet voor de deelnemers aan de oefening twee weken lang Travnik, Vessem wordt Jajce, Wintelre heet Bugojno en Knegsel wordt Gornji Vakuf genoemd. Daarnaast richt de brigade vier militaire bases in. Op het Mobilisatiecomplex Spoordonk verrijst base Novi Travnik. De vliegbasis Eindhoven geeft onderdak aan de base Bugojno en op de legerplaats Oirschot wordt het hoofdkwartier van de Multinationale Divisie-Zuid-West (HQ MND SW) gevestigd. Sinds augustus dit jaar is Nederland in Bosnië verantwoordelijk voor een groter gebied dan tot dusverre. Met het oog hierop wordt een nieuwe basis in Suica ingericht. Tijdens de oefening wordt deze pelotonsbasis in het dorpje Duizel ondergebracht.

Met het oog op de talloze nog in Bosnië liggende landmijnen zijn in Bosnië de hoofdwegen tot SFOR-routes verklaard. Van deze routes mogen de militairen niet zonder noodzaak afwijken. Ook deze routes, met namen als "Diamond", "Gull" en "Opal", worden tijdens de oefening nagebootst. Omdat tijdens de oefening zich allerlei incidenten buiten deze routes afspelen, zullen de deelnemende militairen genoodzaakt zijn van de veilige SFOR-routes af te wijken.

Om de mensen die zich voorbereiden op uitzending naar Bosnië maximaal te trainen in de SFOR-procedures en -activiteiten, worden allerlei incidenten en situaties georganiseerd tijdens Rhino Preparation 2002. Hierbij worden onder meer Lotus-slachtoffers en tolken die een Bosnische taal beheersen ingezet. Het draaiboek voorziet in situaties die variëren van een verkeersongeluk tot relletjes en demonstraties. Natuurlijk zal dit niet ongemerkt aan de bewoners van de Brabantse gemeenten voorbij gaan en daar waar mogelijk kunnen zij zelfs meespelen, zoals bijvoorbeeld bij een verkeersongeluk waar ook in het echt vaak toeschouwers te vinden zijn.

Het gemechaniseerde bataljon bestaat voornamelijk uit militairen van 17 Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene. In 1996 en 1998 opereerde ditzelfde bataljon als respectievelijk IFOR 2 en SFOR 5 in het missiegebied. Het gebied waar de Nederlanders verantwoordelijk voor zijn is sinds augustus 2002 met de helft uitgebreid. Het bataljon betrekt de bases in Bugojno en Novi Travnik. Daarnaast heeft het een zogenaamd "forward operating base" in Suica. 13 Herstelcompagnie van 13 Gemechaniseerde Brigade vormt het "National Support Element". Zij is verantwoordelijk voor de logistieke ondersteuning van de Nederlandse militairen in het uitzendgebied. Het "National Support Element" bevindt zich in Bugojno.